1515
Annons

Hållbara affärsmodeller och mätverktyg en brist

På måndagen möttes näringslivsprofiler, entreprenörer, investerare och innovatörer på Dagens industris och stiftelsen Norrsken första gemensamma konferens på temat Impact Summit för att diskutera hållbara investeringar och framtiden.

På Impact Summit befann sig bland andra Johan Öhnell, ordförande Solkompaniet och Gustav Kjellberg.
På Impact Summit befann sig bland andra Johan Öhnell, ordförande Solkompaniet och Gustav Kjellberg.Foto:Amanda Lindgren

Under eftermiddagen var det dags för deltagarna på Impact Summit att sätta sig till bords för att diskutera, och komma med lösningar på de utmaningar som står i vägen för att Sverige ska kunna bli världsledande på området impactinvestingar.

Bland de 200 deltagarna märktes toppnamn från bank- och finanssektorn, techbranschen, detaljhandeln, ideella organisationer och myndigheter. Bland annat deltog kända namn som Stora Ensos STE R +0,31% Dagens utveckling vd Karl-Henrik Sundström, finanskvinnan Susanna Campbell, Ica Försäkrings vd Caroline Farberger samt Di:s chefredaktör Peter Fellman.

Samtalet var i gång tidigt vid bord ett. Det diskuteras, nickas och antecknas. Gruppen runt bordet får frågan om vilken utmaning inom impact som är i störst behov av att få ett svar.

”Ett verktyg för att kunna mäta nyckeltal på framgång sett till impact saknas”, säger Gustav Kjellberg.

”Det finns inte med i infrastrukturen för att driva företag. Du har svårt att kommunicera det till dina kunder eftersom man inte har bra verktyg att mäta med”, fyller bordsgrannen Johan Öhnell i. 

En annan fråga som diskuterades vid flera av borden var hur samarbeten mellan privata storbolag, det offentliga och impact startups ska se ut.

”Det offentliga kan stötta impact startups, till exempel genom skattelättnader och medvetna upphandlingar”, antecknar deltagarna bord 14 på sitt blädderblock.

”Den offentliga sektorn måste våga samarbeta med privata aktörer för att hitta nya lösningar”, skriver bord 3, och bord 7 är inne på samma spår i sina diskussioner:

”Staten subventionerar de stora bolagen, men hjälper inte tillväxtbolagen tillräckligt.”

Även den juridiska aspekten vreds och vändes på. En önskan om att hitta sätt att förebygga lagar och regler som bromsar utvecklingen för impactbolag antecknas på flera av blädderblocken.

Vikten av en hållbar affärsmodell togs också upp som en grundläggande punkt.

”Grunden måste som regel vara en hållbar affärsmodell, annars är det välgörenhet snarare än impactinvestering. Vilken fördelning mellan finansiell vinst och impact som är optimal skiljer sig åt mellan olika investerare, det är upp till entreprenören att navigera rätt”, konstaterar bord 14 i sina minnesanteckningar.


Utredning av kompensation för vissa barkborreangrepp

Två myndigheter får i uppdrag att utreda eventuella ytterligare åtgärder för att bekämpa granbarkborren även i skyddade områden. De ska även se över om en statlig kompensation ska införas för skador som tydligt kan kopplas till spridning av granbarkborre från skyddade områden.

Foto:Jessica Gow/TT

Regeringens uppdrag till Naturvårdsverket är bland annat att se över när statens ansvar i dagens regelverk kan uppfattas som otydligt, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Verket ska också se över en möjlig modell för statlig ersättning när det ”tydligt kan beläggas att en skada beror på granbarkborreangrepp som har spridit sig från ett formellt skyddat område till en intilliggande fastighet”.

I uppdraget ingår även att ta fram ett förslag på hur en sådan modell för statlig kompensation skulle kunna se ut.

Samtidigt klargör regeringen att: ”Alla skador som granbarkborren orsakar i anslutning till formellt skyddade områden beror inte på spridning från områden som staten ansvarar för.”

Naturvårdsverket ska också, i samarbete med Skogsstyrelsen, se över eventuella ytterligare åtgärder för att bekämpa granbarkborre i de skyddade områdena.

När det gäller sådan bekämpning måste dock syftet med de skyddade områdena beaktas så att de inte påverkas negativt.

”Det är viktigt att se över vilka ytterligare åtgärder som kan minska angreppen utan att skada naturvärden i formellt skyddade områden”, säger klimat- och miljöminister Annika Strandhäll i texten.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?