H&M-chefens tuffa debutår räckte till förstaplatsen

Helena Helmersson gillar oväntade situationer. Men aldrig har hon varit med om ett lika turbulent år som hennes första vid rodret på H&M.

”Jag är stolt över hur handlingskraftiga vi har varit”, säger hon.

Nu kröner hon debutåret med att ta hem titeln Årets toppchef i Di:s rankning Näringslivets mäktigaste kvinna.

Helena Helmersson.
Helena Helmersson.Foto:Joey Abrait

Helena Helmersson blev H&M HM B -1,04% Dagens utveckling :s nya vd i slutet av januari 2020 – bara en vecka efter att den kinesiska miljonstaden Wuhan stängts ned i ett försök att stoppa coronavirusets spridning. I mars klassades spridningen av covid-19 som en pandemi. 

”Det är klart att det inte var väntat att det skulle bli så här. Vi stod inför svåra beslut som vi egentligen aldrig har upplevt på samma sätt tidigare”, säger Helena Helmersson.

H&M tvingades under förra året som mest tillfälligt stänga 80 procent av sina butiker. Under fjolårets brutna räkenskapsår redovisades en nedgång i den globala försäljningen på 18 procent.

Samtidigt, menar Helena Helmersson, har pandemiåret 2020 gett många lärdomar. 

”Första delen av året handlade bara om att samlas kring hur vi skulle hantera krisen. Det var otrolig tufft. Men under andra delen började vi se en återhämtning och då började jag bli helt övertygad om att vi kommer gå stärkta ur det.” 

Helena Helmersson.
Helena Helmersson.Foto:Joey Abrait

Vilka har varit de största utmaningarna?
”Främst beslut som har handlat om våra egna medarbetare. Att sprida lugn i en svår situation och förmedla att vi kommer att komma ur det här var tufft.”

Helena Helmersson har tillbringat nästan hela sin aktiva yrkeskarriär på H&M och har haft en rad tunga roller inom bolaget. Hon har bland annat varit global produktionschef placerad i Hongkong, hållbarhetschef och operativ chef.

Själv hade hon aldrig siktet inställt på att bli chef när hon, med en ekonomiexamen från Umeå universitet i bagaget, anställdes på H&M:s inköpsavdelning 1997.

”Jag var så otroligt glad att komma in i bolaget. Men när jag började jobba här kände jag de värderingar som jag hade hört talas om och de gick så väl ihop med mina egna. Då började passionen för ledarskap”, säger Helena Helmersson. 

Helmersson är inte bara H&M:s sjätte vd – hon är också bolagets första kvinna på posten.

 ”För mig har det kommit naturligt eftersom jag är van vid att jobba med en mix av män och kvinnor. Vi jobbar aktivt med mångfald, men ännu mer utifrån etnicitet och nationalitet för att få in olika perspektiv”, säger Helena Helmersson.

”Jag känner en kombination av stolthet och stort ansvar, jag förstår att min roll betyder mycket för många unga kvinnor.”

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?