Annons

Haldex vd om sin sagolika plan för nästa liv

Bromstillverkaren Haldex nya vd Helene Svahn är en otålig ­bilförare som alltid vill ha en plan – med undantag för den egna styrketräningen. Där hjälper inga planer.

Foto:Evelina Carborn

Vad gjorde du när du fick beskedet om ditt nya jobb?
”När jag fick samtalet satt jag i bilen på väg till hockey- och simträning med barnen. Först lämnade jag av dem. Sedan var det dags att fira!”   

Vem i din bransch skulle du ta med dig till en öde ö?
”Jag skulle ta med mig Karin Rådström som är försäljningsdirektör på Scania. Jag läste en intervju där hon sa att hon träffar 95 procent män i sitt jobb och jag känner igen mig i det. Det hade varit toppen att ostört få diskutera de stora föränd­ringar Haldex och Scania står inför kopplat till ­digitalisering, elektrifiering och autonoma fordon.”

Om du skulle göra en film om ditt liv, vem skulle spela dig?
”Den amerikanska skådespelaren ­Michelle ­Williams, det vore en ära. Hon har stor talang och är en inspiration. Hon står också upp för kvin­norna i branschen när det ­gäller lika ersättning.” 

Du ska skriva en dejtingprofil. Hur beskriver du dig själv med fem ord?
”Omtänksam, energisk, vetgirig, envis, snäll.” 

När blev du mest starstruck?
”När jag hade uppfinnaren Ray Kurzweil, som är utvecklingschef på Google, till bordet på Nobelfesten. Det var en underbar kväll med intres­santa samtal och vi har hållit kontakten sedan dess.”

När tycker du att folk är riktigt pinsamma?
”När folk skryter om sig själva och det aldrig tar slut, jag orkar inte med självupptagna personer.” 

Ditt märkligaste minne av ett sommarjobb?
”Att vara lägerledare på ridläger var bland det ­bästa. Men sedan fick jag jobb i ett kemilabb och resten är så att säga historia.”

Har du någon fobi?
”Ormar. Kan inte släppa oron över att det ska dyka upp en när jag är ute och löptränar i skogen.”

I vilka situationer ljuger du?
”När jag lovar mig själv att jag ska styrketräna mer. Det händer aldrig. Men kanske att det blir av nu efter sommarsemestern? Förmodligen inte.”

Om du skulle dö och återuppstå som en person, ett djur eller ting, vad skulle det bli?
”En enhörning, för att de är snälla djur med magiska krafter och man får bara se dem om man är tillräckligt god.”

Hurdan är du som bilförare?
”Otålig, jag vill bara komma fram. Så jag välkomnar verkligen självkörande bilar, helt min melodi, för att inte tala om teleportering.”

Hushållssyssla som du hatar mest av allt?
”Att diska. Dock tror jag övriga familjen hellre ser att jag gör det än lagar mat.” 

Vilken har varit din djupaste kris?
”Kris och kris vet jag inte men jag fick verkligen lägga manken till när jag hade två småbarn, en professur på KTH och arbetade som vd på ett ­litet startupbolag samt var ordförande i Sveriges Unga Akademi för unga forskare.”

Vilken är din största fiktiva hjälte?
”Hiro Hamada i Disneyfilmen Big Hero 6 för att han till slut fattar vad han kan åstadkomma med sin hjärnkapacitet bara han vill, och för att filmen kommunicerar hur coolt tech är.”

Vilket tv-program skäms du lite för att du kollar på?
”När jag ska göra ingenting så gillar jag att titta på nordiska kriminalserier såsom Bron och Sorjonen. Inget jag skäms över, det är bra avkoppling.” 

Vilka uttryck använder för mycket?
”’Vi måste ha en plan!’ och ’Hur ser planen ut?’”

Vad finns alltid i ditt kylskåp?
”Frukost och champagne. Vad mer behöver man?”

När var du riktigt lycklig senast, och varför?
”När vi i början av juni var i Venedig med familjen och hörde barnens förtjusning när vi åkte ­motorbåt i full fart i kanalerna.” 

Om du fick resa tillbaka i tiden, vilken historisk händelse skulle du vilja vara med om?
”Jag hade velat rösta i valet 1921.”

Vilken är din främsta levnadsregel?
”Se till att få bra balans i livet med familj, vänner, hälsa och jobb. Men det är svårt när man tycker att jobbet är så roligt.” 

Till sist, vad gör du en riktigt bra helg?
”Vi är på vårt lantställe i Hagafjärden utanför ­Hudiksvall och barnen badar, vi tar en tur med båten, jag läser minst två kapitel i boken Kvinnor förändrar världen av Melinda Gates och tar en löprunda utan att se en enda orm innan vi äter en god middag tillsammans med ett glas kyld chablis.” 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera