1515

Hallengren: Vaccinmålen ligger fast

Läkemedelsbolagen, senaste Moderna, måste skärpa sig. Det påpekar socialminister Lena Hallengren (S) och vaccinsamordnare Richard Bergström efter de många leveransbesvikelserna. 

Socialminister Lena Hallengren.
Socialminister Lena Hallengren.Foto:Fredrik Sandberg/TT

Regionerna har nerverna utanpå efter flera besked om minskade leveranser, senast från läkemedelsbolaget Moderna. Tidigare har det kommit nedslående besked på samma tema även från Astra Zeneca AZN -0,1% Dagens utveckling – där problemen kvarstår – och i början av året även från Pfizer PFE +0,75% Dagens utveckling

På tisdagen hade närmare 433.000 vaccinationer genomförts i Sverige och närmare 102.000 personer hade fått sin andra dos. 

Enligt socialminister Lena Hallengren är målet – att hela den vuxna befolkningen och alla under 18 år i riskgrupp ska erbjudas vaccin under det första halvåret – alltjämt möjligt att nå. 

”Det har funnits inkörningsproblem, men det finns inget i dag som talar för att vi inte kommer att klara av detta om vi får de leveranser som vi har avtal om”, säger hon. 

”Vår bedömning är att det går bra med vaccinationerna i Sverige. Vi ligger bra till och regionerna har gjort ett fantastiskt arbete”, fyller Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson i. 

Men, i flera regioner finns en utbredd oro för att man inte kommer att kunna hålla tidsplanen. En av dem är Halland, vars ändrade vaccinplan först rapporterades av Hallands Nyheter. 

”Vi har kapacitet att klara det här, men vi har inget vaccin”, säger regionstyrelsens ordförande i regionen Mikaela Waltersson (M). 

Vid en gemensam pressträff med vaccinsamordnare Richard Bergström, Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson och SKR:s hälso- och sjukvårdsansvariga Emma Spak läggs ett stort ansvar på läkemedelsbolaget. 

”De måste bättra sig, så här kan vi inte ha det framöver”, säger Richard Bergström som kallar de hackiga och försenade leveranserna för ”störande och irriterande”. 

”Jag hoppas att företagen verkligen lär sig hur de ställer till det för länderna när de ska vaccinera, när de inte ger långsiktiga besked”, säger Lena Hallengren. 

Några egna kontakter med läkemedelsföretagen för att säkerställa detta har ministern inte haft på det nya året. 

”Jag tror att de är rätt angelägna om att inte bara vara företag som lyckades ta fram vaccin utan att de också sköter leveranser och sin del av vaccinationsprocessen på ett gott sätt”, säger Lena Hallengren vidare. 

Johan Carlson trycker på att det är ett fortsatt allvarligt smittoläge.

”Det finns en stor risk för en tredje våg under våren” säger han. 


Innehåll från TaniumAnnons

Skaffa full visibilitet i företagets nätverk – med Tanium

Enligt beräkningar kommer det vid 2025 att finnas 75 miljarder endpoint-enheter uppkopplade till företagsnätverk. Detta ställer komplexa krav på hantering och skydd av verksamhetskritiska data. Trots detta finns det stora brister hos många företag vad gäller endpoint-hantering, säkerhet och visibilitet. 

Läs mer om utmaningarna med endpoint-säkerhet

Sedan Tanium startades av far och son 2008, har företaget arbetat utifrån en enda målsättning; att utveckla och förädla ny arkitektur som möjliggör bättre nätverksvisibilitet och enklare och säkrare hantering av verksamhetskritiska data. I takt med att distansarbete och antalet endpoint-enheter ökar blir detta en affärsavgörande fråga för många företag. 

– Tanium är en plattform för klientadministration som är inriktad på hantering av Säkerhet, Risk & Compliance och IT Operations utifrån samma datakälla med endast en klient och väldigt lite infrastruktur. Plattformen är baserad på öppna API:er och kan kompletteras med moduler efter behov så kunden kan växa med Tanium och dessa moduler. Det spelar ingen roll om man har sina klienter och/eller servrar on-premise eller i molnet – med Tanium kan man managera dem i nästintill realtid, med full visibilitet och minimal infrastruktur, berättar Arash Serpoushan, regionchef för Norden och Baltikum.

Vad omfattar Tanium?  

Kontrollerar viktiga parametrar

Med andra ord möjliggör Tanium komplett kontroll och översikt på var alla enheter finns samt vilka som har åtkomst till nätverket och använder enheterna, oavsett om det rör sig om 100 eller en miljon endpoints. Dessutom visar plattformen hur enheter och användare möter företagens säkerhetsstandarder vad gäller exempelvis patchning, installerade mjukvaruprogram och användarrättigheter. 

– Detta är ovärderlig information. I våra samtal med kunder ser vi att företag har mellan 10 och 15 procent fler enheter som kopplar upp sig mot nätverket än vad de ansvariga tror. Har man då 50 000 enheter i sitt nät, kan det röra sig om 7 500 extra maskiner – en enorm säkerhetsrisk. Tanium bryr sig inte om var användarna sitter; har de tillgång till internet kontrollerar plattformen samtliga viktiga parametrar innan de släpps in på nätverket, betonar Peter Lamber, ansvarig för Taniums ekosystem av partners.

Se Tanium in action 

Behöver bara 15 sekunder

Tanium utmärker sig dock på ytterligare vis. Plattformen fungerar som ett övergripande paraply, vilket omfattar företagets existerande infrastrukturer och verktyg. Därmed samlas automatiskt all data från samtliga verktyg i ett och samma gränssnitt – på 15 sekunder. 

– Med traditionella strukturer kan det i värsta fall ta dagar, eller till och med veckor, att få den information man efterfrågar. Med Tanium får man snabbt tag på det man behöver och kan uppdatera lika snabbt tillbaka, så att man motverkar risken för datasilos. Det säger sig självt att detta innebär en stor fördel, inte minst då man säkerställer att beslut fattas utifrån korrekta och aktuella data, betonar Arash.

Detektera, agera och stoppa

Möjligheten att snabbt visualisera och accessa relevant information innebär således omfattande vinningar för företag – plattformens automatiserade funktioner, i kombination med ett gemensamt gränssnitt och den minimala infrastrukturen, bidrar till en värdefull samsyn bland medarbetarna och därutöver till att livslängden på företagets enheter förlängs avsevärt. 

– Detta medför en kraftig förenkling av IT-miljö och processer, som ger förmågan att inte bara detektera, utan också agera och stoppa incidenter. Detta är ett vinnande koncept, något som bevisas av att efterfrågan på våra lösningar har ökat kraftigt det senaste året. Vi har också utökat vår personalstyrka från 6 personer till 11 personer under året som gått, så det är en spännande utveckling, avslutar Peter.

Läs mer om Tanium här 

Eller kontakta Exclusive Networks. 

Exclusive Networks är en global värdeadderande distributör med fokus på IT-säkerhet, datacenter och molnlösningar. 

Låt Exclusive Networks vara din startpunkt – vi hjälper dig! 

 

Mer från Tanium

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Tanium och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?