Hackerattack släcker ner Göteborgs hamn

Den massiva hackerattack som riktats mot Ukraina drabbar även andra verksamheter. Containerterminalen i Göteborgs hamn fick se sina it-system släckta, och problemen väntas fortsätta under onsdagen.

Göteborgs hamn.
Göteborgs hamn.Bild:Björn Larsson Rosvall/TT

Tisdagens massiva hackerattack tycks ha riktats mot Ukraina. Bland annat har landets biträdande premiärminister Rozenko Pavlo delat en skärmdump på Twitter och uppgett att man inte kan komma in i regeringens datorer.

Flera bolag har också angripits, bland dem den statliga flygplanstillverkaren Antonov och det statliga elbolaget Ukrenergo. Ukrainas centralbank, the National Bank of Ukraine, hänvisar till ett okänt virus och uppger att en rad av landets banker också påverkats.

”Som konsekvens av hackerattacker har dessa banker svårigheter med kundtjänst och bankverksamhet”, skriver centralbanken enligt The Independent.

Men attacken har drabbat fler än så. Det danska konglomeratet Maersk uppger att de drabbats av it-problem som beror på en hackerattack. Nyheten bidrog till att sänka Maersk-aktien med 0,47 procent på Köpenhamnsbörsen.

APM Terminals, ett helägt dotterbolag till Maersk är också drabbade. De har bland annat containerverksamhet i Göteborgs hamn.

Containerterminalen är 80 hektar stor och hanterar cirka 60 procent av Sveriges containerhandel, jämnt fördelat mellan export och import. APM Terminals Gothenburg hanterar merparten av containrarna i Göteborgs Hamn, och omsatte under 2015 943 miljoner kronor.

Annika Hilmersson, kommunikationschef på APM Terminals i Göteborg uppger att problemen började på eftermiddagen.

”Vi har haft stora it-störningar på verksamheten. Det har slagit ut vårt terminaloperativsystem och andra system som mejl. Vi har ingen fungerande it-miljö, och vi avslutade verksamheten genom att väldigt kontrollerat och manuellt hantera den sista lossningen och ge den service vi kunde till de kunder vi hade kvar för dagen”, säger Annika Hilmersson.

Hon berättar att det pågår en felsökning från APM Terminals på global nivå, och att uppdraget i Göteborg blir att få verksamheten att fungera så gott det går.

”Vi har informerat våra kunder att inte komma med gods till oss under morgondagen eftersom de här problemen med största sannolikhet kommer kvarstå då”, säger Annika Hilmersson och fortsätter:

”Verksamheten kommer ske i väldigt begränsad och manuell omfattning, därför har vi informerat våra kunder om läget. Terminalen är inte stängd men verksamheten är naturligtvis påverkad.”

Vad händer då med de fartyg som skulle lossa varor hos er?
”Den kommunikationen har vi med våra kunder, sen planerar dem sin verksamhet utifrån den”, säger Annika Hilmersson.

IT-säkerhetsexperten Fredrik Johansson på brandväggsföretaget Check Point säger till TT att attacken fungerar som "Wannacry"-viruset, som spreds storskaligt i maj.

”Det är ett ransomware precis som Wannacry. Det krypterar dina filer och vill att du ska betala pengar.”

Obekräftade uppgifter gör gällande att det nya utpressningsviruset även använder sig av en liknande kod.

”Ofta använder man sårbarheter som finns i Windows”, säger Fredrik Johansson, som än inte har några uppgifter om specifika versioner av operativsystemet drabbats, till TT.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?