Hoppa till innehållet

Annons

Hälsoministrar går samman i brev till EU: ”allvarlig oro” över försenat vaccin

Hälsoministrarna i sex länder, däribland Sverige, har i ett brev till EU-kommissionen uttryckt ”allvarlig oro” på grund av leveransförseningarna.

Foto: Johan Nilsson/TT

Enligt nyhetsbyrån AFP handlar det om ansvariga ministrar i Danmark, Estland, Finland Lettland, Litauen och Sverige.

Ministrarna skriver i sitt brev att situationen är ”oacceptabel” och att förseningen ”minskar vaccinationsprocessens trovärdighet”. De uppmanar EU-kommissionen att skyndsamt kräva en offentlig förklaring av Pfizer och Biontech och därtill betona vikten av pålitliga leveranser.

”Vi är skyldiga att informera allmänheten och de särskilda riskgrupperna ... att deras vaccination kommer att försenas”, skriver ministrarna i brevet.

Folkhälsomyndighetens Anders Tegnell säger att det verkligen inte är bra med minskningen i vaccinleveranserna på 15 procent.

”Det är förstås väldigt olyckligt att det kommer just nu när vi vaccinerar personer som verkligen behöver skyddet, även om 15 procent inte är en jättestor skillnad så är det ändå en viktig skillnad.”

Hur mycket tror du skillnaden påverkar processen?
”Det är inte så jättemycket mindre vaccin de får, men det är mindre. Sedan kommer man att få mer från andra halvan februari. Så det kompenseras ju då, men för en grupp personer blir det en fördröjning på ett par veckor.”

Men är beskedet från er sida att man fortsatt bör använda alla vaccin man får?
”Ja , jag tycker att det i grunden inte förändras. Så mycket mindre är det inte, och det är viktigt att få sin första dos. Sedan vet vi att, om det mot förmodan är så att det inte dyker upp tillräckligt med vaccin för att ge en andra dos till alla precis när de behöver den, så går det att ge den lite senare.”

”Man behöver inte börja om från början, det är inte alls så.”

Folkhälsomyndigheten hänvisar till Läkemedelsverket som gör bedömningen att man kan vänta med den andra dosen i upp till sex veckor.

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera