Annons

Hälsningar från hela världen: ”Välkommen tillbaka Amerika”

Världens ledare gratulerade Joe Biden och Kamala Harris under veckoslutet. Flera regeringschefer med nära band till Donald Trump slöt upp i den internationella glädjekören, även om kritiska röster höjdes. 

Från Ryssland, Kina och Mexiko var det tyst.

Foto:Sarah Silbiger

”Välkommen tillbaka Amerika”, twittrade Paris borgmästare Anne Hidalgo, med anledning av Joe Bidens valseger. 

Beskedet bär en särskild koppling till den franska huvudstaden, eftersom Joe Biden lovat att USA ska återinträda i Parisavtalet. 

”Vi är på väg att fira den femte årsdagen av Parisavtalet, så den här segern symboliserar vårt behov av att agera tillsammans”, fortsätter Anne Hidalgo. 

Även president Macron twittrade om händelsen, liksom Tysklands förbundskansler Angela Merkel. 

”Vår transatlantiska vänskap är oersättlig om vi ska möta vår tids stora utmaningar”, skriver hon.  

Norges statsminister Erna Solberg var inne på samma linje: 

”USA är Norges viktigaste allierade och vi arbetar nära inom många områden.” 

Joe Biden, som gärna talar om sina irländska rötter, väckte stor glädje hos Micheál Martin, taoiseach eller premiärminister på Irland. 

”Joe Biden har varit en sann vän av vår nation genom sitt liv och jag ser fram emot att arbeta med honom under kommande år”, skriver han och fortsätter: 

”Jag ser också fram emot att välkomna honom hem igen, när omständigheterna så tillåter.” 

Positiva tongångar hördes från ett flertal av USA:s nära allierade, som Kanada, Sydkorea och Australien. Hyllningar rörande globalt samarbete, klimatfrågor och demokrati var återkommande. 

Även Indiens premiärminister Narendra Modi lät lovorden flöda, trots att han haft en mycket nära relation till Donald Trump. Värmen var även påfallande från hans israeliska kollega Bejamin Netanyahu, som också ses som närstående med Trump. 

”Joe, vi har haft en lång och varm personlig vänskap i nästan 40 år och jag vet att du är en sann vän av Israel”, skriver han. 

Kommunikén från Storbritannien var något ljummare i tonen, och höll sig till standardformuleringar. Trumps förlust ses som en allvarlig motgång för det Brexit-läger som premiärminister Boris Johnson representerar. 

Mexikos president Andres Manuel Lopez Obrador avstod från gratulationer, med hänvisning till att han ville avvakta juridisk prövning av valutgången. Enligt Al Jazeera hade även Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman, Jair Bolsonaro i Brasilen och Kinas Xi Jinping avstått från gratulationer på söndagen, i sällskap med Rysslands Vladimir Putin. Enligt CNN har däremot Rysslands utrikesministerium framfört att den jämna valutgången var ett tecken på svaghet för USA:s valsystem. 

Irans ledare Ayatollah Ali Khameni, vars relation till USA försämrats avsevärt under Trumps tid i Vita huset, har också kritiserat valprocessen. 

”Det här är ett exempel på USA:s liberala demokratis fula ansikte. Obeaktat resultatet, så är en sak kristallklar, den definitiva politiska, samhälleliga och moraliska nedgången för den amerikanska regimen”, twittrade Khamenei på lördagen. 

Bland de gladaste tillropen märktes däremot Bogotas borgmästare Claudia Lópes, som riktade sin hyllning till Kamala Harris.

”Vilken stolthet! En kvinna med afroamerikanskt, indiskt och jamaikanskt ursprung, en lysande yrkesmänniska och en extraordinär ledare har för första gången nått vicepresidentposten i USA.”  


Innehåll från ForenaAnnons

Forena vill göra privat pensionssparande förmånligt – för alla

Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena
Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena

Pensionsnivåerna sjunker för varje årskull som går i pension. Tjänstepensionen har blivit en nödvändighet snarare än en guldkant på ålderns höst, men detta till trots saknas stimulansåtgärder som uppmuntrar och underlättar för privat pensionssparande. Det vill försäkringsbranschens fackförbund Forena ändra på. 

Pensionerna är en kärnfråga för det svenska samhället, oavsett politisk hemmahörighet. I takt med att befolkningen åldras och att pensionssystemet inte täcker upp i den mån som var avsett, riskerar vi att hamna i en framtid där våra äldre tvingas förlita sig på bidrag för att ens överleva.

– Hela 450 000 anställda saknar tjänstepension. Samtidigt arbetar runt 500 000 kvinnor deltid, 120 000 personer är småföretagare och vi har stor inflyttning. Vi pratar om över en miljon människor som behöver få chansen att spara ikapp, säger Forenas förbundsordförande, Anders Johansson.

Ett ointresse kring förändring

Det är dock en komplex fråga. I dag premieras till exempel företagare med förmånliga skatteregler för att avdrag vad gäller avsättning till tjänstepensionen. Yrkesverksamma som tjänar över 45 000 i månaden kan löneväxla förmånligt, men för 90 procent av dem som jobbar ges inga förmåner. 

– Det är överraskande att politikerna är så ointresserade av att förändra situationen. Istället gömmer de sig bakom Pensionsgruppens oantastlighet och ser en konflikt mellan subventionerat pensionssparande och konsumtion för tillväxt. Därtill finns en missuppfattning om att subventioner bara skulle leda till ökat pensionssparande hos höginkomsttagare, något som inte alls stämmer.

Tre reformförslag

Anders, som själv har lång erfarenhet från försäkringsbranschen, konstaterar att det i realiteten finns ett stort intresse från svenskarna att pensionsspara, men att de reducerade avdragsmöjligheterna har satt käppar i hjulet för andra.

– Därför presenterar vi tre reformförslag; till att börja med borde det införas matchat sparande, där staten matchar en viss procent av allt man månadssparar. Det är enkelt och man kan delta på den nivå man väljer själv.

Det andra förslaget är att öppna möjligheter för att man själv ska kunna göra insättningar till premie- och tjänstepension. Infrastrukturen för en sådan här modell finns redan i många andra länder och fungerar väl.

 – Det tredje förslaget är att låta äldre som säljer sina bostäder få omvandla reavinsten till livränta. Då får pensionärer pengar som förstärker pensionen samtidigt som vi ökar rörligheten på bostadsmarknaden.

Mycket på agendan

Medan pensionerna är en central fokuspunkt för Forena arbetar fackförbundet hårt även med en mängd andra sakfrågor. Högaktuellt just nu är exempelvis förhandlingarna mellan Svenskt näringsliv, LO och PTK kring LAS, omställningsfrågor och A-kassefrågor. 

– Förhandlingarna beräknas vara klara i slutet av september och det är mycket spännande. Vi berörs förvisso inte direkt av diskussionerna, men kommer ändå att påverkas av resultatet. Nu i oktober påbörjar vi också våra löneförhandlingar, så det finns mycket på agendan, avslutar Anders.

FAKTA OM FORENA

Forena är försäkringsbranschens fackförbund. Vi jobbar för ett tryggt och utvecklande arbetsliv för anställda inom försäkring och finans. Våra medlemmar finns inom alla yrkesroller på försäkringsbolag, banker som ägs av försäkringsbolag och hos försäkringsförmedlare. Forena är det största facket bland akademiker och chefer i försäkringsbranschen och vi ansluter studenter, yrkesverksamma och chefer. 

Läs mer om Forena

Mer från Forena

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Forena och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?