Annons

Hälften av stugorna gapar tomma under vintern

 

Nästan häften av Sveriges fritidshus står tomma under vinterhalvåret – trots att det finns pengar att tjäna.

”Att fler inte hyr ut är mycket en vanesak”, säger Caroline Uliana på försäkringsbolaget If.

Bild:Mostphotos

Från norr till söder beräknas det finns över en halv miljon fritidshus. Men under vintersäsongen står hela 44 procent av husen tomma, visar en ny undersökning från försäkringsbolaget If.

Samtidigt går stugägarna miste om pengar som de skulle kunna tjäna på uthyrning.

”Vi är vana att tänka att i stugan ska man vara på sommaren. Det finns självklart ganska mycket pengar att tjäna på det här”, säger Caroline Uliana, informationschef på If.

Att hyra ut sommarstugan kan även vara fördelaktigt av andra orsaker. Varje år kostar vattenskador, bränder och inbrott i fritidshus cirka 650 miljoner kronor.

Hälften av skadorna inträffar under perioden oktober till april när många stugor står tomma, visar statistik från branschorganisationen Svensk Försäkring.

”Husen mår bra av att användas och få tillsyn. Ofta är det äldre hus som riskerar att få ganska stora problem som kan kosta pengar”, säger Caroline Uliana.

Sälen och Åre är populära sportlovsmål, men Caroline Uliana tror att det finns en vintermarknad även för stugor som inte ligger på de kända skidorterna.

”Alla veckor där folk känner behov av att byta miljö kan en stuga vara aktuell, och det blir betydligt billigare att hyra en privatbostad än att hyra en stuga i Åre eller Sälen. Många vill komma ut i naturen, åka längdskidor eller skridskor”, säger Caroline Uliana.

Det finns goda förutsättningar för att fler stugor kommer att hyras ut, tycker hon.

”Det är en bit av delningsekonomin, där man hyr och lånar av varandra och utnyttjar de resurser som finns. De senaste åren har det blivit ett vanligare tankesätt”, säger Caroline Uliana.

Men om man som stugägare är intresserad av att hyra ut finns det några saker att tänka på ur ett försäkringsperspektiv.

”Man ska prata med sitt försäkringsbolag, för om uthyrningen är så omfattande att det blir en verksamhet kan det behövas en företagsförsäkring. Om det handlar om färre veckor kan det räcka med att teckna en uthyrningsförsäkring som komplement”, säger Caroline Uliana.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?