Annons

Hallengren: ”Målbilden kan behöva ses över”

Astra Zeneca levererar endast hälften så många vaccindoser som utlovats till EU under de närmaste månaderna.
”Exakt vilken betydelse det får för vaccinationstakten och vaccinmålet går just nu inte att säga, men målbilden kan behöva ses över”, säger socialminister Lena Hallengren i en kommentar till SVT.

Foto:Jonas Ekströmer/TT

Totalt går Sverige miste om runt två miljoner doser, enligt Folkhälsomyndigheten.

Orsaken är att de planerade leveranserna av vaccin från USA, Storbritannien och Indien stoppas av exportförbud.

”Jag är besviken”, säger Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström om ländernas agerande.

Folkhälsomyndigheten skriver i ett pressmeddelande att det innebär att Sverige kan räkna med cirka 2 miljoner färre doser än vad bolaget tidigare hade aviserat.

Prognosen är nu att Sverige totalt under första kvartalet får cirka 900.000 doser i stället för cirka 1,1 miljoner. Under årets andra kvartal räknar Astra Zeneca med att Sverige får 2,7 miljoner doser totalt i stället för 4,5 miljoner, enligt FHM. 

”Det är beklagligt att vi får färre vaccindoser än vi hade räknat med. Det fördröjer naturligtvis arbetet med att erbjuda alla vuxna i Sverige skydd mot covid-19 även om det är för tidigt att säga om och hur tidsplanen påverkas”, säger statsepidemiolog Anders Tegnell enligt pressmeddelandet.

Regeringen ser allvarligt på exportrestriktionerna som leder till de minskade leveranserna.

”Tillsammans med andra EU-länder ser vi över situationen och möjliga åtgärder. Bland annat har EU-kommissionen och vaccinsamordnaren dialog med tillverkarna”, säger socialminister Lena Hallengren i en skriftlig kommentar till SVT.

Läkemedelsjättens besked möts inte med bistra miner från bara Sverige. Astra Zeneca gör inte tillräckligt för att leva upp till sina åtaganden när det gäller vaccinleveranser till EU, enligt EU-kommissionären Thierry Breton. 

I ett inlägg på Twitter på torsdagskvällen skrev Breton, EU:s kommissionär för den inre marknaden, att Astra Zeneca förvisso gör ansträngningar för att uppfylla sina åtaganden om vaccinleveranser – men de anstränger sig inte tillräckligt.

”Det duger inte än för att Astra Zeneca ska uppfylla sina åtaganden för första kvartalet”, twittrar Thierry Breton.

Han tycker att det är dags att Astra Zenecas ledning tar sitt ansvar och nu ”gör vad som krävs” för att leverera som utlovat.

Innehåll från Advokatfirman MORE EvanderAnnons

Bristande finansiell regelefterlevnad kan bli mycket kostsam

Det blir allt svårare för företag att säkra sin finansiella regelefterlevnad med de snabba förändringar som sker i en alltmer komplex regulatorisk miljö. Det gör att det har blivit allt viktigare att välja en juridisk partner som har spetskompetens inom området när du exempelvis ska säkra din löpande verksamhet, lansera nya produkter eller är intresserad av företagsförvärv inom finanssektorn.

– Den snabba utvecklingen har gjort att det är betydligt mer riskfyllt att driva företag och mycket svårare att ensamt säkra sin regelefterlevnad, menar Martin Orehag, advokat och delägare på MORE Evander. 

Det har under de senaste åren varit en otroligt snabb utveckling av det finansiella regelverk som företag inom den finansiella sektorn måste följa, där de nya reglerna tas fram på EU-nivå. 

– Ofta leder tillsynsprocesser av Finansinspektionen även till en stor negativ medial påverkan. Därför är juridisk experthjälp viktigt, så att man gör rätt från början och undviker dyra misstag, berättar Martin Orehag. 

Stor fokus på den finansiella sektorn

Advokatbyrån MORE Evander hjälper idag bland annat värdepappersbolag, fondbolag, betalinstitut och finansiella institut med både enstaka projekt eller löpande compliance- och riskuppdrag. Som liten byrå har MORE Evander möjlighet att bygga ett nära personligt samarbete, samtidigt som byrån har tillgång till global expertis tack vare medlemskapet i ADVOC. 

– Vi har lång erfarenhet av att arbeta med både IT och regelefterlevnadsfrågor inom finanssektorn. Därför ligger vi idag i framkant inom området och förstår den snabba digitala utveckling och den verklighet som många av våra kunder verkar i. Det är en förutsättning för att vi ska kunna hjälpa våra klienter med kvalitativ expertis kring de alltmer komplexa frågeställningar som dyker upp. 

Med ett nära kundfokus blir också digitaliseringsutvecklingen på den egna byrån en allt viktigare fråga.  

– Vi behöver verkligen göra det enklare för våra klienter och komplettera våra traditionella konsulterbjudanden med digitala. Först ut sjösätter vi en digital plattform för dokumenthantering, avslutar Martin Orehag.

Läs mer om MORE Evander här

MORE Evander - Compliance har aldrig varit enklare
Vi på MORE Evander hjälper er verksamhet att hålla reda på de senaste regelverken och myndighetskraven, samt erbjuder tjänster där vi agerar compliancefunktion, lämnar verksamhetsrelaterad rådgivning och driver tillståndsprocesser. Du möts av ett agilt och nytänkande team med fokus på nära samarbeten och långsiktiga relationer. Vi är helt enkelt mer än bara en advokatbyrå. 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Advokatfirman MORE Evander och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera