Annons

Håkan Buskhe: Saabs tillväxt accelererar 2019 och 2020

Saab faller på börsen efter en klart sämre bokslutsrapport än väntat. Försvarskoncernens vd Håkan Buskhe tycker dock att bolaget är på väg åt rätt håll och säger att intäkterna kommer börja ta fart 2019 och 2020. Det säger han till Di TV på fredagen.

Bild:Janerik Henriksson/TT

Han säger att bolaget för tillfället investerar mycket i stora projekt som Gripen E, Gripen F, A26, T-X och Global Eye.

”När vi har ingenjörer som jobbar med utvecklingssidan så genererar det naturligtvis utveckling och tillväxt men de stora intäktsbringande delarna är när vi levererar de hårda prylarna. Det kommer vi göra från och med början av nästa år men framför allt 2020 och framåt. De kommer man se de stora skillnaderna”, säger Håkan Buskhe.

Saabs försäljning uppgick till 9,8 miljarder kronor i det fjärde kvartalet, vilket är en bra bit under analytikernas förväntningar, som låg på 10,1 miljarder, enligt SME. Saab spår att försäljningstillväxten 2018 blir i linje med bolagets långsiktiga finansiella mål, det vill säga en årlig organisk tillväxt på 5 procent.

Rörelseresultatet sjönk till 882 miljoner kronor från 960 miljoner och landade en bra bit under ,väntade 1.105 miljoner kronor. Det resulterade i en rörelsemarginal på 9,0 procent, vilket är en nedgång från 10,6 procent och under Saabs mål på 10 procent. För helåret uppgick marginalen till 6,9 procent, upp från 6,3 procent 2016.

Håkan Buskhe är dock optimistisk till marginalutvecklingen framöver och noterar att fyra av sex affärsområden har ökat sin lönsamhet under året.

”Vi ser nu också att marginalen är på väg upp. Vi kommer att nå de mål vi meddelade till kapitalmarknaden för ett år sedan, att nå 10 procent inom åren som kommer”, säger han till Di TV.

”Det är inte en är inte en linjär kurva om man bedriver en sådan här verksamhet och befinner sig i en investeringsfas.”

Saab skriver i rapporten att rörelsemarginalen, exklusive väsentliga jämförelsestörande poster, väntas stärkas under 2018 jämfört med 2017.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från SnowflakeAnnons

Snowflake samlar och delar tillförlitlig Covid19-data

Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.
Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.

Coronapandemin har visat att vi behöver ta del av information på rätt sätt – från pålitliga källor, strukturerat och uppdaterat i realtid. Snowflake tar fasta på detta och samlar tillförlitlig data på sin Cloud Data Platform.

I Snowflakes Data Cloud Platform kan användaren skapa en ”single source of truth” med realtidsdata som samlats in från källor som WHO och John Hopkins-universitet. Data över antalet smittade i världen sammanställs på Snowflake Data Marketplace. Plattformen kan hjälpa företag och organisationer att fatta välgrundade beslut och bli mer datadrivna. 

– Datan är redan förberedd för analys när den ligger på vår plattform vilket gör informationen lätt att hantera. Den är även enkel att kombinera med sin egen data för att skapa en bättre bild över sin verksamhet, säger Sam Bäcknäs, Senior Sales Engineer på Snowflake i Sverige. 

Kombinerar datakällor för värdefull analys

Data över antalet smittade kombineras med data om befolkningstäthet och även geolokalisering. För globala bolag kan denna information vara avgörande vid planering kring när kontor och butiker på olika platser i världen ska öppna igen, eller för att förutse hur försäljningen kommer att påverkas i olika länder och regioner. Enligt Sam Bäcknäs är det just kombinationen av datakällor som möjliggör intressanta och värdefulla analyser. 

EXTERN LÄNK: Få tillgång till Covid19-data genom Snowflake Data Marketplace  

– Genom att binda ihop data på Snowflake Data Marketplace över antalet smittade med exempelvis befolkningstäthet och väderinformation kan man göra prediktioner om hur smittspridningen kommer utvecklas och var man borde satsa mer på förebyggande arbete, säger han och fortsätter:

– Jag ser även stor potential för ”data sharing” mellan olika sjukhus i Stockholmsregionen som exempel. Då skulle personalen kunna få information om lediga intensivvårdsplatser i realtid i en dashboard istället för genom telefonsamtal mellan sjukhusen. Detta är lättare att överblicka och innebär mindre belastning för personalen. 

EXTERN LÄNK: Nyfiken på Data Sharing? Läs mer här 

Molnlösning innebär många fördelar

Sam Bäcknäs menar att många företag och organisationer i dag sitter på värdefull data som kan kombineras och visualiseras för viktiga insikter om den egna verksamheten, och som de även kan sälja vidare. Genom att samla all data på Snowflakes plattform kan kunden dra nytta av alla fördelar med den skalbarhet och administrativa enkelhet som en molnlösning erbjuder. 

Fakta Snowflake
Snowflake är en helt molnbaserad data-plattform som finns på Azure, AWS och GCP och är skapad för framtidens datahantering. Produkten fungerar som ”software as a service” och möjliggör att kunder samlar sin värdefulla data på ett och samma ställe. Genom Snowflake Data Marketplace ges också möjligheten att sälja egna dataset som kan vara av intresse för andra bolag.
Läs mer på www.snowflake.com  

 

Mer från Snowflake

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Snowflake och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?