1515

Haldex styrelse drar tillbaka stöd för Knorr-Bremses bud

Haldex styrelse drar tillbaka sitt stöd för tyska Knorr-Bremses bud på bolaget. Styrelsen har kommit fram till att det är högst osannolikt att de europeiska konkurrensmyndigheterna kommer ge affären grönt ljus. Det skriver Haldex i ett pressmeddelande.

Jörgen Durban, ordförande i Haldex.
Jörgen Durban, ordförande i Haldex.Bild:Joey Abrait

Det var den 5 september som Knorr-Bremse la ett bud på 125 kronor per Haldex-aktie. Haldex styrelse rekommenderade till en början att aktieägarna skulle acceptera ett lägre bud från tyska ZF Friedrichshafen, men svängde efter att ZF drog tillbaka sitt bud och rekommenderade aktieägarna att acceptera Knorr-Bremses bud.

Styrelses rekommendation var dock villkorad ”om och när Knorr-Bremse offentliggör att dess villkor om erhållande av godkännanden och tillstånd från relevanta konkurrensmyndigheter på för Knorr-Bremse acceptabla villkor antingen uppfyllts eller frånfallits".

Enligt Haldex har de europeiska konkurrensmyndigheterna uttryckt allvarliga tvivel inom sex av de åtta produktområden som bolaget har verksamhet i. Styrelsen har därför gjort bedömningen att sannolikheten för att myndigheterna ger sitt godkännande är så låg att de beslutat sig för att inte bistå Knorr-Bremse i den fortsatt konkurrensutredningen.

”Haldex har varit under bud i ett år redan och många kunder har varit avvaktande på grund av vår osäkra ägarsituation. Ett antal av dessa kunder har projekt där det fortfarande finns en chans för oss att komma tillbaka in i processen. En ytterligare förlängning skulle definitivt förstöra den möjligheten”, säger Åke Bengtsson, tillförordnad VD och Koncernchef för Haldex, i pressmeddelandet.

Knorr-Bremse meddelade den 28 juni att de kommer ansöka om en förlängning av acceptperioden till den 9 februari 2018. Haldex styrelse kommer avråda Aktiemarknadsnämnden godkänner en förlängning av acceptfristen.

”Våra aktieägare har kortsiktigt gått miste om ett bud på 125 kr per aktie men styrelsen har vägt samman den information vi har idag och kommit till beslutet att det är alltför osannolikt att budet kommer godkännas av myndigheterna med avyttringar som är acceptabla eller möjliga”, säger Jörgen Durban, styrelseordförande för Haldex, i en kommentar.

Enligt Jörgen Urban har man lagt mycket tid och resurser på att stödja förvärvsprocessen istället för att fokusera verksamheten.

”Vi ser att den osäkra ägarsituationen har skadat vår förmåga att teckna långsiktiga kontrakt och vi hoppas att vi snart kommer till slutet på denna turbulenta period. Vi i styrelsen är övertygade om att vi kan bygga större långsiktigt värde som kommer aktieägare såväl som kunder och medarbetare till godo”, säger Jörgen Urban.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?