Annons

Hallengren: Vaccinmålen ligger fast

Läkemedelsbolagen, senaste Moderna, måste skärpa sig. Det påpekar socialminister Lena Hallengren (S) och vaccinsamordnare Richard Bergström efter de många leveransbesvikelserna. 

Socialminister Lena Hallengren.
Socialminister Lena Hallengren.Foto:Fredrik Sandberg/TT

Regionerna har nerverna utanpå efter flera besked om minskade leveranser, senast från läkemedelsbolaget Moderna. Tidigare har det kommit nedslående besked på samma tema även från Astra Zeneca AZN +0,04% Dagens utveckling – där problemen kvarstår – och i början av året även från Pfizer PFE -0,29% Dagens utveckling

På tisdagen hade närmare 433.000 vaccinationer genomförts i Sverige och närmare 102.000 personer hade fått sin andra dos. 

Enligt socialminister Lena Hallengren är målet – att hela den vuxna befolkningen och alla under 18 år i riskgrupp ska erbjudas vaccin under det första halvåret – alltjämt möjligt att nå. 

”Det har funnits inkörningsproblem, men det finns inget i dag som talar för att vi inte kommer att klara av detta om vi får de leveranser som vi har avtal om”, säger hon. 

”Vår bedömning är att det går bra med vaccinationerna i Sverige. Vi ligger bra till och regionerna har gjort ett fantastiskt arbete”, fyller Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson i. 

Men, i flera regioner finns en utbredd oro för att man inte kommer att kunna hålla tidsplanen. En av dem är Halland, vars ändrade vaccinplan först rapporterades av Hallands Nyheter. 

”Vi har kapacitet att klara det här, men vi har inget vaccin”, säger regionstyrelsens ordförande i regionen Mikaela Waltersson (M). 

Vid en gemensam pressträff med vaccinsamordnare Richard Bergström, Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson och SKR:s hälso- och sjukvårdsansvariga Emma Spak läggs ett stort ansvar på läkemedelsbolaget. 

”De måste bättra sig, så här kan vi inte ha det framöver”, säger Richard Bergström som kallar de hackiga och försenade leveranserna för ”störande och irriterande”. 

”Jag hoppas att företagen verkligen lär sig hur de ställer till det för länderna när de ska vaccinera, när de inte ger långsiktiga besked”, säger Lena Hallengren. 

Några egna kontakter med läkemedelsföretagen för att säkerställa detta har ministern inte haft på det nya året. 

”Jag tror att de är rätt angelägna om att inte bara vara företag som lyckades ta fram vaccin utan att de också sköter leveranser och sin del av vaccinationsprocessen på ett gott sätt”, säger Lena Hallengren vidare. 

Johan Carlson trycker på att det är ett fortsatt allvarligt smittoläge.

”Det finns en stor risk för en tredje våg under våren” säger han. 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera