Annons

Hagströmer: Lagen är ett missfoster

 

Näringslivsprofilerna sågar regeringens kvoteringslag. ”Ett missfoster”, säger finansmannen Sven Hagströmer.

 

Sven Hagströmer sågar regeringens kvoteringsförslag.
Sven Hagströmer sågar regeringens kvoteringsförslag.Bild:TT

Regeringen ska lägga ett lagförslag om att börsbolag måste ha minst 40 procent kvinnor i styrelsen, annars blir det böter. ”Symbolpolitik”, menar investmentbolaget Nordstjernans ordförande Viveca Ax:son Johnson som tycker att regeringen borde fokusera på allvarligare problem som till exempel dålig infrastruktur och krisen inom polis och skola.

”Detta är ett allvarligt angrepp på äganderätten. Vi får se om det finns någon opposition i riksdagen”, skriver hon i ett mejl till Di.

Familjeföretagaren Antonia Ax:son Johnson håller med sin kusin.

”Det här är ett slag i luften, det finns så oändligt mycket större frågor att arbeta med”, säger Antonia Ax:son Johnson och fortsätter:

”Man går över gränsen vad gäller synen på företagande och äganderätten.”

Sven Hagströmer, ordförande och storägare i investmentbolaget Creades, är lika hård i sin kritik.

”Jag är emot kvotering, jag tycker det här är ett missfoster”, säger han och påpekar samtidigt att regeringens drag inte kommer som någon överraskning.

”Man har tjatat och hotat i flera år och sedan kommer det här”, säger Sven Hagströmer som tycker att det handlar om en mjuk övergång.

Lagen ska gälla från 2017 men först 2019 måste bolagen böta upp till fem miljoner kronor om de inte uppfyller kvoten.

Sven Hagström är också kritisk mot de bolag som sänkt andelen kvinnor i styrelsen de senaste åren, trots att politikerna länge hotat med lagstiftning.

”Jag förstår inte hur man ser ut i huvet när man gör en sådan sak, när regeringen sagt att det kommer en kvoteringslag”, säger Sven Hagströmer.

Antonia Ax:son Johnson tycker ändå att näringslivet själv kan sköta jämställdhetsarbetet. I två av tre av Axel Johnson-gruppens börsbolag är kvinnorna i majoritet i styrelsen.

”Jag har arbetat för det här i många år och i Axfood är i dag 66 procent kvinnor. Där kan man väl fundera på en kvotering åt andra hållet om politikerna nu ska vara klåfingriga”, säger hon.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera