1515

Hallands största snabbväxare rider på gröna elvågen

HISINGEN.
Ökad efterfråga på fossilfri el har fått snurr på affärerna för elkonsulten Nevecka. På meritlistan finns vindparkerna Högkölen och Tvinnesheda där man installerat elnät för transport av förnybar energi.

Bolaget är årets Gasellvinnare i Hallands län.

Martin Fransson, Daniel Zachariasson och Tobias Fasth, tidigare kollegor som nu tillsammans driver elkonsulten Nevecka. Behovet av förnybar el har fått fart på tillväxten.
Martin Fransson, Daniel Zachariasson och Tobias Fasth, tidigare kollegor som nu tillsammans driver elkonsulten Nevecka. Behovet av förnybar el har fått fart på tillväxten.Foto:Jack Mikrut

”Vi är länken mellan vindsnurran och det koncessionspliktiga elnätet som ägs av de stora energiföretagen. Vi gör kabelförläggningen och anslutningen av det icke koncessionspliktiga nätet, IKN, som finns inne i vindkraftparken”, säger Daniel Zachariasson, vd och delägare i konsult- och entreprenadföretaget Nevecka.

Enligt Energimyndigheten var vindkraften den tredje största kraftkällan i Sverige förra året, efter vattenkraft och kärnkraft. 

Färdigställandet av vindparkerna Rödene utanför Alingsås med 13 vindkraftverk och Tvinnesheda med 47 vindturbiner utanför Växjö kommer bidra med ytterligare förnybar el. I båda projekten är Nevecka underentreprenör till norska bygg- och anläggningsföretaget Veidekke. Man ansvarar för elkonstruktionen innan arbetet börjar, kabelförläggningen och driftsättningen efter färdigställandet av vindparkerna. För en del kunder sköter Nevecka också drift och service av vindparker.

”I Tvinnesheda är uppdragsgivaren Stena Renewable och Veidekke är huvudentreprenören som bygger vägar och betongfundament till vindkraftstorn. Vindturbinerna sätts på plats av Vestas. Här har Nevecka bland annat lagt 150 kilometer el- och fiberkabel som ska anslutas till transmissionsnätet”, säger Daniel Zachariasson.

En viktig del i arbetet är att minimera risken för strömavbrott vid blixtnedslag.

”Vi bygger också åskskyddssystem i vindparker. Tornen är högsta punkten så när blixten slår ner har vi säkerställt att det inte orsakar skada.” 

Bolagets eget kontor och verkstad finns i en företagspark på Hisingen norr om Göteborg. Tobias Fasth startade dock verksamheten redan år 2015 i Kungsäter, tre mil från Varberg, därav årets topplacering på Gasellistan för Hallands län. 

Kabelarbete i ett kabelskåp.
Kabelarbete i ett kabelskåp.

”Jag startade eget som konsult med kontor hemma i garaget, när Martin anslöt så tog vi oss också an mindre entreprenaduppdrag. De utökades till större projekt när Daniel kom med som den tredje delägaren 2017 och vi flyttade till Göteborg”, säger Tobias Fasth.

De tre kompanjonerna har ett gemensamt förflutet från ett större entreprenadbolag som inte längre har verksamhet i Sverige. Där arbetade de med liknande verksamhet som man gör i dag.

”Vi är duktiga på att dra långa kablar, skarva kablar och göra avslut. Fokus är att bygga kabelnät för infrastruktur som el, fiber och telekom för stamnät”, säger Tobias Fasth.

Nevecka var Gasellföretag redan i fjol med en tillväxt på drygt 150 procent 2016-2019. Och mellan 2017 och 2020 har bolaget växt med hela 304 procent till en omsättning på drygt 27 miljoner kronor och 12 anställda. 

”Nöjda kunder har lett till större entreprenader. Vi hjälpte Veidekke att få klart en vindpark 2017. Och det gjorde vi så bra att 2018 anlitade de oss för kabelförläggningen i vindparken Högkölen i Ljusdals kommun och det är vår genombrottsaffär inom vindkraft”, säger Daniel Zachariasson.

Martin Fransson, Daniel Zachariasson och Tobias Fasth, tidigare kollegor som nu tillsammans driver elkonsulten Nevecka. Här inspekterar man kabelförläggningen i ett betongfundament för ett vindkrafttorn i vindparken Rödene utanför Alingsås.
Martin Fransson, Daniel Zachariasson och Tobias Fasth, tidigare kollegor som nu tillsammans driver elkonsulten Nevecka. Här inspekterar man kabelförläggningen i ett betongfundament för ett vindkrafttorn i vindparken Rödene utanför Alingsås.Foto:Jack Mikrut

Förutom Veidekke har man också samarbeten med kunder som Göteborgs Energi, Linjemontage, AG Entreprenad, BayWa och Momentum.

I fjol fick man bland annat uppdraget att byta ut 250 kabelskåp för Göteborg Energi. Den affären bidrog till att omsättningen ökade med över 80 procent mellan 2019 och 2020.

”Projektet startade i maj förra året och löpte till maj i år. Detta är vårt hittills största enskilda entreprenaduppdrag”, säger Tobias Fasth.

Trots det så kommer omsättningen att minska 2021. Prognosen är 23-25 Mkr. Men antal anställda har ändå ökat till 15.

”Vi tappar inte marknadsandelar utan fortsätter rekrytera och expandera. Anledningen till att vår omsättning kan fluktuera är om vi får leverera material såsom kraftkablar eller inte. Sådana projekt hade vi under 2020 men inte under 2021”, säger Daniel Zachariasson.

Pandemiåret 2020 blev det bästa hittills för företaget. Däremot har man nu börjat känna av effekterna av den ekonomiska återstarten efter pandemi som orsakar både komponentbrist och utökade leveranstider. 

”Kabelskarvar som normalt tar några veckor tar nu tre månader. En elstation tar fyra månader längre att få. Denna typ av eftersläpning har ännu inte ställt till med större problem för oss eftersom våra projekt löper över lång tid, så det finns marginaler.”

Över 1200 vindkraftverk har stoppats av kommunalt veto men behövs för att nå målet att Sverige ska ha hundra procent förnybar elproduktion 2040, enligt Energimyndigheten.

Så de stigande energipriserna kan på sikt vara positiva för utvecklingen av grön el, tror Daniel Zachariasson.

”Omställningen till grön el kommer nog skyndas på och därmed sätta fart på projekt för förnybar energiproduktion såsom vindkraft och solkraft. Och med ökat energibehov i samhället behöver elnätet både uppgraderas och byggas ut. Vi är därför väl positionerade för fortsatt tillväxt”, säger han.

Neveckas lokaler på Hisingen.
Neveckas lokaler på Hisingen.Foto:Caroline Kiepels

Men den måste ske kontrollerat. Ägartrion har med sin långa branscherfarenhet dragit lärdom av andras både lyckade och misslyckade strategier.

”Vi vill inte köpa tillväxt utan vi vill växa organiskt i vår egen takt med nöjda kunder och goda marginaler. Gör man rätt saker så blir tillväxten en konsekvens av det”, säger Daniel Zachariasson.

”Vi håller i pengarna och köper hellre bra begagnat än nytt och arbetar själva i projekten för att inte dra på oss för stora personalkostnader för snabbt.”

 

 


Innehåll från DynaMateAnnons

DynaMates uppmaning till svensk industri: ”Våga investera för framtiden”

Svensk industri har länge haft ett teknikförsprång och många av våra industriföretag är världsledande. Pandemin som resulterat i en förändring av de globala handelskedjorna samt en accelererande teknikutveckling gör att svensk industri måste agera. Det innebär att industrin måste våga prova nya lösningar för att överleva, men också för att nå hållbarhetsmålen i Agenda 2030. 

DynaMate levererar tjänster och lösningar för att bidra till en framgångsrik industri. De är själva sprungna ur ett av världens mest framgångriska produktionsbolag Scania. Med stor kunskap och välbeprövade metoder har DynaMate tagit fasta på regeringens nya industrialiseringsstrategi för att stärka industrins omställningsförmåga samt konkurrenskraft. Två av fokusområdena i strategin är Industri 4.0 och Hållbar produktion. 

– Utifrån de här två områdena har vi tittat på och utvecklat tjänster för att hjälpa svensk industri, men då gäller det såklart att företagen vågar investera i nya lösningar, säger Pär Holmgren, vd på DynaMate. 

Smarta & cirkulära lösningar 

DynaMate erbjuder bland annat olika typer av produkter och tjänster som är kopplade till AI och digitalisering av svensk industri. De är i dag även det enda företag i sin bransch som har ett partnerskap med just AI-bolag för utveckling av nya tjänster och affärsmodeller. 

– Med AI kan vi detektera anomalier i produktionen och säkerställa att allt som produceras håller rätt kvalitet. Det är i första hand ett hjälpmedel för att minska energiåtgången, säkra kvalitén och effektivisera produktionen, säger Pär Holmgren. 

DynaMate ser även till att utveckla den befintliga maskinparken. Maskinerna har oftast en bra stomme men själva mjukvaran och vissa mekaniska delar kan behöva uppdateras till dagens teknologi. Till exempel nya styrsystem i kombination med olika robotlösningar. Därmed kan maskinerna vara i produktion i ytterligare ett flertal år. 

– Genom att optimera befintliga maskinparker kan vi effektivisera produktionen. 

Möjligheter skapas såsom att man kan släcka ner fabriken efter två skift istället för efter tre. Detta gynnar både personal och energiförbrukning. Vi har även utrustningar där vi renar den olja som använts inom industrin, på så sätt kan man återanvända 50 till 70 procent av den befintliga oljeförbrukningen. 

En gemensam resa – men företagen måste våga följa med

DynaMate är en rådgivare och samarbetspartner som hjälper kunderna på utvecklingsresan från logistik till produktion. Nu gäller det att företagen skapar mer utrymme för investeringar i nya lösningar och blir en del av den cirkulära ekonomin. 

– Förr eller senare blir det ett måste för svensk industris överlevnad att investera för framtiden. 

Det här tycker kunderna:

Johan Edbom, Produktionsledare FM Mattsson Mora Group:

”Vi har gjort en produktiv förbättringsresa tillsammans med DynaMate. Tack vare deras effektivitetshöjande tjänster och stora kunskap har vi ökat nyttjandegraden från 46 procent till 73 procent, på sex månader. Nu tar vi nästa steg och implementerar AI. för att ytterligare förbättra kvaliteten i vår produktion.”

Anders Linder, VD för AGES Machining i Värnamo:

”Som underleverantörer måste vi vara kostnadseffektiva och på sätt klara konkurrensen. Därför är det A och O att hitta rätt lösningar – DynaMate bidrar med rätt lösningar”

Läs mer på dynamate.se 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med DynaMate och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?