1515
Annons

Halmstadsföretaget redo för dubbelutmaningen

En lång väntan är över. Äntligen ska Halmstadsföretaget Lindhe Xtend få åka Vasaloppet.

”Vi ställde om snabbt,” säger grundaren Christoffer Lindhe om hur pandemin förstörde bolagets planer. 

Foto:Jack Mikrut
Foto:Jack Mikrut
Foto:Jack Mikrut
Foto:Jack Mikrut
Foto:Jack Mikrut
Foto:Jack Mikrut
Foto:Jack Mikrut
Foto:Jack Mikrut

Det är plusgrader och ingen riktig snö så långt ögat når. Ändå står delar av personalen på Lindhe Xtend uppradade på Vallåsens skidanläggning, redo att ge sig ut i konstsnöspåren för att återuppta skidträningen. Trots att de inte åkt längdskidor på ett bra tag är det ett glatt och peppat gäng, om än lite skräckslaget, som har lämnat bekvämligheten på kontoret och svidat om till skidutrustning. 

Bakom dem tornar en hög av konstsnö upp sig. Som Sveriges sydligaste skidanläggning kan Vallåsen inte förlita sig på natursnö men kan kompensera för detta genom att tillverka konstsnö i plusgrader.

”Det är tack vare det som vi kan få träna på snö i dag. Den här gruppen har en stark vilja och en träningsvana, men det är ovärderligt att få snötimmar”, säger den officielle Vasaloppscoachen Erik Wickström som ska hjälpa laget från Lindhe Xtend genom träningen.

Men innan det är dags att äntra spåren ska ett gruppfoto tas för att föreviga träningsdagen.  Lindhe Xtend vann 2020 Dubbelutmaningen, Dagens Industris och Vasaloppets friskvårdsinitiativ där företag kan nominera sig själva. Priset är startplatser i dels skidtävlingen Stafettvasan, dels löpartävlingen Vasakvartetten. Under ett år får man dessutom chansen att tränas av en officiell vasaloppscoach. 

Lindhe Xtends marknads- och produktchef Susanna Rosander skickade in den vinnande motiveringen och fem vinnarskallar från företagets personalstyrka antog utmaningen, trots att ingen av dem hade någon vidare längdskidsvana. 

”Det ligger i vårt DNA som företag att vilja utmana oss själva. Med en person som Christoffer, vår grundare, i företaget finns det inte att man gnäller eller ger upp. Om vi inte kan, så lär vi oss. Ingenting är omöjligt”, säger Susanna Rosander. 

Men för Lindhe Xtend har förutsättningarna sett lite annorlunda ut. På grund av coronapandemin kunde de i år varken åka eller springa i Vasaloppsspåren. 

”Det klart att vi blev lite uppgivna och tappade motivationen till att åka skidor. Men ganska snabbt fick vi reda på att vi skulle få åka 2022 och då ställde vi snabbt om. Vi funkar så, som företag och som grupp”, säger Christoffer Lindhe, företagets grundare.

Lindhe Xtend är ett protesföretag från Halmstad som utvecklar och säljer den protesfot som Christoffer Lindhe själv använder. Som 17-åring blev han påkörd av ett tåg och tvingades amputera båda benen och vänster arm. Efter att mot alla odds ha överlevt började han målmedvetet kämpa sig tillbaka till ett aktivt liv. 

”Min pappa visade mig en film med Cameron Clapp, en amerikanare som varit med om precis samma sak som jag. På filmen visade han allt han klarade av att göra med sin protes och jag tänkte då, kan han så kan jag”, säger Christoffer Lindhe. 

Foto:Jack Mikrut

Bakgrunden som elitsimmare hjälpte honom att komma igång och bara två år efter olyckan tävlade han i Paralympics, med flera framstående placeringar.  Men trots det upplevde Christoffer Lindhe svårigheter i vardagen. Avsaknaden av en protesfot som fungerade tillräckligt bra lade grunden för det som i dag är Lindhe Xtend. 

Christoffer Lindhes målmedvetenhet genomsyrar hela företaget, vilket är en av anledningarna till att gänget såg det extra träningsåret som en möjlighet snarare än ett nederlag. De beskriver sig som ett gäng vinnarskallar som uppskattar träning och därför kunde se positivt på de inställda Vasaloppen och vad de resulterade i – mer träning tillsammans, bättre sammanhållning och utökad coachning med Erik Wickström. 

”Det här gänget är inga soffliggare, men det är bara positivt med lite extra skidmil eftersom de inte är några veteraner på längdskidor”, säger Susanna Rosander och fortsätter:

”Även om vi inte har något specifikt mål och de skulle kunna köra Vasaloppet på ren vilja så blir det mer njutbart med lite extra träning i ryggen.”

Stafettlaget utgörs av Christoffer Lindhe, grundare och huvudägare, Mirja Andersson, försäljningsansvarig Norden, Michael Svedberg, teknisk chef, Malin Östlund, operativ chef, samt produktutvecklare Patrik Svensson. Marknads- och produktchef Susanna Rosander agerar hejarklack och dokumenterar hela satsningen. 

”Det är ju Susannas fel att vi står här i dag. Att säga att jag är orolig är en underdrift, men klarar jag av att vara ansvarig säljchef för hela Norden så klarar jag väl att åka ett Vasalopp också”, säger Mirja Andersson. 

Hon har tillsammans med resten av gänget precis avslutat ett varv runt den 400 meter långa banan. De har både övat på att åka utan stavar och att staka sig fram med rätt teknik. 

Christoffer Lindhe ska genomföra Stafettvasan i en kälke som är fäst på två längdskidor. För honom handlar mycket om att säkerställa att utrustningen fungerar som den ska. Därför tränar han dels på att ta sig runt banan, dels på att ramla. 

”Jag är lite orolig för utrustningen. Rullstolen som jag ska åka i under sommarloppet är jag väldigt bekväm med, men det är lite värre med kälken som jag sitter i nu.” 

För att få bästa möjliga förutsättningar har Christoffer Lindhe fått mycket hjälp. Kälken har han lånat av Anders Olsson, flerfaldig Paralympicsmedaljör som har åkt flera Vasalopp. För att säkerställa sin säkerhet under skidloppet kommer han att skuggas av Patrik Nilsson, även kallad ”Rullskid-Patrik”. 

Foto:Jack Mikrut

 Christoffer Lindhe har också utvecklat en specifik protesarm för att kunna få bättre grepp kring staven. Han hoppas att den ska förbättra hans utgångsläge och förhindra att han tappar armen under loppets gång. 

”Jag vill betona vikten av att ta hjälp. Tillsammans med en ortopedingenjör har jag utvecklat en prototyp som gör att jag kan hålla staven bättre. Nu har vi behövt köra med silvertejp och buntband, men det har inte hållit så bra”, säger Christoffer Lindhe. 

För att avsluta träningspasset ställer gänget upp för stafett. Erik Wickström instruerar och upprepar vad de ska tänka på när de stakar – ha stavarna nära kroppen och var lätt framåtböjd. 

”Det har verkligen varit ovärderligt att få ha Erik som coach”, säger Michael Svedberg. 

Erik Wickström har själv 13 Vasalopp på sitt cv, och kommer 2022 att addera ännu ett. Han ser potential i gänget från Lindhe Xtend och är övertygad om att de hade klarat det, om så loppet var i morgon.

”De är starka och det är definitivt inget fel på viljan. Det märker man eftersom de ramlar, de betyder att de verkligen försöker.” 

Lindhe Xtends första stafettlopp, Stafettvasan, går av stapeln 4 mars. Det andra loppet, som genomförs via löpning, är planerat till 20 augusti. 

 

 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?