ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Fastighet

Hajarna flockas runt fastighetsbolaget

  • Diös-fastighet i Falun. Foto: Diös

Flera internationella blankningsaktörer har tagit korta positioner i fastighetsbolaget Diös, med Cigogne som senast i raden.

Det framgår av Finansinspektionens insynslista.

Aktörerna Cigogne, Melqart, Millennium och Pentwater har tillsammans blankat drygt 6 procent av aktierna i Diös, visade onsdagens statistik.

Bara sedan årsskiftet har Diös aktie tappat runt 8 procent, eller en fjärdedel jämfört med toppnivån i höstas.

Diös genomför i nuläget en emission för att dra in 1,8 miljarder kronor sedan bolaget förvärvat en fastighetsportfölj för 4,5 miljarder kronor från sektorskollegan Castellum. Resterande del av köpeskillingen om cirka 2,7 miljarder kronor finansieras genom nya räntebärande kreditfaciliteter

"En del av kurspressen kan tänkas hänga ihop med att teckningsrätterna börjat handlas. När småsparare säljer dessa implicerar det låga värden på aktien. För Diös sticker även den höga belåningen ut", kommenterar en fastighetsanalytiker som pekar ut Klövern, Kungsleden och Hemfosa i liknande fack.

Cigogne, kombinerat med Credit Industriel et Commercial samt GLG och Omni Partners, har inom fastighetssektorn en blankningsposition om 2,5 procent i Castellum.

Internationellt finns en oro för de svenska fastighetspriserna. Exempelvis skrev Morgan Stanley i analyser under hösten att det finns potentiella katalysatorer som skulle kunna utlösa en kraftig korrektion i den starkt cykliska och högt belånade svenska fastighetssektorn.

Diös hade vid utgången av september en belåningsgrad på sina fastigheter om 60 procent. Castellum, som av en analytiker som Nyhetsbyrån Direkt talat med förs fram som en aktör inom sektorn med relativt låg risk, redovisade i torsdagseftermiddagens bokslut en belåningsgrad om 50 procent.

Castellum är drygt 1 procent upp för dagen, ned dryga 3 procent sedan årsskiftet och har backat knappt 10 procent från toppen i höstas.

Bolagets vd Henrik Saxborn skrev i bokslutet att det inte är alla som sett "en ljus framtid för fastighetsaktierna" under den senaste tiden med ett fastighetsindex som "backat ganska ordentligt sedan oron för höjda räntor" började ta fart under förhösten. Han såg samtidigt inte oron som befogad.

"Ökade räntekostnader kompenseras på sikt mer än väl av andra positiva effekter. I synnerhet för fastighetsbolag med låg finansiell risk som Castellum", skrev han.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies