Annons

Håll ut – i sommar vänder konjunkturen uppåt igen

I sommar vänder det.

Det är framför allt under det andra halvåret som börsbolagens försäljningschefer räknar med tillväxt enligt en ny undersökning.

Foto:KAI-UWE KNOTH
Foto:DENNIS YLIKANGAS

PMP Marknadskonsult tar regelbundet tempen på försäljnings- och marknadschefer i ett hundratal svenska börsbolag. Sju av tio intervjuade tror på en ökad försäljningstillväxt i år jämfört med 2018. Det är färre än i januari i fjol, då 83 procent av cheferna räknade med ökad försäljning.

”Omvärldsfaktorer som brexit, handelskrig, Kinas avmattning samt utspel från Trump och Putin oroar börsbolagen. Det är framför allt utsikterna för det första halvåret som dras ned”, säger Mikael Julher, vd PMP Marknadskonsult.

Den slutsatsen drar han utifrån intervjuunderlag samt att bara 52 procent av börsbolagen säger att de tror på ökad tillväxt under de första sex månaderna i år.

”Det är påtagligt hur många som ser ljusare på det andra halvåret. En positiv faktor är att det amerikanska loket fortsätter att dra världsekonomin, det gynnar de svenska företagen som törs räkna med ökad försäljning”, säger Mikael Julher.

För helåret 2019 är de större börsbolagen i högre grad positiva än småbolagen.

Vilka problem anger bolagen när det gäller försäljning?
”Flera har slagit i kapacitetstaket när det gäller produktion. Men de väntas komma i kapp under året för att kunna gasa i höst.”

Enligt undersökningen har åtskilliga personalintensiva börsbolag problem med rekrytering.

”Det gäller exempelvis konsultbranschen, som dessutom har en mycket hög personalomsättning. De ser problem med tillväxten”, säger Mikael Juhler.

”It-bolag berättar att för varje nyexaminerad ingenjör finns det tre jobb att välja på, det är ett enormt sug.”

Även Stockholms Handelskammare har fångat upp oron för handelskrig och stormaktspolitik i en färsk undersökning.

”Det är tydligt att företagen är bekymrade över Trumps agerande som riskerar att skapa fullskaligt handelskrig. Konflikter som leder till handelshinder slänger grus i företagens maskineri”, säger Andreas Hatzigeorgiou, vd på Stockholms Handelskammare, i ett pressmeddelande.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?