ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Håkan Juholt: "Vi håller på att avveckla demokratin"

  • Foto: TT

Demokratin i Sverige är utdöende, och därefter väntar en teknokrati eller diktatur. Det säger den tidigare S-ledaren Håkan Juholt, som nu är ambassadör på Island, till SvD.

Det är ingen ljus bild av svensk politik som målas upp av Håkan Juholt.

”Hur gammal är din son? Fyra? När han är gammal kommer han inte att leva i en demokrati utan i en teknokrati, eller en diktatur. Det är så in i helvete sorgligt. Jag är ledsen att säga det, men jag är 100 procent säker. Vi håller på att avveckla demokratin”, säger den tidigare S-ledaren.

Håkan Juholt var partiledare för Socialdemokraterna under tio månader. Han avgick i januari 2012 på grund av affären rörande hans för höga boendeersättning från Riksdagen och kraftigt internt missnöje i partiet.

Nu har han tillbringat några veckor i sitt residens på Island, och planerar inte att besöka Sverige en enda gång under de kommande tre-fyra åren på Island.

”Jag tror inte att hotet är en diktatur med rullande stridsvagnar på Sergels torg, utan ett expertstyre där vi inte låter landet styras av medborgarnas värderingar”, fortsätter Håkan Juholt rörande utvecklingen i Sverige.

Han anser att demokratin ”glider oss ur händerna”.

”Färre vill bli folkvalda, partierna tonar ned ideologin. Visst, jag ser en risk att det kan bli diktatur på sikt.”

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer