1515

Halloumibråk skakar handelsavtal med Kanada

Halloumin har hamnat i centrum för ett politiskt bråk som får det att gnissla kring EU:s handelsavtal med Kanada. Cypern vägrar att skriva under eftersom de anser att deras berömda ost inte får tillräckligt med skydd.

Den salta osten från Cypern är ett populärt alternativ på grillen. Men halloumin har också förvandlats till påtryckningsmedel i en politisk dispyt som har seglat upp som ett potentiellt hot mot EU:s handelsavtal med Kanada, Ceta.

Frihandelsavtalet trädde provisoriskt i kraft 2017 och innebär att tullar försvinner på 98 procent av varor som säljs och köps mellan Kanada och EU. Men nationella och regionala parlament i alla EU-länder måste också ratificera avtalet innan det godkänns i sin helhet.

Nyligen blev Cypern första EU-land att säga nej till att skriva under sedan parlamentet i Nicosia gett tummen ner. Motståndet grundar sig delvis i oro över arbetarnas rättigheter men framför allt i ilska över otillräckligt skydd för den världsberömda halloumin – en av landets nationalrätter men också en viktig källa till exportinkomster.

Halloumi är varumärkesskyddat och Cypern argumenterar för att Ceta-avtalet bör stänga den kanadensiska marknaden för andra länders varianter av den gnisslande osten. Medelhavsön har i flera år krävt att halloumi ska få samma skyddade ursprungsbeteckning som exempelvis parmaskinka och försöker nu utnyttja Ceta för att få EU att gå med på kravet.

”De använder sig av det faktum att de kan ratificera avtalet, att de har den vetokraften, för att försöka trycka på för att åtminstone få det här erkännandet för sina ostproducenter och uppenbarligen skaffa sig lite politiskt kapital på hemmaplan”, säger Patrick Leblond, associerad professor i internationella relationer vid University of Ottawa, till kanadensiska Global News.

Skyddad ursprungsbeteckning används inom EU som en slags kvalitetsstämpel som innebär att råvarorna måste komma från ett visst område och att produktionen ske där.

EU-kommissionen har dock länge använt sig av halloumidiplomati i ett försök att ena Cypern, som sedan 1974 är splittrat i en grek- och en turkcypriotisk del. Osten kan bara få den typ av skyddad ursprungsbeteckning som efterfrågas om producenter på båda sidor av den så kallade gröna linjen ansluter sig till ett och samma hälsoskyddssystem, har kommissionen framhållit i sitt förhandlingsspel. Det har hittills inte varit framgångsrikt.

Tekniskt sett kan Cyperns nej döda hela avtalet – även om handelsexperter har sagt att det är högst otroligt. I Bryssel har man i flera år försökt att förbereda sig för vetoproblematiken genom att föra in tillräckliga skyddsmekanismer i avtalet för att säkerställa att ett enda lands parlament inte kan spränga hela överenskommelsen, rapporterar nyhetssajten Politico.

Men det här är första gången som det kan komma att testas i praktiken. Och den stora frågan är om Cyperns motstånd bara är en försmak på vad som kan vänta i större länder som Nederländerna och Italien, som också vädrat missnöje kring avtalet.

Företrädare för regeringen i Nicosia har sagt att man ska försöka förhandla fram undantag för en del cypriotiska produkter innan avtalet skickas tillbaka till parlamentet igen. Enligt lokala medier pågår också samtal mellan regeringen och de partier som röstade nej till ratificeringen.

”Jag är övertygad om att det kommer att ske någon typ av förhandling mellan Bryssel och regeringen på Cypern och att de kommer att nå någon typ av uppgörelse. Men vad det skulle kunna bli är ännu oklart”, säger Patrick Leblond.


Innehåll från Sana LabsAnnons

Framtidens kompetensutveckling: kollaborativt möter individanpassat

Historiskt har det funnits två visioner för framtidens kompetensutveckling: 1) kollaborativt–grupper går tillsammans igenom innehållet i en interaktiv miljö; och 2) individanpassat–AI anpassar läroupplevelsen till varje individs behov. De två visionerna kan till synes vara direkt motsatta men en elegant kombination har visat sig skapa den mest effektiva kompetensutvecklingen. 

När Stanford publicerade sitt material via digitala plattformar lovade de att skala upp utbildning i världsklass till vem som helst, var som helst. Resultatet liknade tyvärr mer digitala textböcker än framtidens universitet. Innehållet var statisk, kurserna saknade social interaktion, och materialet var one-size-fits-all vilket resulterade i att i genomsnitt 5% slutförde kurserna.

Över de kommande 5 åren kommer mer än 50% av den globala arbetsstyrkan behöva signifikant kompetensutvecklas och omutbildas. För att möta denna utmaning behöver vi fundamentalt nya verktyg. Framtidens lärande kommer att ändras från grunden på två sätt: det kommer vara kollaborativt och individanpassat.

Kollaborativt

I kollaborativt lärande går kursdeltagarna igenom kursen synkront–varje vecka träffas deltagarna för en live-session för att diskutera material de ska ha gått igenom innan tillfället. Kursen har start- och slutdatum med delmål för att kunna materialet. Den sociala dynamiken resulterar i att genomsnittligen 95% av kursdeltagarna gör färdigt materialet. 

Individanpassat

I individanpassat lärande används AI för att anpassa material i realtid efter varje individs behov. Baserat på dina kunskapsgap, vad du redan kan, och hur du lär dig får du en helt skräddarsydd inlärningsväg. De som får individanpassat lärande har visat sig göra färdigt materialet på halva tiden, prestera två standardavvikelser bättre och kommer ihåg kunskapen upp till 3 gånger längre. 

Kombinationen kan vara den holistiska och skalbara vision för framtidens lärande som vi letat efter.

Där används ny teknologi för att skapa interaktiva forum för diskussion med deltagare och mentor; den sociala dynamiken från kohorter för att bygga community och analysera, och tillämpa koncept; medan AI används för att skräddarsy din läroväg efter dina kunskapsgap.

Med detta bygger vi världens största fakultet och en unik kohort av personer intresserade av samma domän. Via live sessioner har du möjlighet att diskutera de områden du lär dig, samtidigt som ett AI-system modellerar dina kunskapsgap och kontinuerligt rekommenderar vilket material du ska lära dig härnäst. En fusion av två till synes motsatta visioner för framtidens lärande.

Sana Labs 

Svenska AI-bolaget Sana Labs har utvecklat den världsledande tekniken för att individanpassa lärande i stor skala. Idag effektiviserar Sana säljträning, compliance, onboarding mm för bland annat Novartis, Amgen, Merch, Kry, Piab och Pepsico. Anställda kan certifieras på halva tiden och kommer ihåg kunskapen tre gånger längre. 

www.sanalabs.com 

Mer från Sana Labs

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Sana Labs och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?