Annons

H&M-fabriker knyts till vattenföroreningar

Fabriker i Bangladesh som tillverkar kläder för H&M knyts till utsläpp av förorenat vatten, enligt en granskning av Aftonbladet.

Foto:Cornelia Jönsson

Av de elva fabriker som Aftonbladet besökt i Bangladesh kan tidningen knyta fyra till utsläpp av förorenat vatten.

Vid en av fabrikerna, i närheten av huvudstaden Dhaka, släpps blåsvart förorenat vatten ut direkt i en våtmark. Fabriken har 4.000 anställda textilarbetare och tillverkar ett dussintal plagg till H&M HM B 0,00% Dagens utveckling .

De fyra fabriker som kopplas till utsläppen tillverkar tillsammans minst 39 plagg för H&M:s räkning.

Bangladeshs miljölag kräver att fabriker som färgar och tvättar kläder renar vattnet innan det släpps ut.

Men flera fabriker struntar i lagen och tjänstemän uppger för Aftonbladet att reningsverk installeras först när fabrikerna får besök av myndigheterna. Dessutom saknas kapacitet för att genomföra ordentlig tillsyn av de många fabrikerna i landet.

H&M bekräftar för Aftonbladet att företaget har produktion på tre av de fyra utpekade fabrikerna som står för utsläppet.

”Vi är i nära kontakt med våra affärspartners och har startat egna utredningar för att få ytterligare klarhet i dessa specifika frågor”, kommenterar Shariful Hogue som är ansvarig för vattenfrågor vid H&M-gruppen, till Aftonbladet.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera