Annons

Hållbarhetsexperten gick ut när storbolagen kom in: ”Gjorde helt rätt”

Parul Sharma är människorättsjuristen som blev regeringens hållbarhetsexpert – och hoppade av i protest när storföretagen bjöds in till bordet. 

I Dagens industris ledarskapspodd Förnuft & Känsla berättar hon om konflikten med näringslivet och oron att minnas som en avhoppare.

Foto:Fredrik Sandberg/TT

Parul Sharma har arbetat länge som människorättsjurist och hållbarhetsexpert, med bakgrund bland annat på advokatbyrån Vinge, UD och EU-kommissionen. Hon var även ordförande för regeringens Agenda 2030-delegation som ska verka för implementering av FN:s globala utvecklingsmål i Sverige. 

2017 utsågs hon av Veckans Affärer till näringslivets mäktigaste kvinna i kategorin samhällsförändrare. Sedan i augusti i år är hon chef över Greenpeaces svenska verksamhet och dess 45 anställda i Sverige.

Ett av hennes stora vägval i karriären var när hon lämnade Agenda 2030-delegationen efter ett år när regeringen ville inkludera näringslivet vid bordet. En del av förklaringen var att Parul Sharma ville undvika jäv. 

”För en jurist är en jävsstämpel nästan det värsta man kan utsättas för. Nästan värre än dålig juridisk rådgivning.”

Samtidigt reagerade Parul Sharma mot luckor i den svenska lagstiftningen på hållbarhetsområdet och rekommenderade lagändringar. Hon menar att det i princip finns straffrihet för svenska företag som producerar varor och tjänster i andra länder:

”Det är lite som en fotbollsplan där att alla sparkar fotboll, men med egna spelregler.”

Parul Sharma ville få med stora branschorganisationer i samtalen för att få en paraplyeffekt. Så blev det inte. I stället bjöds Swedbank SWED A -0,3% Dagens utveckling och Scania in av regeringen att delta. Då valde Parul Sharma att lämna uppdraget, något som orsakade mycket oro för henne.

”Jag var orolig för att minnas som en avhoppare, men jag gjorde helt rätt.”

Nu har Parul Sharma skrivit en hållbarhetsguide, ”Produktionskedjan”, som kretsar om hållbar konsumtion och produktion mot företag och offentlig sektor, som alla antingen upphandlar, köper in eller erbjuder. Hon konstaterar att offentlig upphandling är ett enormt område där hållbarhetsvinkeln måste beaktas:

”Sverige upphandlar från högriskländer för cirka 700 miljarder kronor varje år.”

Kunskap, krav och kontroll är tre ledord som Parul Sharma menar att näringslivet måste investera i sig själva på hållbarhetsområdet. Där finns det förbättringspotential. Däremot investeras det flitigt på kommunikationsområdet från företagshåll, menar hon.

”Det är väldigt snedvridet och väldigt oroväckande.”


Innehåll från Q-lineaAnnons

Evidensbaserad förskrivning av antibiotika bör vara målet

Jonas Jarvius, medgrundare och vd för vårdinnovationsbolaget Q-linea.
Jonas Jarvius, medgrundare och vd för vårdinnovationsbolaget Q-linea.

Den alarmerande ökningen av antibiotikaresistens löper risk att utvecklas till en omfattande vård- och hälsokris. För att hämma utvecklingen gäller det bland annat att minska överanvändningen av bredspektrumantibiotika.

– Därför har Q-linea utvecklat ASTar®, ett helautomatiskt system som levererar patientspecifik behandlingsrekommendation 24-40 timmar snabbare än traditionell diagnostik, berättar Jonas Jarvius, medgrundare och vd för vårdinnovationsbolaget Q-linea.

Q-lineas ambition är att dramatiskt förbättra infektionsdiagnostik inom vården, med det övergripande syftet att snabbare kunna ge korrekt antibiotika vid infektioner. 

– Om vårdpersonalen inte vet exakt vilken antibiotika som är verksam tvingas de använda aggressivt bredspektrumantibiotikum. 

Q-lineas första produkt inriktas på patienter med sepsis, vilken är den vanligaste dödsorsaken på sjukhus i hela världen. Detta till trots talas det väldigt lite om sepsis.

Förkortar svarstid med minst 24 timmar

Q-linea har utvecklat ASTar, ett fullt automatiserat system för att snabbt fastställa vilka antibiotikapreparat som är effektiva mot patientens infektion.

– Traditionell diagnostik fungerar inte längre. Under tiden man väntar på testresultatet hinner cirka 20 procent av patienter med utvecklad sepsis som behandlas med empiriskt förskriven bredspektrumantibiotika avlida.

Minskad användning av bredspektrumantibiotika bidrar också till minskad resistensutveckling. Infektioner orsakade av antibiotikaresistenta bakterier medför lidande för patienten samt en enorm kostnad både för sjukhusen och för samhället. 

– Hälsoekonomiska studier på septiska patienter har visat att 24 timmar snabbare korrekt behandling både kan minska dödlighet och korta tiden som krävs under intensivvård och därmed göra att flera patienter överlever och snabbare kan komma tillbaka till samhället. 

All teknik och material till ASTar uppfinns, utvecklas och produceras dessutom i Sverige, vilket naturligtvis är positivt för den inhemska arbetsmarkanden.

Vi har attraherat intresse från dominerande aktörer inom dagens infektionsdiagnostik och kunde under våren presentera vårt världsomspännande kommersialiseringsavtal med Thermo Fisher Scientific™.

En minut att starta prov

ASTar är helt automatiskt – provet placeras i en förbrukningsartikel och analysen startas via ett enkelt grafiskt gränssnitt. Det tar cirka en minut att starta ett prov och vem som helst som arbetar på laboratorier kan när som helst starta en körning. 

– Under huven har vi flera unika tekniker för att rena provet, justera koncentrationen och snabbt mäta hur bakterierna påverkas av olika antibiotika. Sedan kan man enkelt utläsa vilket eller vilka antibiotika som kommer att vara verksamma.

Lämpligt för kritiska diagnoser

ASTar kompletterar existerande tester och lämpar sig särskilt för kritiska diagnoser. Jonas säger att en förhoppning är att systemet ska bidra till att antibiotika skrivs ut evidensbaserat i framtiden. 

– Nästa steg är att påbörja kliniska studier under hösten och därefter CE-märka och kommersialisera systemet tillsammans med Thermo Fisher Scientific. Vi ser fram emot att få vara bidragande i att hejda ökningen av antibiotikaresistens och hoppas att andra följer i samma fotspår, avslutar Jonas Jarvius.

FAKTA OM Q-LINEA

Q-linea är en innovativ pionjär som hjälper till att rädda liv genom att se till att antibiotika fortsätter att vara en effektiv behandling för kommande generationer. Vi utvecklar och levererar lösningar för vårdgivare över hela världen, så att de kan diagnostisera och behandla smittsamma sjukdomar på rätt sätt och på kortast möjliga tid. 

Tel: +46 18 444 36 10

E-post: contact@qlinea.com

Läs mer om Q-linea här 

Mer från Q-linea

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Q-linea och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?