1515
Annons

Gunvor antar FN:s principer för mänskliga rättigheter

Som första stora oljehandlare ska Gunvor Group, där svenske Torbjörn Törnqvist är vd och huvudägare, anta FN:s principer för mänskliga rättigheter som ett svar på kritik mot branschens agerande i miljö- och sociala frågor. 

Det skriver Financial Times. 

"Som global energihandlare och industritillgångsägare har Gunvor ett ansvar att upprätthålla mänskliga rättigheter och vara en god företagsmedborgare", sade Torbjörn Törnqvist, i ett pressmeddelande. 

Schweiz, där mer än en tredjedel av världens oljehandel har sin bas, ska på onsdagen släppa riktlinjer för hur handlarna ska implementera FN:s principer för affärer och mänskliga rättigheter. 

Innehåll från Örebro KommunAnnons

Unik energilösning sänker driftkostnader

För att minska fastigheters beroende av köpt el, har Örebro kommun med samarbetspartners tagit fram ett smart energisystem som verkställs i den nya smarta stadsdelen Tamarinden. Genom att flytta systemgränsen från fastighet till hel stadsdel bidrar man till sänkt effektbehov, lägre driftkostnader och minskad klimatpåverkan.

Energisystemet i Tamarinden kommer bidra till ett halverat effektbehov och minska energibehovet med minst 30 procent, samt bidra till att avlasta elnätet. Tamarinden må vara först ut att testa detta, men förhoppningarna är att det ska ge ringar på vattnet och spridas till andra stadsdelar, nationellt såväl som internationellt.

– Vi tror inte att man kan stirra sig blind på en metod när det kommer till att lösa energikrisen. Däremot har vi kommit på ett effektivt sätt att fånga och använda de lokala energiresurserna så att de bidrar till minskat energibehov, effektuttag och därmed även lägre driftkostnader, säger Jenny Källmén, projektledare för Tamarinden i Örebro.

Hur det går till i praktiken

Varje byggnad i Tamarinden kommer anslutas till ett lokalt energinät och uppföras med solceller samt batterier i kombination med en styrenhet som kopplas till en lokal systemoperatör. Samma principer med lagring och delning kommer tillämpas på värmesidan.

– Energilösningen ger bland annat möjlighet till delning av energi mellan fastigheterna på en lokal marknad, lastbalansering, grön elproduktion och ökad resiliens, säger Jenny Källmén.

Minskar säkerhetsrisker och påskyndar omställningen

Tamarinden kan även komma att fungera som en buffert för att förebygga strömavbrott såväl som andra säkerhetsrisker.

-Vid situationer då det är fullt på nätet och viktigt att exempelvis sjukhus får tillgång till el, kommer Tamarinden avlasta huvudnätet genom att erbjuda sig att kopplas bort under en period. Stadsdelen blir då självförsörjande på el genom den el som området producerar och har lagrat i såväl batterier som fordon, säger Jenny Källmén.

Enligt henne är Tamarinden ett exempel på hur man genom smartare planering och byggnation kan påskynda omställningen till ett fossilfritt energisystem.

– Teknikutvecklingen går snabbt och lösningarna finns redan på plats för att förverkliga Tamarindens energisystem. Innan årsskiftet stod lagen i vägen, men nu kan enskilda fastighetsägare koppla ihop sig och dela el lokalt – en viktig milstolpe i projektet, säger Jenny Källmén.

Läs mer om Tamarinden här

Leder vägen mot klimartsmart samhälle

Tamarindens ambitioner faller väl in med Örebros övergripande vision om att vara en klimatpositiv kommun år 2050. 

– Örebromodellen – som innebär att all planering av byggande på kommunal mark sker under kontroll av kommunen – möjliggör för olika aktörer att tillsammans ta viktiga kliv i riktning mot att minska energiförbrukningen, säger Erik Blohm, Stadsbyggnadschef för Örebro kommun.

Byggandet av Tamarinden sker i samråd med forskningsinstitutet RISE och KTH, som bedriver projektet ”Systemförändring med lokalt delad energi”. Genom att följa utvecklingen i projektet kommer man kunna utvärdera det och bidra till skalbarhet både i Sverige och Europa.

– I höst drar två av områdets fem byggprojekt igång och om allt går som det ska kommer hela området stå klart 2026–2027, säger Erik Blohm.

Ta reda på vilka möjligheter som Örebro kan erbjuda för dig och ditt företag här 

Fakta: 

Tamarinden kommer bestå av 800 bostäder, samt övriga verksamheter såsom förskola och företagslokaler. Tamarinden verkställs i samarbete med byggaktörerna Serneke (CapMan), ÖrebroBostäder, Magnolia, Friendly Building och Tornet. Allt sker i tät dialog med E.ON. Läs mer om pågående byggprojekt här. 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Örebro Kommun och ej en artikel av Dagens industri

Svenskt bolag till final i innovationstävling

European Investment Bank arrangerar varje år en turnering för social innovation. Svenska uppstartsföretaget Imagilabs finns bland de femton finalisterna. Företaget har som målsättning att genom sina produkter öka mångfalden för skapare av teknik. 

Beatrice Ionascu, it-chef och Dora Palfi, vd, Imagilabs.
Beatrice Ionascu, it-chef och Dora Palfi, vd, Imagilabs.Foto:Pressbild

Imagilabs grundades 2018 av Dora Palfi och Beatrice Ionascu och har bland annat utvecklat utbildningsprodukter som appar och hårdvara för att lära unga flickor och ickebinära barn att koda. Deras app lär ut Python-programmering stegvis med inslag av spel och kod. 

”Vi vill göra kodning till något roligt och tillgängligt för en grupp som annars är svår att nå. Det finns studier på att intresset för teknik hos flickor dalar mellan åldrarna 12 och 14 år. Vi vill fånga upp intresset tidigt”, säger Dora Palfi. 

Hon fortsätter: 

”Vi har använt mycket research för att utveckla appen men även tagit hjälp av flickor i målgruppen som har fått testa och ge återkoppling. De går under benämningen Imagigirls.”

Grundarna har även varit med och skapat nätverk med målet att vara inkluderande för alla som är intresserade av teknik.

”Kvinnor utgör fortfarande mindre än 25 procent av de som arbetar med teknik i Europa. Det upplever jag är ett problem eftersom framtiden finns i tekniken. Då är det avgörande att kvinnor är delaktiga när framtiden skapas”, säger Dora Palfi.

Varje år, sedan 2012, har tävlingen Social Innovation Tournament arrangerats av European Investment Bank. I år är det 200 sociala entreprenörer i Europa som ansökt. Affärsidéerna ska främja social hållbarhet och ha en positiv inverkan på miljön och kan vara inom skiftande områden som utbildning, hälsovård, miljö, cirkulär ekonomi, inkludering, jobbskapande och åldrande.  

I år är finalen i Wien den 29 september. Platsen ändras varje år till en av huvudstäderna i Europeiska unionen. Nästa år kommer tävlingen att äga rum i Stockholm.

Nu har femton har gått vidare till final. Finalisterna kommer att presentera sina idéer och affärsplaner inför en jury med representanter från den akademiska världen och näringslivet som är experter på social innovation.  

Den totala vinstsumman som delas ut är 220.000 euro. Högsta beloppet som går att vinna är 75.000 euro. Årets tävling har även publikens pris med prissumma på 10.000 euro. Publiken röstar online. 

”Om vi vinner kommer vi att få möjlighet att växa snabbare. Vi vill fokusera på att utveckla vår plattform för lärare. Svenska skolor har programmering på schemat från årskurs fyra och här ser vi ett stort behov av verktyg för lärare när de undervisar”, säger Dora Palfi.  

Imagilabs avböjer att kommentera omsättning och resultat för 2021 tills det att årsredovisningen hanterats av Skatteverket i december. Företagets resultat efter finansnetto har varit minus sedan uppstarten 2018.

 

 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera