1515
Annons

Hälsningar från hela världen: ”Välkommen tillbaka Amerika”

Världens ledare gratulerade Joe Biden och Kamala Harris under veckoslutet. Flera regeringschefer med nära band till Donald Trump slöt upp i den internationella glädjekören, även om kritiska röster höjdes. 

Från Ryssland, Kina och Mexiko var det tyst.

Foto:Sarah Silbiger

”Välkommen tillbaka Amerika”, twittrade Paris borgmästare Anne Hidalgo, med anledning av Joe Bidens valseger. 

Beskedet bär en särskild koppling till den franska huvudstaden, eftersom Joe Biden lovat att USA ska återinträda i Parisavtalet. 

”Vi är på väg att fira den femte årsdagen av Parisavtalet, så den här segern symboliserar vårt behov av att agera tillsammans”, fortsätter Anne Hidalgo. 

Även president Macron twittrade om händelsen, liksom Tysklands förbundskansler Angela Merkel. 

”Vår transatlantiska vänskap är oersättlig om vi ska möta vår tids stora utmaningar”, skriver hon.  

Norges statsminister Erna Solberg var inne på samma linje: 

”USA är Norges viktigaste allierade och vi arbetar nära inom många områden.” 

Joe Biden, som gärna talar om sina irländska rötter, väckte stor glädje hos Micheál Martin, taoiseach eller premiärminister på Irland. 

”Joe Biden har varit en sann vän av vår nation genom sitt liv och jag ser fram emot att arbeta med honom under kommande år”, skriver han och fortsätter: 

”Jag ser också fram emot att välkomna honom hem igen, när omständigheterna så tillåter.” 

Positiva tongångar hördes från ett flertal av USA:s nära allierade, som Kanada, Sydkorea och Australien. Hyllningar rörande globalt samarbete, klimatfrågor och demokrati var återkommande. 

Även Indiens premiärminister Narendra Modi lät lovorden flöda, trots att han haft en mycket nära relation till Donald Trump. Värmen var även påfallande från hans israeliska kollega Bejamin Netanyahu, som också ses som närstående med Trump. 

”Joe, vi har haft en lång och varm personlig vänskap i nästan 40 år och jag vet att du är en sann vän av Israel”, skriver han. 

Kommunikén från Storbritannien var något ljummare i tonen, och höll sig till standardformuleringar. Trumps förlust ses som en allvarlig motgång för det Brexit-läger som premiärminister Boris Johnson representerar. 

Mexikos president Andres Manuel Lopez Obrador avstod från gratulationer, med hänvisning till att han ville avvakta juridisk prövning av valutgången. Enligt Al Jazeera hade även Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman, Jair Bolsonaro i Brasilen och Kinas Xi Jinping avstått från gratulationer på söndagen, i sällskap med Rysslands Vladimir Putin. Enligt CNN har däremot Rysslands utrikesministerium framfört att den jämna valutgången var ett tecken på svaghet för USA:s valsystem. 

Irans ledare Ayatollah Ali Khameni, vars relation till USA försämrats avsevärt under Trumps tid i Vita huset, har också kritiserat valprocessen. 

”Det här är ett exempel på USA:s liberala demokratis fula ansikte. Obeaktat resultatet, så är en sak kristallklar, den definitiva politiska, samhälleliga och moraliska nedgången för den amerikanska regimen”, twittrade Khamenei på lördagen. 

Bland de gladaste tillropen märktes däremot Bogotas borgmästare Claudia Lópes, som riktade sin hyllning till Kamala Harris.

”Vilken stolthet! En kvinna med afroamerikanskt, indiskt och jamaikanskt ursprung, en lysande yrkesmänniska och en extraordinär ledare har för första gången nått vicepresidentposten i USA.”  


Innehåll från QuenticAnnons

Holistiskt arbete med EHSQ & ESG ökar både wellness och affärsvärdet

Arbetet med EHSQ & ESG sker förvånansvärt ofta både manuellt och i silos. Om processerna istället kopplas samman och insikterna medvetandegörs så uppstår praktiska och affärsmässiga fördelar.

– Upplyst ledarskap möjliggör uppföljning av viktiga nyckeltal och att i tid agera på avvikelser som driver en kontinuerlig förändring. Quentic jobbar dedikerat och målmedvetet med Insight-2-Action, säger Eli Wald, Sales Manager på Quentic.

EHSQ - Environmental, Health & Safety, and Quality och ESG - Environmental, Social and Governance - blir allt viktigare för marknaden, påskyndat av ökade legala krav, nya regelverk från myndigheter och en rad av globala aktörer. Även EU:s taxonomi för investerare är en drivande faktor, liksom nya krav på rapportering och relaterade åtgärder. Konsolidering för årsredovisningen är essentiell.

– Bolag som långsiktigt arbetar med ett hållbart synsätt och bygger en genomgående systematisk säkerhetskultur och genuint intresserar sig för sina anställda, sina kunder och omvärldens wellness, ser ett ökat substansvärde liksom möjligheten att bibehålla relevansen över tid, säger Eli Wald.

Quentic medverkar till nya insikter

Quentics molnlösning ger en fullständig och samlad överblick över alla relaterade arbetsområden, utvärderar verksamhetens aktiviteter ur olika perspektiv, upptäcker samband och nya möjligheter och driver en positiv förändring.

Quentic kopplar samman funktioner för ämnesområden som Arbetsmiljö & Säkerhet, Kemikalier, Lagar & Regler med flera. Integration med HR, ERP och 3:e part tillhör kärnkonceptet för en holistisk lösning.

– Med en integrerad lösning mäter man och knyter samman alla viktiga processer och komponenter och tilldelar ett tydligt ägarskap, vilket är grunden för all Change Management-filosofi, säger Eli Wald och avslutar:

– Kommuniceras insikterna transparent till företagets ekosystem så föder man en positiv förändringsspiral genom hela värdekedjan. KPI-driven business möjliggör pro-aktivitet. Marknaden växer och bolag kan fortsätta vara lönsamma, kompatibla och relevanta. 

Om Quentic

• Branschledande global SaaS aktör för alla branscher

• Ledningssystem för bl.a. ISO 9001/14001/45001/50001 

• GDPR och ISO 27001 certifierad

Läs mer på: www.quentic.se 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Quentic och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?