1515
Annons

Gymmens revansch i USA – ”Optimism i luften”

Vart fjärde amerikanskt gym tvingades bomma igen för gott under de tunga pandemiåren. Men nu andas den amerikanska gymmarknaden till slut morgonluft.

Den svenska styrkeutrustningstillverkaren Eleiko ser chans att expandera när gymmen tar revansch.

Richard Blomgren, USA-chef på svenska Eleiko.
Richard Blomgren, USA-chef på svenska Eleiko.Foto:Agaton Strom

Ökenvandringen ser ut att vara över för gymbranschen enligt Rickard Blomberg, USA-chef på svenska Eleiko.

”Det här året är det stor skillnad. Det vi känner nu är optimism i luften över hela landet, det är stora investeringar i gym”, säger han.

Di träffar honom i bolagets nya lokaler utanför Austin, dit Eleiko nyligen flyttat efter elva år i Chicago.

Uppemot en fjärdedel av gymmen och träningscentren som fanns innan pandemin har stängt dörrarna för gott enligt uppskattningar från branschorganisationen IHRSA.

Vinterns omikronvåg kulminerade i mitten av januari, mitt i vad som normalt sett är en hektisk period för gymmen.

Men till skillnad från tidigare smittspridningstoppar syntes snabb återhämtning i gymanvändandet. Börsnoterade Planet Fitness såg till exempel sin högsta aktivitetsnivå sedan pandemin bröt ut innan månaden var över medan privatägda Blink Fitness satte rekord i både februari och mars.

För Eleiko innebär jordbävningen som skakat om marknaden stor potential enligt Richard Blomgren. Investeringsbehoven är stora och gymmen fokuserar mer på styrketräningsutrustning än exempelvis löpband och träningscyklar.

”Vi är helt rätt positionerade. Det är den här typen av utrustning som folk inte kommer åt någon annanstans”, säger han.

De kommersiella gymmen står för ungefär en tredjedel av försäljningen medan hemförsäljningen som steg kraftigt under pandemin fortfarande motsvarar en dryg tredjedel även om det minskat på senare tid. Resterande 40 procent fördelas lika på utrustning till college och universitet samt militären, som Eleiko tecknat flera stora kontrakt med.

Hemmamarknaden, som var en relativt liten intäktskälla innan pandemin, blev räddningen 2020. Richard Blomgren beskriver en känsla av panik när hela gymmarknaden dog på en vecka.

Sedan började order ticka in via Eleikos e-handel. Under april, månaden efter att USA stängt ned, sålde bolaget lika mycket på nätet som de gjort under hela 2019. Ledtiderna tickade snabbt iväg från några månader till uppemot ett år. Det är först nu bolaget kommit ikapp.

Trots det blev fjolåret tufft när efterfrågan på hemmamarknaden minskade medan gymmen fortfarande inte var redo att investera stort så länge munskyddskrav höll en del av kunderna hemma.

När efterfrågan nu kommer tillbaka handlar det istället om att parera den kraftiga uppgången i inflationen och fortsatta leveransproblem. Richard Blomgren medger att inflationen bitit in i bolagets marginaler.

”Det har gått ganska fort. Vi gjorde en prisändring för sex månader sedan och vi får nog göra något snart igen. Normalt sett kan vi gå två år utan en prisändring men nu får vi titta på månadsbasis och på specifika produkter”, säger han.

Ett mindre konjunkturkänsligt intäktsben är den militära marknaden, där Eleiko vunnit upphandlingar och levererar både utrustning och utbildning till flottan och armén.

Bolaget har bland annat varit med och utvecklat helt nya fysiska tester som drygt 1,2 miljoner soldater måste genomföra varje år där fokus numera ligger mer på explosiv styrka än tidigare.

Relationen med armén ledde vidare till ett exklusivt kontrakt för att utforma flottans träningsprogram, som fick ligga på is under större delen av pandemin men som har kunnat komma igång igen i år.

”Vi har verkligen kunnat komma in på ett sätt som jag aldrig hade kunnat drömma om”, säger Richard Blomgren. 


Analytikern varnar: Fastighetssektorn kan falla 30 procent till

Trots de senaste månadernas kursras är nedgången i fastighetsbolagen långt ifrån över, säger Handelsbankens analytiker Johan Edberg. Han spår att sektorn kan rasa ytterligare 30 procent om marknaden prisar in de högre finansieringskostnaderna.

”Nu har vi kommit in på nivåer där vi inte ser någon tillväxt alls i sektorn i genomsnitt”, säger han.

För Di pekar han ut vilka fastighetsaktier man ska undvika och vilka bolag som kan hantera den nya miljön.

Erik Selin, Rutger Arnhult och David Mindus, vd:arna för Balder, Castellum och Sagax.
Erik Selin, Rutger Arnhult och David Mindus, vd:arna för Balder, Castellum och Sagax.Foto:Joey Abrait/Jesper Frisk/Press
Johan Edberg, fastighetsanalytiker på Handelsbanken.
Johan Edberg, fastighetsanalytiker på Handelsbanken.Foto:Pressbild

Börsens fastighetsbolag har haft några blytunga månader bakom sig. Carnegies sektorindex är ned med 22 procent bara de senaste 30 dagarna vilket innebär att nedgången sedan årsskiftet nu skrivs till 46 procent.

Höjda räntor har spätt på oron för att fastighetsbolagens finansiering ska bli betydligt dyrare än innan, vilket Di har rapporterat om i veckan. Ett konkret exempel är att SBB för några dagar sedan utökade ett obligationslån med en räntekostnad långt över vad bolaget tidigare har betalat för sin finansiering.

Redan i april publicerade Handelsbanken en rapport där fastighetsanalytikern Johan Edberg varnade för att sektorn skulle drabbas av betydligt högre finansieringskostnader i och med de höjda räntorna. Nu har analytikern släppt en uppdaterad rapport under rubriken ”Försök inte att fånga en fallande kniv” där tumskruvarna dras åt ytterligare.

”Sedan rapporten i april har allting fortsatt att gå åt fel håll”, säger Johan Edberg till Di.

Banken har tagit fasta på hur kapitalstrukturen ser ut i de 19 bolag som ingår i analysen, hur de har bundit upp sin finansiering och vad som händer med den om de räntenivåerna som är nu kvarstår.

”Nu har vi kommit in på nivåer där vi inte ser någon tillväxt alls i sektorn i genomsnitt. Dessutom är risken för recession större, så när räntehöjningarna och inflationstrycket ökar riskerar det att få en negativ påverkan på efterfrågan på lokaler, hyresnivåer och vakanser”, säger Johan Edberg.

Han betonar att påverkan av en eventuell lågkonjunktur kommer i ett senare skede – just nu handlar allt om att det har blivit betydligt dyrare att låna upp kapital. Ändå anser analytikern inte att aktiemarknaden fullt ut har prisat in den situation som räntemarknaden har prisat in i de vidgade spreadarna.

”Spontant är det svårt att hitta bra argument till varför kapitalmarknaden, givet de utsikterna vi har, skulle sänka sina krav. Jag är inställd på att vi kanske får leva med de här förutsättningarna ett tag”, säger Johan Edberg.

I nuläget räknar han med att aktiemarknaden i genomsnitt implicerar att avkastningskravet i sektorn ska gå upp med 50-70 punkter, men med den nuvarande finansieringssituationen så finns det en risk att avkastningskravet stiger med 150 eller 200 punkter.

”Det kanske krävs kreditvärderingssänkningar eller att fastighetstransaktioner genomförs till lägre priser än vad de värderas till i böckerna för att det ska göra avtryck i aktiemarknaden. Marknaden har ju korrigerat bort de extrema tillväxtvärderingarna och prisat in försämrade marknadsförutsättningar, men jag tycker snarare att risken är på nedsidan”, säger Johan Edberg.

Hur stor kan nedsidan bli?
”Om jag utgår från hur finansieringssituationen ser ut just nu och utgår från att den fortsätter att vara på samma nivå så kan jag lätt argumentera för ytterligare 30 procent ned i snitt i sektorn.”

Samtidigt finns det en skillnad i hur de olika bolagen har möjlighet att hantera den nya miljön. De som riskerar att få det besvärligt är bolag med lågavkastande fastigheter, typiskt sett bostadsfastigheter, kombinerat med en högre belåningsgrad, säger Johan Edberg.

”I flera fall ser vi finansieringsnivåer som är högre än vad fastigheterna avkastar, det är inte uthålligt i längden.”

Ett typiskt sådant exempel är enligt analytikern John Matsson som har fallit med lite mer än 50 procent på börsen hittills i år.

”De har en ganska hög belåning, lågavkastande fastigheter och jag har svårt att se hur de ska ta sig ur den situationen”, säger Johan Edberg.

John Matsson är med ett börsvärde på 3,5 miljarder kronor en relativt liten spelare, men Johan Edberg ser också risker i de betydligt större aktörerna Balder och Castellum. De har stora och diversifierade fastighetsbestånd, men risken ligger i att de har mycket av sin finansiering i kapitalmarknaden.

”Det är inte rimligt att anta att de kan gå till banken och låna pengar i stället eftersom det handlar om så stora volymer.”

Analytikern tillägger att det är svårt att kombinera ett avkastningskrav på mellan 3 och 5 procent när räntan på ny finansiering i Balder och Castellum lär ligga på mellan 4 och 8 procent beroende på löptid. Detsamma gäller för norska Entra där just Balder och Castellum är de två största ägarna.

På kort och medellång sikt tror Johan Edberg att det är svårt att hitta attraktiva investeringar i fastighetssektorn, och Handelsbanken har inte en enda köprekommendation på tre månaders horisont bland de aktier som banken bevakar.

Det finns ändå bolag som har potential att överprestera mot börsen på lite längre sikt. Analytikern lyfter framför allt fram bolag som är inriktade på lager och logistik som ser ut att ha relativt goda förutsättningar sett till efterfrågan.

”Även om de bolagen måste refinansiera sig på högre nivåer så är det fortsatt så att vi ser ett positivt 'yield gap'. Fastigheterna avkastar mer än vad finansieringen kostar”, säger Johan Edberg.

Han nämner specifikt Sagax, Catena och Stendörren som tre aktier i det segmentet.

Catena, som har Erik Paulsson som största ägare, och Stendörren, med riskkapitalbolaget EQT som majoritetsägare, lyfter han fram som bolag med organiska tillväxtkvaliteter. Detsamma gäller för Sagax, med David Mindus som vd och största ägare, som numera är Stockholmsbörsens största fastighetsbolag sett till börsvärde. 

”Sagax har en fantastisk affärsmodell men som var väldigt dyr förra året. Nu har den kommit ned till nivåer som gör att man kan köpa aktien och ändå räkna med en skaplig avkastning.”


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?