1515
Annons

H&M-chefens tuffa debutår räckte till förstaplatsen

Helena Helmersson gillar oväntade situationer. Men aldrig har hon varit med om ett lika turbulent år som hennes första vid rodret på H&M.

”Jag är stolt över hur handlingskraftiga vi har varit”, säger hon.

Nu kröner hon debutåret med att ta hem titeln Årets toppchef i Di:s rankning Näringslivets mäktigaste kvinna.

Helena Helmersson.
Helena Helmersson.Foto:Joey Abrait

Helena Helmersson blev H&M HM B -2,73% Dagens utveckling :s nya vd i slutet av januari 2020 – bara en vecka efter att den kinesiska miljonstaden Wuhan stängts ned i ett försök att stoppa coronavirusets spridning. I mars klassades spridningen av covid-19 som en pandemi. 

”Det är klart att det inte var väntat att det skulle bli så här. Vi stod inför svåra beslut som vi egentligen aldrig har upplevt på samma sätt tidigare”, säger Helena Helmersson.

H&M tvingades under förra året som mest tillfälligt stänga 80 procent av sina butiker. Under fjolårets brutna räkenskapsår redovisades en nedgång i den globala försäljningen på 18 procent.

Samtidigt, menar Helena Helmersson, har pandemiåret 2020 gett många lärdomar. 

”Första delen av året handlade bara om att samlas kring hur vi skulle hantera krisen. Det var otrolig tufft. Men under andra delen började vi se en återhämtning och då började jag bli helt övertygad om att vi kommer gå stärkta ur det.” 

Helena Helmersson.
Helena Helmersson.Foto:Joey Abrait

Vilka har varit de största utmaningarna?
”Främst beslut som har handlat om våra egna medarbetare. Att sprida lugn i en svår situation och förmedla att vi kommer att komma ur det här var tufft.”

Helena Helmersson har tillbringat nästan hela sin aktiva yrkeskarriär på H&M och har haft en rad tunga roller inom bolaget. Hon har bland annat varit global produktionschef placerad i Hongkong, hållbarhetschef och operativ chef.

Själv hade hon aldrig siktet inställt på att bli chef när hon, med en ekonomiexamen från Umeå universitet i bagaget, anställdes på H&M:s inköpsavdelning 1997.

”Jag var så otroligt glad att komma in i bolaget. Men när jag började jobba här kände jag de värderingar som jag hade hört talas om och de gick så väl ihop med mina egna. Då började passionen för ledarskap”, säger Helena Helmersson. 

Helmersson är inte bara H&M:s sjätte vd – hon är också bolagets första kvinna på posten.

 ”För mig har det kommit naturligt eftersom jag är van vid att jobba med en mix av män och kvinnor. Vi jobbar aktivt med mångfald, men ännu mer utifrån etnicitet och nationalitet för att få in olika perspektiv”, säger Helena Helmersson.

”Jag känner en kombination av stolthet och stort ansvar, jag förstår att min roll betyder mycket för många unga kvinnor.”

Mäktigast i Sverige

För 24:e året i rad presenterar Dagens industri rankningen Näringslivets mäktigaste kvinnor. Här följer de 125 namnen i topp på listan. 

Foto:Amanda Lindgren

 

 

21. Susanna Campbell, styrelseproffs, Northvolt, H2 Green Steel m fl
Skolad hos såväl Alfred Berg och McKinsey ligger alla vägar öppna. Hon var dock länge Söderbergklanen och Ratos trogen innan hon beslutade sig att gå för egen maskin. Idag är hon ett av de allra tyngsta styrelsenamnen och vassaste rådgivarna till en rad av våra främsta framtidsbolag som Northvolt, H2 Green Steel och Norrsken. Nyligen greppade hon också ordförandeklubban i elbåtsbolaget Xshore.

22. Pernilla Nyrensten, vd, grundare, ägare, Revolution Race
Unik prestation med att tillsammans med maken Niclas som den första kvinnliga grundaren och vd:n ta sitt bolag till Stockholmsbörsen sedan starten för 160 år sedan. Succéföretaget Revolution Race som är på väg att bli en jätte inom outdoormode och funktionskläder. Vägen från garaget i Borås till börsen har varit spikrak.

23. Pernilla Ramslöv, vd, Nox Consulting
Egenföretagandet i konsultbranschen har tagit ytterligare fart i pandemins spår. Liksom efterfrågan på IT-kompetens i digitaliseringsruschens spår. Hon sitter som spindeln i nätet i denna för svenskt näringsliv så viktiga utmaningen. Nyligen gick hennes Nox också samman med konsultförmedlarkollegan Nikita för att bygga ett än starkare erbjudande.

24. Karin Rådström, vd, Mercedes-Benz Trucks
Hade precis blivit utnämnd till försäljningschef på Scania när hon istället gick vidare till toppjobbet som vd för det som nu är Mercedes-Benz Trucks i Tyskland. Hon hade varit Scania trogen alltsedan tranieetiden i Södertälje 2004.

25. Anna Ohlsson-Leijon, Europachef, Electrolux
Har gjort raketkarriär i vitvarujätten. Från redovisningsekonom klättrade hon snabbt till finansdirektör och basar idag för den för Electrolux viktiga Europamarknaden. Har också redan tunga styrelseuppdrag i Atlas Copco samt i den franska elektroteknikkoncernen Schneider Electric.

 

26. Nadine Crauwels, chef Machining Solutions, Sandvik
Belgiskan är en riktig långvägare i Sandvik sedan 20 år tillbaka och har bland annat varit chef för koncernens verksamhet i Schweiz samt för juvelen i kronan, Coromant. Nu är hon chef för hela affärsområdessegmentet Sandvik Machining Solutions där bland annat Coromant ingår.

27. Anna Breman, vice riksbankschef, Riksbanken
Harvard och doktorsavhandling på Handels lade grunden till hennes finanskarriär som sedan gick genom Världsbanken, WTO och finansdepartementet till Swedbank där hon länge i egenskap av chefekonom var ett av bankens främsta ansikten utåt. Som en av Riksbankens tungviktare har hon bland annat utmärkt sig med att sätta in den svenska centralbankens roll i klimatarbetet.

28. Helena Saxon, finansdirektör, Investor
Goldman Sachs blev språngbrädan efter Handelshögskolan. Sedan har hon varit Wallenbergarna trogen sedan hon steg in på Arsenalsgatan 1997. Nästan i alla fall. Efter några års avstickare till PR- och IT-branschen återvände hon till Investor och har övervakat finanserna sedan 2015.

29. Hanna Stjärne, vd SVT
Journalistkarriären tog henne till såväl radion och Ekot som tidningar och Uppsala Nya Tidning men det var tv som skulle bli hennes verkliga kall. Som public service-chef får hon numer allt mer värja sig mot klåfingriga politikers försök att styra journalistiken. 

30. Johanna Skogestig, vd, Vasakronan
Från skogarna i Sunne till betongen i storstan. Som vd för Sveriges största fastighetsbolag är hon en av den fortsatt stekheta branschens allra mäktigaste. Kåkar har varit hennes liv alltsedan KTH-examen som lantmätare. Nu står hon inför utmaningen vad som händer med fastighetsjättens bestånd som till 80 procent består av kontorslokaler post pandemin.

31. Lotta Lyrå, vd, Södra
Från vd-posten i Clas Ohlson och en av detaljhandelns mäktigaste tog hon klivet in i skogen och Södra och blev därmed en av skogsindustrins allra mäktigaste. Hon basar över Sveriges största skogsägarförening tillika världsledande producent av massa och en av Europas största sågverksrörelser.

32. Antonia Ax:son Johnson, ägare, Axel Johnson
Arvtagare till Axel Johnson-koncernen och en av Sveriges allra rikaste. Som så många andra finanskvinnor trivs hon lika bra i stallet som i styrelserummen och har vid sidan av butiksbyggena också byggt upp Lövsta Stuteri som idag är ett av Sveriges ledande utbildnings- och tävlingsstall.

33. Mia Brunell Livfors, vd, Axel Johnson AB
En av svensk detaljhandels allra mäktigaste basar över en brokig diversehandel som haft såväl med- som motgång under de senaste två årens pandemi. Medan dagligvaruhandeln med Axfood i täten klarat sig galant blir det allt tuffare för den övriga detaljhandeln i Johnson-sfären med sorgebarnet Åhléns som det verkliga sänket.

34. Ane Uggla, ägare, AP Möller-Maersk
I det globala fraktkaosets spår seglar hennes AP Möller-Maersk, Danmarks största företag, fortsatt spikrakt upp på Köpenhamnsbörsen. Får varje år traditionsenligt strålkastarljuset på sig som överlägset bäst betalda kvinnan bland i övrigt idel män.

35. Eva Landé, vd, Corem
Snacka om långvägare, hon var nummer två på plats när fastighetsbolaget grundades för omkring 15 år sedan, efter dess ägare och grundare Rutger Arnhult. Firar tio år som vd med att precis ha genomfört den största fastighetsaffären någonsin i Sverige i och med förvärvet av Klövern.

36. Liia Nou, vd, Pandox
Meritlistan är lång med ledande positioner på bolag som General Electric, Song Networks, Tele2, Q8, American Express och Icon Medialab. Men hon har också hunnit vara på Pandox i 14 år innan hon hastigt fick hoppa från finanschefstolen upp till vd-posten efter tidigare vd:n Anders Nissens plötsliga bortgång.

37. Marika Fredriksson, styrelseproffs, Industrivärden, Sandvik m fl
Volvokoncernen, Autoliv, Gambro och Vestas, i allesammans har hon rattat finanserna som finanschef. Det borde onekligen innebära en guldsits för en styrelsekarriär, och visst är hon på mycket god väg med plats i tunga makt- och industribolag som Industrivärden, SSAB och Sandvik.

38. Stina Andersson, vd, Bonnier Group
McKinseykonsulten som snart blivit alla Sveriges främsta finansfamiljers stora älskling. Hon började hos fam. Stenbeck i såväl Tele2 som Kinnevik innan hon rekryterades till fam. Johnson där hon agerat operativ chef för Axel Johnson AB. För precis ett år sedan var det dags för fam. Bonnier att få assistans.

39. Ulrika Hallengren, vd, Wihlborgs
Enduro, motorcykel i svår terräng är en stor passion. Och det var hon som basade över bygget av synkrotronljusanläggningen Max IV i Lund. Sveriges i särklass största infrastrukturprojekt inom forskning. Idag klappar hennes hjärta för Öresund i egenskap av vd för fastighetsbolaget Wihlborgs.

40, Åsa Bergman, vd, Sweco
Uppväxt på byggen med en far som drev konstruktions- och projektledningsföretag var karriärvägen tidigt utstakad. Sweco har hon varit troget sedan hon som nyutexaminerad började i ett av dotterbolagen före millennieskiftet. I dag basar hon för det som är ett av Europas största teknikkonsultbolag med 17.000 anställda.

41. Elisabeth Douglas, ägare, Latour, Wasatornet m fl
Från första jobbet som souvenirförsäljare på NK till en av Sveriges allra rikaste med familjeimperiet kring investmentbolagen Latour och Wasatornet tillsammans med maken Gustaf har det förflutit några år. Sitter kvar på stort ägande men har lämnat styrelseposten i bland annat Investment AB Latour.

42. Cilla Benkö vd, Sveriges Radio
Sitter på en för demokratin allra viktigaste poster i egenskap av chef för det som enligt befolkningen är den mest trovärdiga mediekanalen. Det i en tid när oberoende nyhetsförmedling blir allt mer ifrågasatt och hotad.

43. Eva Swartz Grimaldi, styrelseproffs, Apotea, SBB m fl
Mottog nyligen av Di Guldklubban för sin styrelsegärning i Apotea med motiveringen ”Ett professionellt ordförandeskap och en kontinuerlig utveckling av styrelsearbetet har varit en avgörande faktor för Apoteas framgång.” Styrelseordförande även i Doberman och Norstedts och styrelseledamot i SBB.

44. Katarina Ageborg, vd, Astra Zeneca Sverige
”Det var kul att vara hjälte en period. Men sedan vände det”, konstaterade hon i en intervju i spåren av vaccinstormen. Astra Zenecas Sverigechef sitter också i läkemedelsjättens koncernledning som globalt ansvarig för regelefterlevnad och hållbarhet. Kunde nyligen stolt inviga en helt ny fabrik i Södertälje för framtidens biologiska läkemedel.

45. Maria Redin, vd, MTG
Började jobba inom bolaget redan 2004 och har klarat av en rad roller inom finans och ekonomistyrning och var även vd för spelbolaget Bet24 under MTG:s tid som ägare. Kunde nyligen presentera en av industrins största affärer någonsin när hon sålde e-sportverksamheten för nära 9 miljarder kronor.

46. Anna Westerberg, vd, Volvo Bussar
Tungviktaren från Säffle i Sveriges största företag. Volvokarriären har gått via Volvo Group Connected Solutions och Volvo Venture Capital till chef för hela affärsområdet bussar och medlem i koncernledningen. Sitter också i Munters styrelse.

47. Bodil Sonesson, vd, Fagerhult
Är sedan 2018 vd för belysningsbolaget efter att tidigare ha varit med på nätverkskameratillverkaren Axis fantastiska utveckling som anställd i företaget i drygt 20 år i en rad olika positioner. Nu vill hon lyfta fram Fagerhults alla varumärken som navet i koncernen.

48. Heléne Mellquist, vd, Volvo Penta
”Jag började på Volvo Lastvagnar 1988 och hade tänkt stanna något år.” 

Hon blev kvar och avancerade hela vägen till chef för fordonsjättens båtmotorer. Hon gjorde för övrigt en avstickare till sjöss som vd för rederiet Transatlantic för några år sedan också.

49. Jane Walerud, ägare och grundare, Walerud Ventures
En av Sveriges främsta och vassaste affärsänglar. Var den första att stoppa in pengar i Klarna som i dag värderas till närmare 400 miljarder kronor. Uppväxt som hon är i Kalifornien och utbildad på Stanford har hon också en egen lyckosam entreprenörsresa.

50. Katrin Westling Palm, generaldirektör, Skatteverket
En av Myndighetssveriges tyngsta tjänstemän som nu vill ta krafttag mot den ekonomiska brottsligheten med hjälp av AI och biometri. Efter en sväng som generaldirektör på Pensionsmyndigheten återvände hon till Skatteverket där hon tidigare var en riktig långvägare.

51. Lena Olving, styrelseordförande, ScandiNova Systems AB, Academic Work Holding AB
Med sin mycket gedigna industrierfarenhet en eftertraktad styrelsekraft som idag bland annat sitter styrelserna för Assa Abloy och Munters. Innan hon blev börs-vd och rattade IT-bolaget Mycronic var hon toppdirektör i Saab och tidigare också hos Volvo Personvagnar.

52. Lisa Åberg, senior partner, McKinsey & Company
McKinsey är tyngst bland managementkonsultfirmorna och där är hon idag en av de tyngsta i form av senior partner. Hon är också en förkämpe för kvinnliga ledare på McKinsey, hos kunder och i hela samhället – med en passion för att säkerställa att arbetande mödrar har möjlighet till flexibilitet på arbetsplatsen för att trivas som mammor och som yrkesverksamma.

53. Stina Lindh Hök, vd, Nyfosa
Tungviktare i fastighetsbranschen. Med en gedigen fastighetskarriär från såväl operativa roller i flertalet fastighetsbolag och som fastighetskonsult tog hon över som vd för Nyfosa för snart två år sedan. Detta efter grundaren Jens Engvall. Sitter även i styrelsen för Fabege.

54. Malin Persson, styrelseproffs, Getinge, Evry, Peab m fl
Getinge Group, Hexatronic, Peab, Hexpol och en radda till. Uppdragen är imponerande många hos en av Sveriges flitigaste styrelseproffs. Industrierfarenheten byggde hon upp under många år på Volvo, bland annat som vd för Volvo Technology.

55. Maria Persson Gulda, teknisk chef, H2 Green Steel
Harvarddoktorn i teknisk fysik specialiserad på stål är den som ska göra en av Sveriges nya stora industrisatsningar till en succé. Det var ett lätt beslut att lämna rollen somm partner på McKinsey när Harald Mix lockade med Norrland och det visionära H2 Green Steel.

56. Margareta Wallenius-Kleberg, ägare, Walleniusrederierna
Mångmiljardär som redararvinge men mest känd som Sveriges travdrottning. Menhammars stuteri och hästarna ligger henne lika varmt om hjärtat som båtarna. Hennes Walleniusrederierna har väckt uppmärksamhet med sitt projekt med en ny typ av segelfartyg som ska frakta gods klimatsmart över Atlanten.

57. Maria-Pia Hope, vd, Advokatfirman Vinge
Juristsveriges mäktigaste i egenskap av vd för en av landets största och viktigaste advokatfirmor. Där har hon varit högsta chef i tio år nu. Och just nu får hon jobba än hårdare än vanligt, det är riktig högkonjunktur för juristerna. 

”Jag har aldrig sett något liknande”, kommenterade hon själv aktiviteten i branschen i somras.

58. Jessica Span, vd, Volvo Cars Sverige
Nyligen utsågs hon till mäktigaste kvinnan i den svenska bilbranschen. En bransch där jämställdheten inte kommit långt. Nio av tio som arbetar där är män och färre än 6 procent av cheferna är kvinnor. Själv började hon bilresan hos Saab Automobile redan 1993.

59. Stina Bergfors, styrelseproffs, H&M, Handelsbanken, Tele2 m fl
Techkompetens och erfarenhet är fortsatt en bristvara i många svenska börsbolag. Inte konstigt då att Googles tidigare Sverigechef är attraktiv som styrelseledamot, när hon dessutom har erfarenhet som entreprenör från grundare av mediebolaget United Screens.

60. Eva Petursson, forskningschef, SSAB
Med det revolutionerande projektetet Hybrit, som har som mål att göra produktionsprocessen av stål helt fossilfri med hjälp av vätgas, är hon med och tar den anrika, svenska ståljätten in i framtiden.

61. Victoria Van Camp, teknikchef, SKF
Som en riktig långvägare med mer än 25 år i kullagerjätten har hon nu tagit sig längst fram till frontlinjen och innovationsarbetet. 

”Fokus på cirkularitet har inneburit att vi förflyttat oss till den femte generationens industri”, förklarade hon nyligen i Di.

62. Anita Sjölander, vd, Nordic Paper
Från en traineetjänst på Gruvöns bruk 1995 jobbade hon sig upp för att 20 år senare bli brukschef på just Gruvön som då tillhörde Billerudkorsnäs. Därifrån var inte steget långt, med värmländska mått mätt, till konkurrenten Nordic Paper där hon snabbt avancerade till vd.

63. Ashley Lundström, partner, EQT Ventures
I jakten på och i analysen av nya heta startups i techsektorn har amerikanskan en gedigen utbildning som har studerat såväl fysik, kemi och toppat med Handelshögskolan. Anyfin och Instabox är några av bolagen i hennes portfölj.

64. Lena Herder, Sverigechef, Ikea
Började jobba på Ikea-varuhuset hemma i Malmö redan under studietiden. Efter en sejour på Ericsson återvände hon till Ingvar Kamprads skapelse och har där haft flera olika ledande roller innan hon tog över som Sverigechef häromåret.

65. Malin Parkler, vd/Sverigechef, Pfizer
Det har varit två år i stormens öga. Hennes Pfizer blev först i världen att på rekordtid ta fram ett fungerande och godkänt vaccin mot covid-19. Sverigechef har hon varit i åtta år nu efter en lång karriär hos läkemedelsjätten. Hon är även ordförande i branschorganisationen Lif, för de forskande läkemedelsföretagen, samt i Svensk-amerikanska handelskammaren.

66. Carola Lavén, vd, Besqab
”Man påverkar framtida generationer med det man gör, och samtidigt skriver man historia”, har hon beskrivit bygg- och fastighetsbranschen. Och nog har hon skrivit historia. Norrländskan hade ett gediget fastighets-cv innan hon tog över rodret i fastighetsförvaltaren häromåret. Ledande positioner inom Skanska, Drott, NCC, Atrium Ljungberg och Castellum är några nedslag i karriären.

67. Jenny Larsson, vd, Hitachi Energy Sweden
För henne som Gävlebo blev det självklart att jobba med hållbarhetsfrågor efter Tjernobylkatastrofen på 1980-talet. I dag basar hon för den anrika, svenska spjutspetsindustrin som är en av de viktigaste nycklarna till en klimatsmartare energivärld. Tidigare hette den Asea och ABB, idag är den japansk men har fortsatt huvudverksamheten kvar i lilla Ludvika.

68. Jenny Lindén Urnes, ägare, Lindéngruppen
Rattar framgångsrikt faderns skapelse vidare. Lindéngruppen omsätter 16 miljarder och har över 5 500 anställda med bolag som Beckers, Colart och Höganäs.

 ”Jag har formats av både Greenpeace och av konsten”, förklarade hon nyligen i en intervju om sitt ledarskap.

69. Katarina Berg, HR-chef, Spotify
Som en av de hetaste arbetsgivarna basar hon över teamet som får ta emot 55 000 jobbansökningar varje månad. Hon får också lön för mödan, i egenskap av Sveriges bäst betalda kvinna med en lön på 104 miljoner kronor.

70. Kerstin af Jochnick, ledamot av tillsynsnämnden, ECB
Från Sparbanken Kronoberg har hon sedan vigt hela sitt liv till främst riksbanksvärlden. Men den svenska Riksbanken blev lite för provinsiell så nu är hon istället en av europas mäktigaste bankbeslutsfattare på ECB-mandat.

71. Kerstin Hessius, vd, Tredje AP-fonden
En finanserfarenhet som få från Alfred Berg och Stockholmsbörsen över Riksbanken till mångårig AP-fondschef, en post hon nu aviserat att hon är på väg att lämna. Mod, auktoritet och entusiasm har gjort henne till en av branschens allra mäktigaste och mest färgstarka. 

72. Madeleine Olsson-Eriksson, ägare, Stenasfären, Formica
Delägare i Stenasfären, en av Sveriges största familjeägda företagsgrupper som fortsätter att flytta fram positionerna i allt från fastigheter till förnybar energi. Men driver också investmentbolaget Formica som investerar stort både på och utanför börsen.

73. Kristin Magnusson Bernard, vd, Första AP-fonden
Från Nordea över ECB och IMF var vägen utstakad för doktorn i nationalekonomi. Att hon beskrivs som superförhandlare känns tryggt för alla oss som så småningom ska få del av hennes fonds 430 miljarder kronor i pensionskapital.

74. Liza Jonson, vd, Swedbank Robur
Tredje största ägaren på Stockholmsbörsen. Sitter på Fondsveriges största portfölj och kundstock, cirka 1.800 miljarder kronor och 3.1 miljoner kunder. Siffrorna talar sitt tydliga språk, hon är bland de mäktigaste i det ansiktslösa fondkapitalet.

75. Sophia Bendz, partner, Cherry Ventures
Spotifyveteranen fortsätter sin nya giv som riskkapitalist och affärsängel hos Atomico och Cherry Ventures. Hon har en förkärlek för riktigt tidiga investeringar och satsar helst i det allra hetaste och just nu är det impactbolag, cannabis och krypto.

76. Andrea Fuder, inköpschef, Volvo
Nu kan hon snart köpa in fossilfritt stål från SSAB. Men tyska inköpsexperten med gedigen erfarenhet från bland annat Volkswagen har många, många underleverantörer till att övertyga att producera mer klimatsmart för att de svenska lastbilarna ska fortsätta rulla in i framtiden.

77. Anna Svanberg, vd, EY Sverige
Hon gillar inte ordet chef. ”Jag vill vara en ledare som får med mig de anställda, mina kollegor, och att de ska våga säga vad de tycker och tänker”, förklarade hon i en intervju när hon var nybakad konsult-vd. Och det tycks hon vara, hennes EY rankades nyligen till bästa arbetsgivare i branschen.

78. Bianca Ingrosso, grundare och ägare, Caia Cosmetics, Bianca Ingrosso AB
Det är inte bara makten som en av Sveriges absolut främsta influerare som gör henne till en av de friskaste fläktarna i svenskt näringsliv just nu. Hon har också visat hur man bygger en snabbväxande och höglönsam affär på rekordtid med sitt skönhetsmärke Caia. Och det vid nyss 27 år fyllda.

79. Camilla Giesecke, expansionschef, Klarna
Med erfarenhet från JP Morgan och Investor i bagaget var steget från finanschef till expansionschef lätt att ta för Sebastian Siemiatkowskis gamla klasskompis från Handels. Det senaste året har hon varit med och etablerat betaljätten i Frankrike, Nya Zeeland och Polen.

80. Christina Friborg, hållbarhetschef, SSAB
Det är sannerligen högt och lågt i ståljättens hållbarhetsfögderi och en tuff uppgift för dess chef. Hon kan dels stoltsera med en av Industrisveriges vassaste innovationer med Hybrit och det fossilfria stålet, men är samtidigt fortfarande landets största koldioxidutsläppare.

81. Victoria Svanberg, ägare, NWT Gruppen
Från att ha varit en av svensk medias mäktigaste i egenskap av mediehusägare och ordförande i Tidningsutgivarna, branschorganisationen för svensk dagspress, så har hon nu också ett än viktigare uppdrag på sina axlar som ordförande i NME som över 2 500 europeiska tidningar och andra medietitlar och som verkar för att upprätthålla och främja pressfriheten. Något som alls inte är en självklarhet här hemma i Europa längre.

82. Jessica Schultz, partner, Northzone
Matkassebolaget hon grundade för tio år sedan värderades i höstas till 150 miljarder kronor. Idag är superentreprenören en av Sveriges tyngsta riskkapitalister i ständig jakt på nästa unicorn. I Northzoneportföljen har hon idag bolag som Klarna, Einride, Matsmart, Na-kd med flera.

83. Linda S. Höglund, operativ chef, Klarna
En av Sveriges mest meriterade chefer inom tekniksektorn lämnade riskkapitalvärlden och återvände häromåret till sin tidigare arbetsgivare Klarna. På den långa meritlistan finns också arbete som finanschef på spelutvecklare som Dice och EA samt den asiatiska taxitjänsten Grab.

84. Mina Boström Nakićenović, teknikchef, Paradox Interactive
Programvaruutvecklare har hon varit ända sedan tiden i Serbien 1997. Sedan dess har hon utvecklat åt en lång rad bolag, från Nasdaq till Netent. Nu rattar hon utvecklingen hos speljätten Paradox Interactive, men är också en ofta anlitad talare kring allt som rör ledarskap och digital utveckling.

85. Sofia Götmar-Blomstedt, vd, PwC Sverige
En riktig trotjänare inom PwC med 25 år i bolaget varav en lång rad av dem i olika chefsroller till henne till högsta posten på Sveriges största revisionsbolag. Lust snarare än jakt har varit vägledande för hennes karriär, förklarar hon, och inspireras av såväl Greta Thunberg som Black Lives Matter.

86. Viveka Hirdman-Ryrberg, kommunikations- och hållbarhetschef, Investor
En av Wallenbergarnas viktigaste doers. Efter att ha styrt husbanken SEB:s kommunikation i drygt tio år tog hon steget upp till maktbolaget Investor där hon idag också ansvarar för hållbarhetsfrågorna förutom kommunikationen i Sveriges mäktigaste ägarbolag.

87. Åsa Tamsons, chef technologies & new businesses, Ericsson
McKinseykonsulten som blev spindeln i nätet när telekomjätten nu gör 5G-succé. Som affärsområdesansvarig står hon mitt i utvecklingen när framtidstekniken nu blir verklighet. Hon lyfter gärna fram de stora möjligheter till en resurseffektivare industri som den nya generationens mobilnät ger.

88. Liselott Tham, ägare, H&M
H&M-arvingen som är dotter till Erling Persson, grundaren av det svenska klädimperiet, har haft en svettig tid med familjeföretaget i pandemins spår där en ansenlig andel av butiksnätet ute i världen har varit nedstängt under stränga lockdowner. Lugnare är det då på Jacobsbergs säteri som hon äger. Hon är också en av såväl Sörmlands som Värmlands största privata skogsägare.

89. Barbara Bergström, grundare, Internationella Engelska skolan
Vägen har varit lång och krokig från uppväxten i Tyskland och USA till Sverige och arbete som lärarvikarie till miljardär och friskoledrottning. Hon kan inte bara skapa bolag utan också rabalder och rubriker som när hon nyligen framträdde i en mustig och färgstark intervju i DN vilket fick Twitter och politiker i alla läger att gå helt i spinn.

90. Anna Carin Grandin, vd, Coor
Som en riktig långvägare i det nordiska fastighetsservicebolaget tog hon till slut över vd-posten häromåret. Det var mitt i pandemin som har ställt en hel del på ända för bolaget och dess verksamhet. Arbetsplatsstädning seglade upp som en livsviktig verksamhet, samtidigt som många kontor har stått tomma.

91. Cecilia Qvist, chef, Lego Ventures
Med erfarenhet från Ericsson, Swedbank och Nasdaq blev hon expansionschefen som tog streamingjätten Spotify ut i världen. I fjol tog hon steget över Sundet och blev chef för danska leksaksgigantens investeringsgren Lego Ventures. Här hemma har hon styrelseuppdrag hos bland andra Trustly, Cint och Kinnevik.

92. Darja Isaksson, generaldirektör, Vinnova
Hon har längre än de flesta brunnit för vad innovation, digitalisering och hållbarhet kan göra för varandra och världen. Idag är hon verkligen en av dem som kan göra som mest skillnad i och med att hon delar ut flera miljarder årligen till landets mest spännande innovationssatsningar.

93. Biljana Pehrsson, fastighetsprofil
Det blev bara en månad på posten som ny vd för fastighetsbolaget Castellum. Men fastighetserfarenheten från åtta år som vd för Kungsleden har hon med sig i bagaget när hon fortsätter som styrelseledamot i bland annat Swedbank och Kungliga Dramatiska Teatern.

94. Eva Halvarsson, vd, Andra AP-fonden
Med makt över 420 miljarder kronor av svenskarnas pensionspengar vilar mycket av allas vår framtid på den Göteborgsbaserade fondchefen. Själv oroar hon sig dock framför allt för att hon fortfarande är så pass i minoritet i toppskiktet av näringsliv och finansbransch i egenskap av kvinna.

95. Helena Svancar, chef för förvärv och fusioner, Ericsson
20 års erfarenhet inom investment banking från London, New York och Stockholm och firmor som Deutsche Bank, Rothschild och SEB passar bra när hon rattar telekomjättens förvärvsjakt. Senast fixade hon en 55-miljardersaffär med köpet av molnbolaget Vonage strax före jul.

96. Hellen Wohlin Lidgard, entreprenör, Pointer, Yellow Elk m fl
Serientreprenören som framgångsrikt byggt flera it-bolag, bland annat flerfaldiga Gasellvinnaren Pointer och dataanalysföretaget Yellow Elk. Som affärsängel har hon nu på kort tid sålt sitt delägarskap i fem bolag, bland annat i Detail Online och Prismatic Sensors. som såldes till General Electric Healthcare i USA för miljardbelopp i december i fjol.

97. Jessica Malmfors, vd, Lannebo Fonder
Från Nordens största bank till ett av de största fristående fondbolagen. Men att ta över som vd för Lannebo var hemtamt för juristen som tidigare varit vd för Skandia Fonder. Nu basar hon över drygt 80 miljarder kronor under förvaltning.

98. Cecilia Beck-Friis, vd, Hemnet
Började som telefonist på TV4 och tog sig sedan hela vägen till vice vd för tv-kanalen. Har också hunnit med att grunda VR-bolaget Rayvr innan hon tog över som vd för Hemnet. Så här långt har det varit en succé. Men nu gäller det att på sikt också behålla både mäklare och hemnetknarkarna.

99. Charlotte Söderström, ägare, H&M
Som en i klanen Persson storägare i H&M och jobbar även deltid på H&M:s sponsoravdelning. Men det är hästarna som upptar det mesta av hennes liv där hon driver stuteri Arch och äger två av de tre stjärnhästar som ingick i det svenska hopplandslag som vann ett efterlängtat OS-guld i somras.

100. Karin Bodin, vd, Polarbrödsgruppen
Branden som ödelade hela Polarbrödsfabriken i Älvsbyn och hennes livsverk blev ett hårt slag. Men samtidigt fick hon chansen att ”bygga framtidens bageri, ett bageri i världsklass där vi jobbar med framtidens hållbara mat” som hon förklarade i Di i fjol när bygget nästan stod klart.

101. Anna Ryott, grundare och ordförande, Heart17
Hon lade en hård grund hos McKinsey för att sedan göra gott och karriär i en lång rad välgörenhetsorganisationer som SOS Barnbyar, Unicef, Swedfund och Norrsken. I fjol grundade hon Heart 17 som ska påskynda utvecklingen och uppfyllandet av FN:s globala mål för hållbar utveckling. Hon sitter också i styrelsen för Dagens industri.

102. Leyla Ertur, hållbarhetschef, H&M
Håller betydligt lägre profil än företrädaren som i dag är H&M:s vd. Är dock även hon en långvägare i H&M och har sedan 2000 och lett verksamheter inom koncernens olika avdelningar, inklusive HR, produktion och global distribution- och varuförsörjning.

103. Sara Mazur, ordförande, WASP
2G, 3G, 4G, 5G…hon har varit med och utvecklat dem allesammans. Som chef för Ericsson Research, i två omgångar dessutom, var hon länge i svenskt näringslivs absoluta frontlinje. Där är hon dock kvar också idag i egenskap av ordförande för Sveriges största forskningsprogram WASP, Wallenberg AI, Autonomous Systems and Software Program.

104. Indra Sharma, partner, Peak
I dag partner på europeiska riskkapitalbolaget Peak och satt att bygga upp verksamheten i Norden. Vägen dit har gått från ingenjörsstudier via SEB, H&M, managementkonsultjobb, produktstrategichef på betalbolaget Bambora och investerare på EQT Ventures. Senast kom hon från jobbet som investeringsansvarig på Axel Johnsons Novax.

105. Anna Johnson, vd, Grant Thornton
Som chef för ett av Sveriges ledande revisions- och konsultföretag med en vision att verka för ett välmående näringsliv i Sverige är hon säker på vad som krävs av företagen idag. ”För att vara framgångsrik i fortsättningen behöver du integrera hållbarhet i din verksamhet”, var hennes bästa råd till entreprenörerna på den stora Gasellgalan strax före jul.

106. Azita Shariati, vd, Anicura
Basar idag över en av marknadsledarna i det som i pandemins spår blivit än hetare, veterinär- och husdjursbranschen. Men det var som långvägare och färgstark och drivande vd för serviceföretaget Sodexo som hon blev känd och uppskattad för sitt mångfaldsarbete.

107. Caroline Cederblad, ordförande, Sabis
107. Madeleine Brehmer, vd, Sabis

Tillsammans är de tredje generationen att driva mat- och restaurangjätten Sabis. ”Det här är vår största satsning någonsin”, förklarade de när de för Di visade runt på Smådalarö gård utanför Stockholm med 118 nyrenoverade rum, fem restauranger och en 2 000 kvadratmeter stor spaanläggning.

109. Cecilia Daun Wennborg, styrelseproffs, Ica Gruppen, Getinge, Loomis m fl
En börsbolagsstyrelse mindre blir det för en av Sveriges flitigare styrelseproffs när Ica köps ut från börsen. Den forna vårdbolags-vd:n torde dock ha dagarna relativt fullbokade med i skrivande stund sju styrelseuppdrag.

110. Ida Lerner, finanschef, DNB
Efter 14 år i den norska storbanken har hon nu precis tagit steget upp till finanschefsposten från att senast före det agerat som riskhanteringschef. Bankkarriären sträcker sig dock längre bak än så, från såväl Nordea som brittiska HSBC.

111. Gunilla Fransson, styrelseproffs, Securitas, Trelleborg, Nederman m fl
Efter en rad tunga poster i svenska högteknologiska företag som Ericsson och Saab där hon ofta jobbat internationellt har hon samlat på sig ansenlig värdefull erfarenhet som kommer till pass när hon idag ägnar sig helhjärtat åt styrelsearbete i bolag som Securitas, Trelleborg, Nederman, Net insight, Eltel.

112. Sarah McPhee, styrelseproffs, Bure, Axel Johnson och Houdini m fl
Utmärkelserna har genom åren haglat över svensk-amerikanskan med allt från Årets vd och Årets chef till Årets Styrelseproffs och H.M. Konungens medalj i guld av 12:e storleken. Efter vd-åren på SPP Storebrand fortsätter hon att ägna sig åt styrelsejobb, just nu i bland andra Bure, Axel Johnson och Houdini.

113. Ulla Litzén, styrelseproffs, Epiroc, Electrolux, Ratos
Sveriges allra uthålligaste styrelseproffs och en av Wallenbergsfärens tyngsta makthavare i decennier. Allt sedan början av 1990-talet har hon varit med och dragit upp de strategiska riktlinjerna för en lång rad av svensk industris största företag.

114. Anna Wikland, Sverigechef, Google
Nu har hon snart varit Sverigechef på Google i drygt åtta år. Karriären dit var spikrak. Efter studier i USA och ett par korta anställningar där flyttade hon tillbaka till Sverige och blev försäljningschef på Keybroker, där hon senare tog över vd-posten och sedan 2014 rekryterades till Google.

115. Tina Hultkvist, finanschef, AB Volvo
I mitten av mars tillträder hon en av de tyngsta posterna i det tyngsta bolaget, som finanschef på AB Volvo. Hon började sin karriär i Volvokoncernen redan 1998 och har haft många ledande befattningar inom finansområdet, senast som ansvarig för Group Reporting, Tax and Control.

116. Maha Bouzeid, affärsutvecklingschef, Polarium
Snacka om att ligga i frontlinjen. Det är hon som ska ta Polarium, i dag det mest framgångsrika svenska bolaget i den nya snabbväxande framtidsindustrin kring batterier, till nya höjder med ännu smartare lösningar.

117. Sara Wimmercranz, grundare, Backing Minds
Folkkära riskkapitalister? Jodå, tillsammans med investerarkompisarna i SVT:s Draknästet är hon i dag kändis ute i stugorna och inte bara kring Stureplan. Hon var med och grundade miljardbolaget Footway och driver nu egna investeringsbolaget Backing Minds tillsammans med Susanne Najafi.

118. Susanne Najafi, grundare, Backing Minds
Hon valde bort läkarlinjen till förmån för Handelshögskolan, för att landa i rollen som riskkapitalstjärna. Däremellan har hon dock hunnit med att av Di utses till tech-Sveriges främsta serieentreprenör efter att ha startat inte mindre än sju bolag. Driver nu egna investeringsbolaget Backing Minds tillsammans med Sara Wimmercranz.

119. Carina Silberg, chef ägarstyrning och hållbarhet, Alecta
Det är inte många som likt henne arbetat i näringsliv och finansbransch med hållbarhetsfrågor i över 20 år. Det känns tryggt när hon nu ansvarar för ägarstyrning och hållbarhet hos en av landets största förvaltare med 1.100 miljarder kronor i kapital.

120. Nora Bavey, partner, Unconventional Ventures
Tillsammans med norska investeraren Thea Messel driver hon investeringsbolaget Unconventional Ventures, som investerar i underrepresenterade entreprenörer. Utsedd till Sveriges viktigaste kvinnliga investerare 2021 av Di.

121. Gunilla von Platen, entreprenör och investerare
Äger och driver tillsammans med Altor callcenterbolaget Transcom där hennes eget Xzakt är kvar som systerbolag. Har även eget investmentbolag och fastighetsbolag. Nu blir hon Sveriges svar på Donald Trump när hon leder TV4:s version av The Apprentice.

122. Anna-Karin Hatt, vd och koncernchef LRF
Många är de före detta ministrar som rekryterats till näringslivet. Själv gick hon bara halvvägs, tidigare it- och energiministern tog över som vd för LRF, Lantbrukarnas Riksförbund, företagar- och intresseorganisationen för företagen i de gröna näringarna.

123. Annika Poutiainen, styrelseproffs, Truecaller, Airtel Africa
Marknadsövervakning har varit hennes expertområde genom karriären. Hon har varit ordförande för Nämnden för svensk redovisningstillsyn, chef för marknadsövervakning på Nasdaq Nordics, enhetschef på Finansinspektionen med mera. Idag sitter hon i styrelsen för bland annat Truecaller och Airtel Africa.

124. Hayaat Ibrahim, generalsekreterare, IMM
Redan som nybakad jurist och ekonom på advokatfirman Vinge specialiserade hon sig mot antikorruption, internutredningar och mänskliga rättigheter. 

”Sverige har en väldigt naiv självbild när det gäller korruption”, konstaterar hon i egenskap av generalsekreterare på IMM, Institutet mot mutor

125. Catharina Belfrage Sahlstrand, hållbarhetschef Handelsbanken
Hennes bank blev nyligen först av storbankerna att plocka in hållbarhetschefen i koncernledningen. Därmed ökar hennes makt och inflytande betydligt när hon nu ska se till att hållbarheten är med i alla långsiktiga, strategiska beslut som fattas i banken. Har även startat Om politik, en ideell förening för politiskt engagemang.                    

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera