Annons

Gymnasieelever anklagas för kursmanipulation

Två gymnasieelever i Göteborg åtalas för otillbörlig marknadspåverkan under perioden oktober 2015-februari 2016. Det framgår av ett pressmeddelande

"Genom att systematiskt, och under längre tid, ha tryckt upp aktiekurserna i sammanlagt tio bolag på marknadsplatserna Aktietorget och Nasdaq/First North för att sedan dumpa sina aktieinnehav, har de enligt åklagaren tjänat 900.000 kronor på sina aktieaffärer", framgår det av pressmeddelandet.

De åtalade har under en påhittad signatur publicerat investeringsrekommendationer på Redeyes sajt och sedan kommenterat dessa på olika aktieforum på webben såsom Placera.nu och Dagens industris Börssnack samt vidare i slutna Facebookgrupper. Syftet har enligt åklagaren varit att påverka aktiekursen för att själva göra en olaglig vinst.

"Analyserna har gett ett initierat och seriöst intryck men har i själva verket varit vilseledande, partiska och haussande i syfte att olagligt tillskansa sig vinst på börsen", kommenterar kammaråklagare Jan Leopoldson.

Investerarna har köpt betydande mängder aktier i berörda bolag före deras egna investeringskommentarer. Efter publicering har de sedan omgående sålt aktierna.

"Utredningen visar att de båda männen i analyserna bland annat föreslagit riktkurser för aktierna som helt saknat verklighetsförankring och som de själva inte har avsett att följa", fortsätter Jan Leopoldson.

Aktiekurserna har i vissa fall efter publiceringen av aktieråden stigit med över 100 procent. Detta blir det andra så kallade "bloggmålet" som prövas av svensk domstol.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?