Annons

Gustaf Reinfeldt debuterar som ledarskribent i Di

Efter midsommar dyker det upp ett nytt namn på Di:s ledarsida: Gustaf Reinfeldt.

”Det är en mycket intressant tid att jobba på Di med tanke på att det händer så mycket, givetvis som en följd av corona men även inom geopolitik och internationella relationer”, säger han.

Foto:Amanda Lindgren

Gustaf Reinfeldt har vid 27 års ålder hunnit med att vara såväl kommunpolitiker som talskrivare, konsult och researcher. Men som ledarskribent begår han premiär på Di. Han får räkna med att jobba hårt. 

”Det är tufft att vara sommarvikarie på Di:s ledarredaktion. Du skriver varje dag, ämnesfältet är brett och Di:s läsekrets har höga förväntningar. Det ska bli mycket spännande att följa Gustaf som tillsammans med Tobias Wikström kommer att sköta sommarveckorna”, säger Di:s politiska redaktör PM Nilsson. 

Det är skärningspunkten mellan ekonomi och politik som är det mest intressanta, säger Gustaf Reinfeldt. 

”Det händer så mycket i världsekonomin, gamla sanningar blir omkullkastade. Det är särskilt intressant att se samspelet mellan ekonomi och geopolitik, och hur de internationella organen har stukats av Trumps ointresse, som ger Kina och Ryssland spelrum att bygga egna strukturer”, säger Gustaf Reinfeldt. 

USA är hans specialintresse.  

”Jag och pappa jobbar på en bok om presidentvalet för Albert Bonniers förlag som kommer ut i september. Jag har också skrivit längre texter om amerikansk politik i tidskrifter och varit med i USA-politikpoddar”, säger han. 

Pappa är tidigare statsminister Fredrik Reinfeldt och mamma Filippa Reinfeldt, tidigare bland annat sjukvårdslandstingsråd i Stockholm.

”Det har varit en stor tillgång att kunna diskutera mitt största intresse med mina föräldrar vid matbordet”, säger Gustaf Reinfeldt, men tillägger att han sannolikt hade blivit politiskt intresserad även om han inte fått politiken som ingrediens i middagsmaten. 

”Ingen får jobb på grund av föräldrarna men man ska heller inte diskrimineras på grund av sin familjebakgrund”, säger PM Nilsson. 

Gustaf Reinfeldts politiska intresse väcktes 2006, när han var 13 år, och såg hur finanspolitiken var drivmotorn i politiken.  

”I USA brukar man prata om att alla är jurister. Bottenplattan är konstitutionen och lagarna. Det är de så klart här också men den praktiska bottenplattan är nog finanspolitiken”, säger han. 

Innan han börjar på ledarredaktionen slutför han en kurs i Uppsala - i målning. Men det är inte en konstnärlig karriär han ser framför sig:  

”Jag vill jobba med omvärldsanalys, även om jag inte vet hur eller för vem. Så fort jag får en möjlighet att få en förståelse av världen och andra länder griper jag den”, säger han. 

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från ScriveAnnons

Svenska tillväxtbolaget slår hål på myter om e-signering

Elektroniska underskrifter ge bättre lönsamhet.
Elektroniska underskrifter ge bättre lönsamhet.

Trenden är tydlig – att signera avtal med ett klick lockar både stora och små företag.

Samtidigt finns det fortfarande många myter och missuppfattningar kring e-signering.

Kom igång säkert med Nordens ledare inom e-signering – läs mer om Scrive här 

När Scrive drog igång sin verksamhet 2010 hade digitaliseringen inte fått sitt ordentliga genombrott i Sverige. För det svenskägda bolaget krävdes det enträget arbete för att övertyga kunderna om att e-signaturen faktiskt hade kommit för att stanna.

– Marknaden började mogna på allvar 2016 och i dag är det inte längre en frågeställning om en elektronisk underskrift är juridiskt bindande eller inte, säger Scrives vd Viktor Wrede.

Samtidigt tvekar vissa kunder fortfarande kring säkerhetsaspekten. Farhågan är att e-signeringsverktyget som gör det möjligt att signera avtal och många andra typer av dokument med hjälp av några tangentklick helt enkelt inte är tillförlitligt.

– Men det är bättre och säkrare att använda Scrive och e-signering än att underteckna avtal och kontrakt på ett fysiskt utskrivet papper. Det har alltid varit juridiskt möjligt att signera dokument elektroniskt men det är först nu marknaden vågar, säger Viktor Wrede.

Lämpar sig väl även för småföretag

En vanlig missuppfattning är att e-signeringstjänster enbart passar bolag med stora volymer av avtal och dokument. På sin kundlista har visserligen Scrive flertalet globala bolag med verksamheter i många länder.

– Men vi finns till för alla, stora som små. Tjänsten gör att även småföretagarnas arbetstillvaro underlättas, att de sparar tid och att de därmed kan göra fler affärer. Behoven finns i alla sorters bolag. Varje år ska exempelvis något styrelseprotokoll, en årsredovisning och ett stämmoprotokoll undertecknas, säger Viktor Wrede.

En annan myt, konstaterar han, är att elektroniskt underskrivna dokument i högre grad riskerar att hamna i fel händer. I verkligheten är det snarare tvärtom.

– Genom vår lösning kan företagen digitalisera alla kontrakt och sedan lagra dem virtuellt. På så sätt kan både chefer och anställda komma åt alla sina kontrakt från butikerna och kontoren med en enkel knapptryckning men åtkomst för utomstående är förstås skyddad, säger Viktor Wrede.

Minskad risk att slarva bort dokument

Följdeffekten blir snabbare kundservice, bättre skydd mot bedrägerier och ett betydligt bättre system för säker förvaring av kontrakt.

– Och risken för att du som företagare ska tappa bort dokument är obefintlig. Du får helt enkelt bättre koll. Du slipper att gå runt i arkivrum och leta reda på rätt avtal, dokument och offerter. Den här typen av minskad administrationstid gör att företagen kan effektivisera sina verksamheter – och därmed göra fler affärer.

Dessutom, påpekar Viktor Wrede, kan ett ökat fokus på elektroniska underskriften ge bättre lönsamhet.

– När en av våra kunder inom bilindustrin gick över till en helt digitaliserad process sparade de in åtta heltidsanställningar. Det här handlade om personer som tidigare bara satt och hanterade fel i kontrakt, och som nu fick andra och mer relevanta arbetsuppgifter.

Ett av de vanliga missförstånden är att man tror att tjänsten ska vara dyr – när det egentligen finns pengar att spara i förlorade affärer för att administrationstiden slukar tid.

– Nettoeffekten av att gå över till e-signering är i princip alltid positiv för våra kunder, säger Viktor Wrede.

Här kan du testa Scrive gratis 

Mer från Scrive

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Scrive och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?