Annons

Hajpade Tesla-utmanaren till börsen – affären värderas till 100 miljarder

Den hajpade elbilstillverkaren Lucid Motors bekräftade på sent på måndagen fusionsplanerna med Spac-bolaget Churchill Capital Corp IV. Affären värderas till nästan 100 miljarder kronor. 

Lucid Air.
Lucid Air.Foto:Lucid Motors

Många talar om att det är Lucid Motors som har kapacitet att peta Tesla från elbilstronen. Di har tidigare rapporterat om bilen Lucid Air som ska ha brutal prestanda och världsledande räckvidd på mer än 83 mil.  Som jämförelse har Teslas värstingversion av Model S har en räckvidd på 64,7 mil. 

Lucids plan är att modellen ska börja tillverkas redan i år, och det har under en period pratats om en notering via Spac-bolaget Churchill Capital Corp IV som startats av Wall Street-veteranen Michael Klein. 

LISTA Spac-bolagen som krossar börsen – nykomlingarna upp 77 procent i fjol

Sent på måndagen bekräftade Lucid Motors bolagets planer på en fusion med Churchill Capital.  Affären väntas ge Lucid Motors ett tillskott på 4,4 miljarder dollar, motsvarande drygt 36 miljarder kronor, i kassan. 

Foto:Lucid Motors

Investerare har väntat på beskedet om sammanslagningen efter att Lucids konkurrent Tesla stigit över 600 procent de senaste 11 månaderna. 

Churchill Capital Corp IV har femfaldigats i värde sedan Bloomberg i januari avslöjade att samtalen pågick. Även svenska sparare har lockats av uppgifterna, hos nätmäklaren Avanza är Churchill Capital Corp IV det tolfte mest populära amerikanska bolaget med över 11.000 ägare. 

Lucid Motors, som bland annat backas av Saudiarabiens statliga investeringsfond, uppges efter affären få ett så kallat pro forma-värde på 24 miljarder dollar – alltså 200 miljarder kronor. 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera