1515

H&M ställer om produktion – ska tillverka ansiktsmasker

Det skriande behovet på skyddsutrustning i vården får klädjätten H&M att ställa om sin produktions- och logistikkedja. Först ut blir ansiktsmasker som ska levereras från Kina till Europa. 

Foto:Maja Suslin/TT
Anna Palmqvist, hållbarhetschef med fokus på global expansion på H&M.
Anna Palmqvist, hållbarhetschef med fokus på global expansion på H&M.Foto:Anna Palmqvist

Till följd av coronapandemin råder akut brist på skyddsutrustning inom vården i Europa. Efter dialog med EU har H&M HM B +0,7% Dagens utveckling -gruppen därför tagit initiativ till att ställa om delar av sin produktion. 

”Vi undersöker hur vi kan använda vår produktions- och logistikkedja för att börja tillverka skyddsutrustning. I det arbetet har vi en nära dialog med EU om vilken utrustning som ska prioriteras, och just nu handlar det om ansiktsmasker”, säger Anna Palmqvist, hållbarhetschef med fokus på global expansion. 

I dagsläget tittar man på att producera masker i Kina där flera av de fabriker som H&M-gruppen har produktion i redan har ställt om för att möta den inhemska kinesiska efterfrågan på masker då smittspridningen var som störst i landet. Men när de första leveranserna skulle kunna ske är ännu oklart.

”Vi hoppas att få produktionen på plats så fort som möjligt. Men det hänger delvis på att produkten uppfyller de krav myndigheter, EU och WHO ställer på den här typen av skyddsutrustning, och där jobbar alla våra experter på certifiering, inköp och leverans på att uppnå snabba resultat.”

Den reguljära flygtrafiken är i princip nedmonterad, hur planerar ni att få hit utrustningen?
”Båttransport kommer inte att vara ett alternativ, men vår leverantörskedja har både kompetens och kapacitet att kunna transportera produkterna till Europa på bästa sätt, och där arbetar vi också mycket med att ställa om.”

Hur skyddsutrustningen ska distribueras när den når Europa kommer att beslutas i samarbete med EU, baserat på var behovet är som störst. H&M-gruppen har också fått information om att overaller, ansiktsskärmar och handskar behövs, och förbereder även för den typen av produktion. 

”Att ställa om produktions- och leverantörskedjorna är ett hårt lagarbete vi gör tillsammans med våra team ute i världen och den entreprenörsanda som finns i företaget kommer väl till pass i det här läget.” 

De senaste veckorna har klädjätten H&M varit under hård press. De hårda restriktionerna i många av världens länder, till följd av coronaviruset, har gjort att modebolaget fått stänga över 60 procent av sina butiker och personal har varslats och permitterats. I år blir också första gången som H&M slopar utdelningen. 

 


Innehåll från VerizonAnnons

Därför är 5G en central del av den fjärde industriella revolutionen

Med 5G är framtidens affärsmiljö redan här, men det är privat 5G som kommer att förändra industrin. Det anser Fredrik Hallenborg, nordisk chef på Verizon Business.

– Vi ser 5G som en katalysator för framtida innovationer. Vi arbetar redan nära våra kunder för att hjälpa dem att inse den verkliga potentialen med 5G – och vad den kan göra för deras företag, säger han.

Ta en titt på de senaste artiklarna för att ta reda på trenderna i den snabbrörliga 5G-världen för företag. 

Vi närmar oss slutet av pandemin och även fast många bolag har brottats med stora utmaningar har även många affärsstrategier blivit starkare. Företag över hela världen har inte bara tvingats välkomna distansarbete, många har dessutom lyckats öka sin produktivitet tack vare de förändringar som genomfördes i början av 2020. Under det senaste året har de omfamnat ny teknik för att skynda på sin digitala transformationsresa. I dag är många företag mer flexibla – och bättre rustande inför framtiden. 

– Vi har sett företag förändras genom fyra faser till följd av pandemin. De har först reagerat sedan optimerat verksamheten för att i slutfasen justerat sina positioner för att de ska vara redo att accelerera på marknaden, säger Fredrik Hallenborg, nordisk chef på Verizon Business. 

Han tror att den teknik som nu växer fram, som exempelvis privat 5G, kommer att vara drivkraften för många branscher som vill överleva i framtiden. Det rör allt från detaljhandel med förändringar kring hur vi köper och handlar, men även själva upplevelsen till tillverkningsindustrin där övervakning, skydd och spårning är i fokus. 

Råder ofta förvirring

– På grund av de olika anslutningstekniker som finns tillgängliga på marknaden idag, som till exempel wifi 6 och publikt 5G, så råder det ofta förvirring kring de olika egenskaperna och affärsfördelarna med privat 5G. Publikt 5G är öppet för konsumentmassorna och hanteras av en mobilnätsoperatör, säger Fredrik Hallenborg och fortsätter: 

– Ett privat 5G-nätverk körs på sin egen hängivna utrustning och dess täckning, prestanda, underhållsschema och säkerhet är oberoende av offentliga tjänster. 

Om vi ​​tittar på wifi 6 och 5G-tekniken så finns det även tydliga skillnader. Wifi används främst för trådlöst LAN och inomhusbehov. Dess kompakta struktur och komplexa fasta anslutningar kan göra det svårt att hantera stora industriella miljöer. Wifi 6 och 5G förväntas komma att samexistera under en tid framöver. Verizon siktar därför på att fortsätta hantera båda teknikerna för att kunna erbjuda företag optimala lösningar baserat på deras individuella användningssätt. 

– Många företag vill vara en del av den fjärde industriella revolutionen och 5G kommer att bli centralt för denna transformationsresa. Vi vet, och förstår 5G, oavsett om den är publik eller privat, säger Fredrik Hallenborg. 

Ta en titt på de senaste artiklarna för att ta reda på trenderna i den snabbrörliga 5G-världen för företag. 

 

 

Mer från Verizon

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Verizon och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?