1515

Hälften av hemmaboende unga bor gratis

En stor andel av hemmaboende unga betalar ingen hyra till föräldrarna, visar en ny undersökning från bolånebanken SBAB. Samtidigt betalar många unga för andrahandskontrakt där de inte kan spara till framtida kontantinsatser.

Foto:Volodymyr Melnyk

Undersökningen visar att 54 procent av hemmaboende i åldern 20 till 30 år inte betalar något för att bo kvar hemma. Enligt Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB, kan det finnas olika orsaker till att unga inte behöver betala.

”Föräldrar kan välja att inte ta betalt för att barnen ska kunna spara ihop pengar till en kontantinsats eller att man som förälder inte reflekterar över frågan utan barnet är barn så länge de bor hemma. En anledning kan också vara att barnet inte har en inkomst som räcker till”, säger hon.

Andelen arbetslösa bland unga är hög. I åldersgruppen 15 till 24 år var 20,7 procent utan jobb under oktober i år. En ökning med 3,3 procentenheter jämfört samma period i fjol, enligt Arbetsförmedlingen. 

Enligt undersökning är många av de äldre i åldersgruppen pessimistiska vad gäller deras framtida boendestandard. Var fjärde i åldern 28 till 30 år uppger att de inte tror att de kommer ha samma boendestandard som sina föräldrar när de är i samma ålder. I åldersgruppen 24 till 27 år svarssiffran 19 procent och 15 procent i åldern 20 till 23 år. 

För de som vill flytta hemifrån vänder sig många till andrahandsmarknaden, som kan vara kostsam. Av de tillfrågade i undersökning uppger 46 procent att de upplevt eller känner någon som bott så dyrt i andrahand att de inte haft möjlighet att spara.

”Viljan att flytta hemifrån är så stark. Då kan man skriva på vilket kontrakt som helst och vid andrahand finns det inget att jämföra med. När du ska hyra i förstahand eller köpa har du en massa möjligheter till jämförelse”, säger Claudia Wörmann. 

Men det finns åtgärder som skulle kunna underlätta för ungdomar som vill in på bostadsmarknaden. 

I början av december beslutade Regeringen om att införa en utredning med uppdrag att förslå åtgärder för att underlätta för förstagångsköpare, däribland ska ett förslag över ett startlån tas med.

”Om man skyndar på utredningen som kommer, att se möjliga lösningar för unga. Då kanske åtminstone de som är 20 år nu kan få åtnjuta de effekter av det man inför”, säger hon.

I dagsläget består mer än 60 procent av det svenska bostadsbeståndet av bostadsrätter och äganderätter. Något som ökat kraftig under de senaste 20 åren samtidigt som bostadspriserna skjutit i höjden. 

Högre priser innebär att hushåll som finansiera kontantinsatsen med eget kapital måste spara mer jämfört med tidigare för att kunna köpa en bostad.

”Amorteringskrav, krav på kontantinsatsen och kalkylräntan, där man räknar med en högre ränta, gör det svårare för unga människor att ta lån”, säger Claudia Wörmann.


Innehåll från LogitechAnnons

Sätt standarden för en hybrid arbetsplats – med rätt verktyg

Christan Ahlberg, Head of Logitech Nordics.
Christan Ahlberg, Head of Logitech Nordics.

Definitionen av vår arbetsplats har förändrats, och i och med det ställs nya krav på företag och deras medarbetare.  För att skapa en välmående arbetsplats till sina anställda, som oavsett var man befinner sig, leder till hög prestation, god kommunikationsförmåga och kreativitet, krävs bra verktyg. De här verktygen tillhandahåller Logitech. 

När pandemin plötsligt slog till och arbetet flyttades hem fick företag och medarbetare snabbt anpassa sig till en ny vardag. En vardag som även efter pandemin lär fortsätta . Med den vardagen krävs optimala lösningar och verktyg för ett fortsatt effektivt arbetsflöde. 

Logitech har ända sedan 1981 tillgodosett företag och privatpersoner med verktyg för en bättre upplevelse i en digital värld och är i dag kända för deras breda sortiment av kringutrustning som tangentbord, mikrofoner, webbkameror och datormöss. 

– När pandemin slog till märkte vi ett drastisk ökat behov av våra produkter, man ville skapa en bra arbetsplats på hemmaplan vilket bland annat innebär en bra webbkamera och mikrofon för sina videomöten, säger Christan Ahlberg, Head of Logitech Nordics. 

Lösningar för alla arbetsplatser

Logitech analyserar och undersöker ständigt dagens och framtidens behov för att därefter utveckla produkter som möter de behoven. Oavsett om man jobbar på kontor eller hemma, med något som ständigt kräver kommunikation med kollegor eller som kräver fokus och kreativitet finns verktygen hos Logitech. 

 – I framtiden lär fler ha en hybrid arbetsplats där hemmakontoret är den primära arbetsplatsen och kontorets syfte kommer främja det sociala mötet, och det kan vara ett kontor utan avsedda skrivbordsplatser. Här är det en fördel med våra trådlösa tangentbord, mikrofoner eller webbkameror som man enkelt kopplar till en dator eller skärm. Dessutom är de lätta att bära med sig, plocka undan och förvara, även en fördel om man jobbar med en liten yta på hemmaplan, säger Christan Ahlberg och fortsätter:

– Håller man i mycket videokonferenser eller liknande har vi även verktygen för att hålla en konferens i hög kvalité med verktyg som är lätta att koppla in och komma igång med. Verktyg som både är anpassade för styrelserummet och hemmakontoret. Jag tror vi alla varit med om det där lite styltiga videomötet när en mikrofon inte startar eller med en dålig och oskarp bild, något som drar ner kvalitén rejält. 

För en bättre hälsa

Vi människor är sociala varelser och behöver mötas. Företag måste därför tillgodose sin personal med både en yta för spontana fysiska möten men även verktyg för att enkelt kunna utbyta information och kommunicera digitalt. En omställning som även sker på Logitechs egna kontor där man nu skapar samlingsytor för personalen samtidigt som man ser till att de har allt de behöver för att jobba effektivt på hemmaplan. 

– En annan viktig faktor är personalens fysiska hälsa. Sitter man hemma krummad över en laptop kommer det efter en tid innebära slitage på nacke, rygg och handleder. Därför har vi kringutrustning med stort fokus på ergonomi där ett tangentbord eller en mus ser till att händer, handleder och underarmar hamnar i en mer naturlig position och på så sätt avlastar överkroppen, avslutar Christian Ahlberg. 

Om Logitech

Logitech är ett schweiziskt företag som fokuserar på innovation och kvalitet. Vi designar produkter och upplevelser för att underlätta människors vardag. Logitech grundades 1981 i Lausanne, Schweiz. Logitech, Logitech G, ASTRO Gaming, Ultimate Ears, Jaybird, Blue Microphones och Streamlabs är alla varumärken som är en del av Logitech.

Läs mer på logitech.com/sv  

 

Mer från Logitech

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Logitech och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?