1515

Hållbarhetsexperten gick ut när storbolagen kom in: ”Gjorde helt rätt”

Parul Sharma är människorättsjuristen som blev regeringens hållbarhetsexpert – och hoppade av i protest när storföretagen bjöds in till bordet. 

I Dagens industris ledarskapspodd Förnuft & Känsla berättar hon om konflikten med näringslivet och oron att minnas som en avhoppare.

Foto:Fredrik Sandberg/TT

Parul Sharma har arbetat länge som människorättsjurist och hållbarhetsexpert, med bakgrund bland annat på advokatbyrån Vinge, UD och EU-kommissionen. Hon var även ordförande för regeringens Agenda 2030-delegation som ska verka för implementering av FN:s globala utvecklingsmål i Sverige. 

2017 utsågs hon av Veckans Affärer till näringslivets mäktigaste kvinna i kategorin samhällsförändrare. Sedan i augusti i år är hon chef över Greenpeaces svenska verksamhet och dess 45 anställda i Sverige.

Ett av hennes stora vägval i karriären var när hon lämnade Agenda 2030-delegationen efter ett år när regeringen ville inkludera näringslivet vid bordet. En del av förklaringen var att Parul Sharma ville undvika jäv. 

”För en jurist är en jävsstämpel nästan det värsta man kan utsättas för. Nästan värre än dålig juridisk rådgivning.”

Samtidigt reagerade Parul Sharma mot luckor i den svenska lagstiftningen på hållbarhetsområdet och rekommenderade lagändringar. Hon menar att det i princip finns straffrihet för svenska företag som producerar varor och tjänster i andra länder:

”Det är lite som en fotbollsplan där att alla sparkar fotboll, men med egna spelregler.”

Parul Sharma ville få med stora branschorganisationer i samtalen för att få en paraplyeffekt. Så blev det inte. I stället bjöds Swedbank SWED A -0,49% Dagens utveckling och Scania in av regeringen att delta. Då valde Parul Sharma att lämna uppdraget, något som orsakade mycket oro för henne.

”Jag var orolig för att minnas som en avhoppare, men jag gjorde helt rätt.”

Nu har Parul Sharma skrivit en hållbarhetsguide, ”Produktionskedjan”, som kretsar om hållbar konsumtion och produktion mot företag och offentlig sektor, som alla antingen upphandlar, köper in eller erbjuder. Hon konstaterar att offentlig upphandling är ett enormt område där hållbarhetsvinkeln måste beaktas:

”Sverige upphandlar från högriskländer för cirka 700 miljarder kronor varje år.”

Kunskap, krav och kontroll är tre ledord som Parul Sharma menar att näringslivet måste investera i sig själva på hållbarhetsområdet. Där finns det förbättringspotential. Däremot investeras det flitigt på kommunikationsområdet från företagshåll, menar hon.

”Det är väldigt snedvridet och väldigt oroväckande.”


Innehåll från CoinSharesAnnons

”Bitcoin har ett betydande socialt värde”

Christopher Bendiksen är forskningschef inom Bitcoin på CoinShares.
Christopher Bendiksen är forskningschef inom Bitcoin på CoinShares.

Intresset för Bitcoin växer, men världens första kända kryptovaluta är mycket mer än en investering. Den menar Christopher Bendiksen, forskningschef inom Bitcoin på CoinShares, som är en finansiell aktör inom kryptovalutor.

– Bitcoin kan hjälpa till att skapa en bättre värld. Den har ett betydande socialt värde och det finns många fall där kryptovalutan har använts för att lyfta fram bland annat frihet och jämställdhet, säger han.

Läs mer om Bitcoins ESG-värde här. 

Kryptovalutaförvaltaren CoinShares, mest känd för sin XBT Provider-linje av börshandlade kryptovalutaprodukter (ETP) som listades på Nasdaq Stockholm 2015, anses i dag vara expert på ämnet. Men det är många som fortfarande har fördomar kring investeringar i kryptovalutor som till exempel Bitcoin. Alex Gladstein, Chief Strategy Officer, på Human Rights Foundation, har en annan syn på saken. 

– Bitcoin är en av de mest kraftfulla investeringar som du kan göra med fokus på humanitära och mänskliga rättigheter. Genom att stödja Bitcoin stödjer du frihet, säger han. 

Alex Gladstein förklarar också att vi som bor i västerländska länder tar vår frihet för given.

– Vi har demokrati, en stabil valuta och jämställdhet i samhället, men många människor runt om i världen har inte sådana privilegier. De lever med korrupta regeringar och diskriminering. 

Investerare måste tänka om

Miljö-, social- och företagsstyrning har blivit en allt viktigare beslutsfaktor för investerare. Det är en utvärdering av ett företags kollektiva samvete kring sociala och miljömässiga faktorer och är mer känd under benämningen; environmental, social and governance, ESG. 

ESG-investeringar har blivit mycket populära den senaste tiden och många har upptäckt de sociala fördelar som Bitcoin kan innebära.

– Tyvärr har mer eller mindre hela diskussionen om ESG och kryptovalutor kretsat kring miljö vilket har gjort att investerare bara får en bråkdel av den nödvändiga analytiska bakgrunden som de behöver för att kunna göra en holistisk ESG-baserad utvärdering, säger Christopher Bendiksen, forskningschef på CoinShares. 

Alex Gladstein är Chief Strategy Officer på Human Rights Foundation.
Alex Gladstein är Chief Strategy Officer på Human Rights Foundation.

Alex Gladstein betonar att investerare måste tänka om när de tittar på Bitcoin utifrån ESG. Det finns flera exempel där Bitcoin har främjat både entreprenörskap och jämställdhet i utvecklingsländer. Ett bra exempel är Roya Mahboob, grundare och vd på Afghan Citadel Software Company, och en av Afghanistan första kvinnliga tech-entreprenörer. 

– Sommaren 2013 betalade hon sina kvinnliga mjukvaruingenjörer i Bitcoin för att stärka deras självförtroende och ge dem en känsla av ekonomisk frihet samt förhindra att pengarna gick till deras manliga familjemedlemmar, säger han. 

Finansierade universitetsstudier

En av kvinnorna valde att sälja sina Bitcoins för att fly till Tyskland. Det hon hade tjänat på 1,5 år är i dag värt ungefär 60 gånger den genomsnittliga årslönen i Afghanistan. 

– Royas syster erbjöd sig också att köpa tillbaka Bitcoins från kvinnorna som ville ha kontanter. Hon tog dessutom sin egen inkomst för att finansiera universitetsstudier på prestigefyllda Cornell i USA, säger Alex Gladstein.

De flesta vet att ESG handlar om hållbarhet, men Christopher Bendiksen på CoinShares påminner om att begreppet är mycket bredare.

– Investerare som vill påverka världen positivt genom investeringar kan inte längre bortse från faktorer som social hållbarhet och bolagsstyrning, säger han och fortsätter:

Den kraft och potential som Bitcoin har för att åstadkomma positiva och sociala förändringar går inte att hitta hos andra investerbara tillgångar. Detta är en anledning för investerare att titta bredare på ESG. 

Läs mer om Bitcoins värde från ett ESG-perspektiv. 

 

 

Mer från CoinShares

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med CoinShares och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?