1515
Annons

Hagströmer om börsen: ”Kalaset fortsätter, det är ju fantastiskt”

Finansmannen Sven Hagström är fortsatt väldigt positiv till börsen. Och han tycker att Spac-trenden är väldigt intressant.

”Här kan gemene man gå med i private equity, och dessutom är det en likvid tillgång”, säger han.

Sven Hagströmer.
Sven Hagströmer.Foto:Josefine Stenersen

Se hela klippet nedan.

 


Kampen mot brotten viktigast för näringslivet

Ekonomi, skatter och företagande hamnar i skymundan.

När Sveriges näringslivstoppar pekar ut den viktigaste politiska frågan inför valet är det kampen mot brottsligheten som står högst upp på dagordningen.

Det visar den nya Di-barometern.

Under den EU-gemensamma operationen Trivium genomförde polisen i samarbete med andra myndigheter en trafikkontroll för att upptäcka internationella stöldbrottsnätverk på E6 i höjd med Lomma.
Under den EU-gemensamma operationen Trivium genomförde polisen i samarbete med andra myndigheter en trafikkontroll för att upptäcka internationella stöldbrottsnätverk på E6 i höjd med Lomma.Foto:Johan Nilsson/TT

Det svenska näringslivet vill att politikerna får ordning på Sverige.

Enligt den färska Di-barometern, som tagits fram av Ipsos, är det lag och ordning som står högst på näringslivstopparnas agenda inför valet.

Hela 52 procent av de tillfrågade i mätningen uppger att det är just lag och ordning som är den viktigaste frågan i höstens val.

”Väldigt många företagare ser det här som en helt avgörande fråga inför valet”, säger Pontus Lindström, brott- och säkerhetsexpert på intresseorganisationen Företagarna.

Brottsligheten har hamnat allt mer i fokus under den senaste mandatperioden och partierna arbetar intensivt för att vinna väljarnas förtroende i frågan inför valet.

Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna har i sin budgetmotion försökt trumfa S-regeringens satsningar på rättsväsendet.

Socialdemokraterna å sin sida försöker påvisa historiskt stora satsningar på polisen och statsminister Magdalena Andersson (S) säger sig prioritera bekämpningen av brottsligheten.

”Det är 500.000 företagare i Sverige som ska rösta den 11 september och det parti som visar att man har svaret på de här stora problemen kommer säkert få flera företagarröster”, säger Pontus Lindström.

”För fem år sedan behövde inte vi på Företagarna jobba så mycket med de här frågorna, det är klart att det fanns kriminalitet men nu de senaste åren har vi märkt en kraftig ökning”, fortsätter han.

Det är Moderaterna som får högst betyg av näringslivstopparna vad gäller förmågan att presentera bäst politik på området lag och ordning.

63 procent av de svarande uppger att Moderaterna har bäst politik, följt av 31 procent som anser att Sverigedemokraterna kommer med bäst svar. Trea blir Kristdemokraterna med 21 procent.

Regeringspartiet Socialdemokraterna får 9 procent och hamnar därmed på en femteplats efter Liberalerna som landar på 12 procent.

För näringslivets del handlar det främst om utsatthet för stölder, bedrägerier och skadegörelse, enligt Pontus Lindström.

Men även våldsbrott, hot och utpressning förekommer i den breda palett av brott som företagare drabbas av.

”Det handlar om tiotusentals som har blivit utsatta”, säger han.

Typen av brottslighet skiftar, säger Pontus Lindström, beroende på om företagen är verksamma i storstäder, mindre städer eller på landsbygden.

På landsbygden handlar det om dieselstölder och stöldligor som plågar företagarna, i storstäderna upplevs otrygghet i och med den grova organiserade brottsligheten.

”Man känner inte trygghet varken för sig själv eller sina medarbetare”, säger Pontus Lindström.

Den omfattande brottsligheten kan få svåra konsekvenser för den svenska ekonomin, när företagare beslutar sig för att lägga ned verksamheten på grund av otryggheten. 

”Var femte brottsutsatt företagare har övervägt att lägga ner eller flytta sin verksamhet på grund av kriminaliteten. Det är en faktor som absolut hämmar möjligheten att driva företag i Sverige”, säger Pontus Lindström.

Enligt Jonas Fritz, opinionsanalytiker på Ipsos, syns samma trend i befolkningen i stort, där kriminalitet och otrygghet lyfts fram som ett allt större problem.

Även frågan om invandring och integration har klättrat uppåt på dagordningen sedan 2015.

”Generellt så har lag och ordning legat relativt högt upp på agendan det senaste decenniet, men ökat något till att bli en tydlig topp fyra-fråga efter flyktingvågen 2015”, säger han.

Under pandemin ökade sjukvården i betydelse och låg länge klart före de övriga topp tre-frågorna.

”Bland väljarkåren i stort är sjukvården fortfarande den viktigaste frågan, men bland just M-väljare kommer lag och ordning klart högst på agendan”, säger Jonas Fritz.

Ipsos har sedan januari 2020 kontinuerligt undersökt vad som oroar svenskarna mest. Och bortsett från första halvåret 2020, då coronaviruset hamnade högst upp, så har brott och våld varit ohotad etta under hela mätserien.

Den nya Di-barometern visar att Sveriges ekonomi är näringslivets mest prioriterade fråga, efter lag och ordning, följt av skola/utbildning, integration och företagens villkor.

Därefter kommer i tur och ordning, energin, jobben, sjukvården och skatterna.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?