Annons

Hackare stal 340 miljoner rubel

Okända hackare kom över 340 miljoner rubel, motsvarande nära 50 miljoner kronor, i en attack mot det internationella betalningssystemet Swift i Ryssland förra året.

Enligt den ryska centralbanken ska hackarna ha lyckats överföra pengarna genom att ta kontroll över en dator. Information om att kuppen ägt rum finns att hitta långt bak i en rapport från banken, som inte har velat kommentera händelsen ytterligare.

En talesperson för systemet Swift, som används för att överföra tusentals miljarder dollar varje dag, säger att bolaget inte kommenterar enskilda händelser, eller hur många attacker man känner till.

Men det Brysselbaserade bolaget sade förra året att digitala kupper är något som ökar då hackare använder sig av allt mer sofistikerad teknik för att genomföra attacker.

I december försökte hackare stjäla 55 miljoner rubel från den statliga ryska banken Globex och 2016 kom hackare över motsvarande 650 miljoner kronor från Bangladesh Bank.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?