Annons

Hajarna flockas runt fastighetsbolaget

Flera internationella blankningsaktörer har tagit korta positioner i fastighetsbolaget Diös, med Cigogne som senast i raden.

Det framgår av Finansinspektionens insynslista.

Diös-fastighet i Falun.
Diös-fastighet i Falun.Bild:Diös

Aktörerna Cigogne, Melqart, Millennium och Pentwater har tillsammans blankat drygt 6 procent av aktierna i Diös, visade onsdagens statistik.

Bara sedan årsskiftet har Diös aktie tappat runt 8 procent, eller en fjärdedel jämfört med toppnivån i höstas.

Diös genomför i nuläget en emission för att dra in 1,8 miljarder kronor sedan bolaget förvärvat en fastighetsportfölj för 4,5 miljarder kronor från sektorskollegan Castellum. Resterande del av köpeskillingen om cirka 2,7 miljarder kronor finansieras genom nya räntebärande kreditfaciliteter

"En del av kurspressen kan tänkas hänga ihop med att teckningsrätterna börjat handlas. När småsparare säljer dessa implicerar det låga värden på aktien. För Diös sticker även den höga belåningen ut", kommenterar en fastighetsanalytiker som pekar ut Klövern, Kungsleden och Hemfosa i liknande fack.

Cigogne, kombinerat med Credit Industriel et Commercial samt GLG och Omni Partners, har inom fastighetssektorn en blankningsposition om 2,5 procent i Castellum.

Internationellt finns en oro för de svenska fastighetspriserna. Exempelvis skrev Morgan Stanley i analyser under hösten att det finns potentiella katalysatorer som skulle kunna utlösa en kraftig korrektion i den starkt cykliska och högt belånade svenska fastighetssektorn.

Diös hade vid utgången av september en belåningsgrad på sina fastigheter om 60 procent. Castellum, som av en analytiker som Nyhetsbyrån Direkt talat med förs fram som en aktör inom sektorn med relativt låg risk, redovisade i torsdagseftermiddagens bokslut en belåningsgrad om 50 procent.

Castellum är drygt 1 procent upp för dagen, ned dryga 3 procent sedan årsskiftet och har backat knappt 10 procent från toppen i höstas.

Bolagets vd Henrik Saxborn skrev i bokslutet att det inte är alla som sett "en ljus framtid för fastighetsaktierna" under den senaste tiden med ett fastighetsindex som "backat ganska ordentligt sedan oron för höjda räntor" började ta fart under förhösten. Han såg samtidigt inte oron som befogad.

"Ökade räntekostnader kompenseras på sikt mer än väl av andra positiva effekter. I synnerhet för fastighetsbolag med låg finansiell risk som Castellum", skrev han.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från HowdenAnnons

Howden M&A vinner marknadsandelar inom transaktionsförsäkringar i Norden

Howden M&A är inte bara en av Storbritanniens och Kontinentaleuropas ledande förmedlare av transaktionsförsäkringar – för ett drygt år sedan så etablerade bolaget även sitt första Nordenkontor i Stockholm, en satsning som resulterat i att de nu tagit betydande marknadsandelar i alla nordiska länder.

Efter att Howden M&A under 2019 öppnade sitt första nordiska kontor i Stockholm under ledning av Carl Levin och Alexander Rasmussen, båda tidigare advokater på ledande advokatbyråer i Stockholm respektive Köpenhamn, har firman haft fullt upp.  

- Den lokala etableringen har tagits emot med stort intresse från Private Equity-sektorn, fastighetsbolag samt mer traditionella bolag med ett högt transaktionsflöde. Många av de stora aktörerna inom dessa sektorer och deras internationella advokatbyråer har redan jobbat med oss i andra europeiska länder, där de uppskattat vår service och kompetens. Nu börjar även de främsta advokatbyråerna i Sverige, Norge, Finland och Danmark få upp ögonen för den kvalitativa rådgivning vi erbjuder och hur vi särskiljer oss från konkurrenterna, säger Carl Levin, Head of Sweden. 

Transaktionsspecialister 

Howden M&As snabba tillväxt och starka varumärke i Europa är byggt på försäkringsrådgivning med boutiquekänsla som kombinerar firmans entreprenöriella drivkraft och engagemang med tillgänglighet och ledande försäkringsexpertis. Fundamentet är byggt på att kunna bistå klienter genom hela försäkringsprocessen med team av erfarna specialister som har mångårig erfarenhet av transaktioner från advokatbyråer, investmentbanker, revisionsbyråer och konsultfirmor, fortsätter Carl.

- Vi får ofta höra av våra klienter och deras rådgivare att vi har ett värdeskapande och ändamålsenligt förhållningssätt i vår rådgivning. Vi arbetar mycket med att vara proaktiva och går alltid på djupet för att förstå våra klienters transaktioner, deras avtal och de relaterade riskerna. Utöver den förväntade förhandlingen och förmedlingen av själva försäkringsavtalet så arbetar vi alltid nära klienten och dess rådgivare, där vi bland annat bidrar med detaljarade råd kring alltifrån formuleringen av garantierna i transaktionsavtalen till omfattningen av rådgivarnas så kallade due diligence, allt för att säkerställa en effektiv process och bästa försäkringsskydd, förklarar han.

Inte bara private equity kunder

Ett av skälen till branschens och Howden M&As snabba tillväxt har varit transaktioner relaterade till när private equity och större fastighetsfonder vill göra ”clean exits”. En pågående trend är dock att även andra aktörer börjat inse fördelarna med transaktionsförsäkringar och att det inte bara är de stora affärerna som går att försäkra.

- Konceptet går i huvudsak ut på att en köpare tecknar en transaktionsförsäkring som är avsedd att täcka säljarens monetära ansvar till följd av garantibrott under ett överlåtelseavtal, därmed överförs risken från säljaren till en försäkringsgivare. Köpeskillingen kan då disponeras fritt och eventuella skadeanspråk för garantibrott riktas mot en försäkringsgivare istället för säljaren. Detta är givetvis inte endast av intresse för private equity, då alltifrån koncerner som avyttrar dotterbolag till individer som avyttrar en familjeägd fastighet kan dra fördel av att inte behöva tvista om eller avsätta medel för eventuella garantibrott. Denna del av försäkringsmarknaden har dessutom blivit allt mer konkurrensutsatt och vi kan idag hitta försäkringsgivare som erbjuder prisvärda lösningar för affärer eller investeringar med transaktionsvärden redan från 100 miljoner kronor, avslutar Carl. 

Fakta om Howden M&A

Howden M&A är ett försäkringsförmedlingsbolag som tillhandahåller expertis och råd kring transaktionsförsäkringar. Howden M&As Nordenkontor etablerades i Stockholm 2019 och bolaget har närvaro i hela Europa med huvudkontor i London samt lokalkontor i Stockholm, Frankfurt, München, Amsterdam, Madrid, Warszawa och Paris. Howden M&A är en del av Hyperionkoncernen som är en av världens största personalägda försäkringsförmedlingsgrupper med över 5 000 medarbetare i 40 länder.

Läs mer om Howden M&A

 

Mer från Howden

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Howden och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?