
Näringslivets mäktigaste kvinna
Hajpad finanschef blir årets styrelseproffs
Årets styrelseproffs på Di:s lista Näringslivets mäktigaste kvinna är Marika Fredriksson. Hon är känd som finanschef på den danska vindkraftsjätten Vestas, men i Sverige är hon också ett eftertraktat styrelsenamn.
I april förra året valdes Marika Fredriksson in som ny styrelseledamot i investmentbolaget Industrivärden. Sedan tidigare satt hon i styrelsen för SSAB och Skanska.
Men styrelseproffs är ingenting hon vill kalla sig.
”Det är inget medvetet val från min sida utan det har varit när jag har känt att jag kan bidra med något. Annars hade jag inte suttit där”, säger hon.
Marika Fredriksson är i stället noga med att betona att hon främst arbetar operativt i form av sin roll som finanschef på Vestas VWS -0,78% Dagens utveckling .
”Jag sitter i ett antal styrelser och jag utgår från att jag är med för att jag kan bidra med något. Men arbetet på Vestas är mitt primära fokus”, säger hon.
Många vill ju göra karriär som styrelseproffs. Hur ska man tänka?
”Om man vill sitta i en styrelse måste man veta vad man är bra på och se till att välja arbetsuppgifter där ens resultat syns. Då kommer det naturligt.”
Sedan examen från Handelshögskolan i Helsingfors på 1980-talet har Marika Fredriksson bland annat varit managementkonsult i Litauen och vd på ett nystartat bolag med en stor del av verksamheten i Östeuropa.
Men framför allt tillbringade hon flera år inom Volvokoncernen (1996–2008) innan hon gick vidare till Autoliv (2008–2009), Gambro (2009–2012) och danska Vestas där hon blivit kvar sedan 2013.
Sedan hon tillträdde som finanschef har vindkraftsjätten vänt nedgång till uppgång. Bland annat har aktiekursen under perioden stigit med över 1 000 procent. Att hållbara investeringar var en av fjolårets starkaste trender var inte till Vestas nackdel.
Hur har det varit att samordna styrelsearbetet med rollen som finanschef under pandemin?
”På många sätt är det tyngre nu, men det är två sidor av myntet. Det har varit mycket arbete och det är svårare att driva saker framåt. Men jag har också rest mycket mindre.”
Cirka tio procent av börsens vd:ar är kvinnor, enligt en rapport från Allbright. Vad tänker du kring det?
”Det är väldigt lite. Som kvinna måste man våga ta plats och våga hoppa på ett jobb trots att man inte kan det till fullo redan från start. Där är män starkare medan kvinnor gärna vill vara perfekta redan innan de börjar jobbet. Det är en stor skillnad.”
Ta del av intervjun med Marika Fredriksson i DiTV:s intervju ovan.