Gymkedja och Ellos på väg till börsen

Gymkedjan Actic är nära att ta klivet in på Stockholmsbörsen, erfar Dagens Industri. Även postorderklassikern Ellos kan vara på väg.

Bild:TT

Både 2016 och 2015 var riktigt starka noteringsår för Stockholmsbörsen och noteringsfönstret har öppnats igen med hjälmföretaget Mips på plats och vårdbolaget Ambea på väg in. Enligt vad Dagens Industri erfar kommer gymkedjan Actic vilken dag som helst att avisera sin kommande notering på Stockholmsbörsen.

Actic ägs i dag av riskkapitalbolaget IK och är kanske mer känt under sitt tidigare namn Nautilus. Kedjan som köptes av IK år 2012 har växt till 166 gym och fokus ligger på närvaro i mindre och mellanstora städer. Sverige är den klart största marknaden följt av Tyskland.

Actic omsätter omkring 800 miljoner kronor i årstakt och har drygt 700 anställda.

Även svenska postorderbolaget Ellos ägare Nordic Capital uppges åter arbeta mer aktivt för att börsnotera e-handlaren. Investmentbanken ABG Sundal Collier har utsetts till rådgivare, erfar Di.

En börsnotering av Ellos har varit på tapeten tidigare och bland aktörer på marknaden är det ingen hemlighet att ägaren, riskkapitalbolaget Nordic Capital, gärna vill få till en försäljning. Hösten 2015 planerades en notering men den ställdes in då verksamheten utvecklats sämre än väntat.

”Riskkapitalägande innebär alltid en begränsad ägarperiod och Nordic Capital utvärderar därför och förbereder de olika portföljbolagen löpande för olika exit-alternativ, men det är inte vår policy att kommentera olika rykten eller detaljer kring individuella bolag förrän ett beslut har tagits”, skriver Katarina Janerud, kommunikationschef på Nordic Capital, i ett mejl angående Di:s uppgifter om Ellos.

För de flesta svenska är Ellos känt som ett postorderbolag. Men de senaste åren har bolaget gjorts om till ett e-handelsbolag och den klassiska Ellos-katalogen är sedan några år tillbaka skrotad.

Den senaste årsredovisningen som finns är för året 2015 och enligt den uppgick omsättningen för Ellos Group till strax över 2 miljarder kronor. Förutom Ellos ingår också e-handelsbolagen Jotex, som sysslar med heminredning, och herrmodesajten Stayhard i koncernen.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?