Enligt nyhetsbyrån AFP handlar det om ansvariga ministrar i Danmark, Estland, Finland Lettland, Litauen och Sverige.
Ministrarna skriver i sitt brev att situationen är ”oacceptabel” och att förseningen ”minskar vaccinationsprocessens trovärdighet”. De uppmanar EU-kommissionen att skyndsamt kräva en offentlig förklaring av Pfizer och Biontech och därtill betona vikten av pålitliga leveranser.
”Vi är skyldiga att informera allmänheten och de särskilda riskgrupperna ... att deras vaccination kommer att försenas”, skriver ministrarna i brevet.
Folkhälsomyndighetens Anders Tegnell säger att det verkligen inte är bra med minskningen i vaccinleveranserna på 15 procent.
”Det är förstås väldigt olyckligt att det kommer just nu när vi vaccinerar personer som verkligen behöver skyddet, även om 15 procent inte är en jättestor skillnad så är det ändå en viktig skillnad.”
Hur mycket tror du skillnaden påverkar processen?
”Det är inte så jättemycket mindre vaccin de får, men det är mindre. Sedan kommer man att få mer från andra halvan februari. Så det kompenseras ju då, men för en grupp personer blir det en fördröjning på ett par veckor.”
Men är beskedet från er sida att man fortsatt bör använda alla vaccin man får?
”Ja , jag tycker att det i grunden inte förändras. Så mycket mindre är det inte, och det är viktigt att få sin första dos. Sedan vet vi att, om det mot förmodan är så att det inte dyker upp tillräckligt med vaccin för att ge en andra dos till alla precis när de behöver den, så går det att ge den lite senare.”
”Man behöver inte börja om från början, det är inte alls så.”
Folkhälsomyndigheten hänvisar till Läkemedelsverket som gör bedömningen att man kan vänta med den andra dosen i upp till sex veckor.