1515
Annons

Håll ut – i sommar vänder konjunkturen uppåt igen

I sommar vänder det.

Det är framför allt under det andra halvåret som börsbolagens försäljningschefer räknar med tillväxt enligt en ny undersökning.

Foto:KAI-UWE KNOTH
Foto:DENNIS YLIKANGAS

PMP Marknadskonsult tar regelbundet tempen på försäljnings- och marknadschefer i ett hundratal svenska börsbolag. Sju av tio intervjuade tror på en ökad försäljningstillväxt i år jämfört med 2018. Det är färre än i januari i fjol, då 83 procent av cheferna räknade med ökad försäljning.

”Omvärldsfaktorer som brexit, handelskrig, Kinas avmattning samt utspel från Trump och Putin oroar börsbolagen. Det är framför allt utsikterna för det första halvåret som dras ned”, säger Mikael Julher, vd PMP Marknadskonsult.

Den slutsatsen drar han utifrån intervjuunderlag samt att bara 52 procent av börsbolagen säger att de tror på ökad tillväxt under de första sex månaderna i år.

”Det är påtagligt hur många som ser ljusare på det andra halvåret. En positiv faktor är att det amerikanska loket fortsätter att dra världsekonomin, det gynnar de svenska företagen som törs räkna med ökad försäljning”, säger Mikael Julher.

För helåret 2019 är de större börsbolagen i högre grad positiva än småbolagen.

Vilka problem anger bolagen när det gäller försäljning?
”Flera har slagit i kapacitetstaket när det gäller produktion. Men de väntas komma i kapp under året för att kunna gasa i höst.”

Enligt undersökningen har åtskilliga personalintensiva börsbolag problem med rekrytering.

”Det gäller exempelvis konsultbranschen, som dessutom har en mycket hög personalomsättning. De ser problem med tillväxten”, säger Mikael Juhler.

”It-bolag berättar att för varje nyexaminerad ingenjör finns det tre jobb att välja på, det är ett enormt sug.”

Även Stockholms Handelskammare har fångat upp oron för handelskrig och stormaktspolitik i en färsk undersökning.

”Det är tydligt att företagen är bekymrade över Trumps agerande som riskerar att skapa fullskaligt handelskrig. Konflikter som leder till handelshinder slänger grus i företagens maskineri”, säger Andreas Hatzigeorgiou, vd på Stockholms Handelskammare, i ett pressmeddelande.

 


Hyllade konstmässan ställer ut i Skärholmen

60 gallerier från hela världen är på väg till Skärholmen, för den hyllade konstmässan Supermarket – Stockholm Independent Art Fair. 

Med bas vid en tidigare lekplats utanför Ica och Coop ska tillställningen visa konst för en ny publik och locka besökare till ett köpcentrum i ekonomiskt pandemi-tillfrisknande.

Sanna Sultan, centrumchef på köpcentret Skärholmen Centrum.
Sanna Sultan, centrumchef på köpcentret Skärholmen Centrum.

”Kulturen blir lite mer tillgänglig och det här lockar många människor till oss”, berättar Sanna Sultan som är centrumchef på köpcentret Skärholmen Centrum. 

Under Kristi himmelsfärdshelgen kommer hon därmed inte bara att agera hyresvärd åt köpcentrets 160 butiker, restauranger och serviceinrättningar – utan även åt ett 60-tal gallerier från när och fjärran.

Los Angeles-baserade Durden and Ray och Garage 33 Gallery-Shelter från Kiev är ett par exempel på de konsthandlare som besöker Stockholmsförorten under veckoslutet. 

”De kommer naturligtvis att visa och sälja konstverk. Men det blir också diskussioner, nätverkande och performancekonst”, säger Sanna Sultan. 

Bland de många inslagen kan nämnas den värmländska musikduon Lerin/Hystad som i projektet Electronic Flora använt sensorer för att spela in bioelektriska signaler från växter, som omvandlas till musik för att ackompanjera teckningar. 

KX Space, en plattform för belarusisk konst och konstnären Tasha Katsuba från samma land, är också representerade i Skärholmen. 

Konstmässan Supermarket skapades under 2006 under namnet Minimarket, då som en reaktion på den mer etablerade och kommersiellt inriktade konstmässan Market Art Fair. Alternativmässan har sedan dess växt i omfång, bytt namn och lockar nu omkring 6.000 besökare. Tillställningen har tidigare företrädesvis hållits i Stockholms innerstad, senast i Stadsgårdsterminalen 2021. 

”Det är första gången som den hålls i Skärholmen och det känns förstås spännande att få ge tillgång till konsten åt människorna här”, säger Sanna Sultan och fortsätter: 

”Det här är en väldigt stor konstutställning, med över 60 gallerier.” 

At the Supermarket, av Alberte Skronski.
At the Supermarket, av Alberte Skronski.

Stort är också Skärholmens centrum. 

”Den utbytbara ytan är på över 98.000 kvadrat”, berättar Sandra Sultan om köpcentret, som invigdes redan 1968, under högtidliga former av prins Bertil. 

Flera in- och ombyggnationer har skett genom åren och Sandra Sultan berättar att verksamheten också är bredare än den rent kommersiella biten. Här finns inte bara affärer, utan även en kyrka, en konstateljé och en barn- och ungdomspsykiatrisk mottagning. 

”Vi jobbar med ett brett utbud som hjälper människor med vardagspusslet.” 

I den paletten passar en stor konstmässa extra bra, påpekar centrumchefen. 

”Vi vill stärka Skärholmen som Stockholms södra stadskärna.” 

SKHLM, Skärholmen Centrum, som gallerian kallar sig i dag, ägs av brittiska fastighetsbolaget Grosvenor, som i sin tur kontrolleras av hertigen av Westminster, 31-åriga Hugh Grosvenor. Satsningar på svenska köpcentrum som Haninge och Väsby Centrum föregås bland annat av utbyggnaden av några av Londons dyraste områden, som Eaton Square och Belgravia, där den adliga familjen ägt stora markarealer ända sedan 1600-talet. 

Grosvenor Group vände under 2021 till en vinst på 437,5 miljoner pund före skatt, rapporterar brittiska The Times, efter ett coronatyngt förlustår 2020. 

”Det går bra skulle jag säga”, säger Sanna Sultan om sin del av det brittiska fastighets-imperiet. 

”Skärholmen drabbades hårt av pandemin. Fysiska mötesplatser av den här typen har varit utmanade. Men nu är vi på väg åt rätt håll.” 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?