1515

Gyllene läge satsa på ubåtsjakt

Intresset för ubåtar globalt fortsätter att växa — och därmed också behovet av att kunna bekämpa dem. Där finns det en möjlighet för Saab att tjäna pengar.

"Det är ett ökat tryck igen på att träna på ubåtsjakt", säger Daniel Lynch vid Försvarshögskolan.

Ubåt
UbåtBild:Marit Hommedal

Nyligen presenterade försvarsföretaget Saab att man kommer att demonstrera sitt träningssystem för ubåtsjakt för den amerikanska flottan.

Systemet har utvecklats tillsammans med FMV, och används av det svenska försvaret. Förra året demonstrerades systemet för brittiska flottan, och ett hemligt land köpte också systemet.

"När vi säljer system är demonstrationer jätteviktiga. Och USA har en stor flotta. Det är en del av vår normala säljprocess att göra demonstrationer och tester, säger Carl-Marcus Remén", säljansvarig på Saab Dynamics.

Systemet bygger på en orange obemannad självstyrande undervattensfarkost där en rutt programmeras in. Farkosten skickar ut passiva och aktiva signaler som liknar en riktig ubåt, och kan också på liknande sätt svara på så kallad sonar. På det sättet kan ytfartyg, andra ubåtar och flyg öva på att upptäcka, följa och sänka ubåtar.

"Det är en produkt som imiterar en ubåt, så att operatörer kan träna mot den. Man behöver inte ha en riktig ubåt, utan det är ett verktyg för operatören på exempelvis ett ubåtsjaktfartyg att träna mot", förklarar Remén.

Daniel Lynch har tidigare varit USA:s marinattaché i Sverige men arbetar numera på Försvarshögskolan. Han säger att det har varit en dramatisk intresseökning för ubåtar de senaste 15 åren, till följd av Kinas satsning på sin flotta.

"Fördelen är att man kan använda dem till många olika saker. Du kan ha dem till underrättelser, för specialstyrkor, infiltration, övervakning, och för att följa andra ubåtar och ytfartyg", säger han.

Det i sin tur har lett till ett ökat fokus på att öva ubåtsjakt globalt, något som prioriterades ned efter Sovjetunionens fall, vilket förstärkts av att många konflikter – på Balkan och i Mellanöstern – varit landbaserade.

Nu rustar länder med övervakningsflyg, och uppgraderar sina ytfartyg med ny antiubåtsteknik. Det säljs också mer övningsprodukter.

"Det är väldigt förgängliga kunskaper och färdigheter som kräver konstant träning. Det är också en anledning till att länder återupprättar träningsprogram nu", säger han.

Vanligtvis övas ubåtsjakt genom datorsimuleringar, eller med hjälp av riktiga ubåtar, som då stjäl tid från andra uppgifter. Ett akustiskt mål är därför ett bra sätt att öva, enligt Lynch.

"Det är relativt billigt. Du kan sätta ut den från ett ytfartyg, en annan ubåt, eller från stranden. Det är helt enkelt det bästa sättet att öva grundläggande ubåtsjakt på", säger han.

Att Saab får demonstrera sitt system för den amerikanska flottan behöver inte betyda så mycket, enligt Lynch.

"Amerikanska flottan tittar på många produkter. Den vill antagligen också uppgradera sina träningssystem, men det behöver inte betyda att den köper det svenska. Flottan hyrde den svenska ubåten Gotland under två år, men den köpte inte dieselubåtar efteråt."

Däremot tycker han att det är ett potentiellt stort område som Saab arbetar inom, med dels ubåtsutveckling och dels ubåtsjaktssystem.

"Det är en bra tid för alla som är i ubåts- eller ubåtsjaktområdet. Det är definitivt ett tillväxtområde", säger han.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?