1515
Annons

Gunvor anklagas av Ukraina för att förse Ryssland med blodspengar

Den svenskägda oljehandlaren Gunvor anklagas av Ukraina för att finansiera det folkmord man anser att Putinregimen ägnar sig åt, genom att fortsätta sälja rysk olja – något som än så länge inte bryter mot några sanktioner – även efter invasionen.

Det rapporterar Financial Times på måndagen.

Foto:Claes-Göran Flinck

Ett EU-embargo mot rysk olja finns ännu inte men kan vara på väg som ett nästa steg i sanktionerna mot Ryssland, enligt vad Reuters rapporterar på måndagen.

Gunvor, medgrundad och majoritetsägd av den svenska oljemiljardären Torbjörn Törnqvist, har sedan tidigare fördömt kriget.

Dock har man liksom sina konkurrenter fortsatt sälja olja från Ryssland även efter krigsutbrottet. Det skriver Financial Times, och åberopar data från Refinitiv och lobbygruppen Global Witness.

”Sedan krigsutbrottet och till slutet av mars har Glencore, Vitol, Trafigura och Gunvor levererat olja från 33 oljetankers med ungefär 20 miljoner fat råolja och oljeprodukter från ryska hamnar”, skriver tidningen på förstasidan i sin måndagsutgåva.

Enligt tankesmedjan Bruegel, som Financial Times citerar, får Ryssland in 850 miljoner dollar om dagen bara på sin export till Europa.

Oleg Ustenko, ekonomisk rådgivare till Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, säger till Financial Times att oljehandelsbolagen genom sitt agerande ”hjälper Ryssland att ta emot dessa blodspengar” och finansierar ”krigsbrott och folkmord”.

Rådgivaren skrev i slutet av mars till de fyra oljehandelsbolagen och krävde då att handeln skulle upphöra genast, eftersom Rysslands exportintäkter enligt brevet finansierade landets vapeninköp.

Gunvor uppger till Financial Times, liksom till Di på måndagen, att Gunvor är förpliktigad enligt lag att uppfylla redan ingångna avtal, kontrakt som man påpekar inte lyder under några sanktioner, och att inga nya affärer tecknas.

Di har frågat Gunvor hur stor andel av de 20 miljoner faten Gunvor har stått för, och hur många utestående kontrakt man har kvar att fullfölja.

Seth Pietras, talesperson på Gunvor, ber att få avvakta med volymdata men säger att Gunvor är den volymmässigt klart minsta av de fyra nämnda aktörerna.

I ett uttalande till Di den 3 mars skrev han att Gunvor, som har en historia av att arbeta i Ryssland, numera ”inte har någon materiell exponering mot landet”.

Uttalandet nämnde inte den pågående handeln och de utestående förpliktelser som Financial Times rapporterar om på måndagen.

 

 

 


Innehåll från Open PaymentsAnnons

Svensk Open Banking-plattform för smidiga transaktioner redo att erövra Europa

Louise Brandt, vd på Open Payments.
Louise Brandt, vd på Open Payments.

Det svenska företaget Open Payments har byggt en öppen plattform där bolag kan koppla upp sig mot banker och andra finansiella aktörer för bättre och säkrare transaktioner.

Bland annat möjliggörs konto-till-konto-betalningar direkt i affärssystemet.

– Vi anpassar oss till kundernas befintliga system och har djupgående integrerat finansiella tjänster för att erbjuda den funktionalitet som efterfrågas inom B2B betalningar,

säger Louise Brandt, vd på Open Payments.

Medan många andra aktörer i branschen digitaliserat gamla system och rutiner har Open Payments byggt hela sin plattform utifrån PSD2-direktivet.

PSD2-direktivet har tvingat banker att öppna upp och tillgängliggöra konto- och betaltjänster för tredje part. Syftet med direktivet är bland annat att öppna upp marknaden för andra aktörer än bankerna för att få fram nya och innovativa lösningar för finansiella tjänster.

– Vi integrerar bankernas tjänster i vår plattform och tillgängliggör kontoinformation och betalningar i realtid för våra kunder, enkelt och smidigt via ett API, säger Louise Brandt.

Open Payments öppnar upp för nya lösningar

Plattformen möjliggör konto-till-konto-betalningar som i kombination med kontoinformation och kontohistorik skapar sömlösa och kostnadseffektiva lösningar direkt i kundens affärssystem eller gränssnitt. 

– Affärssystemen kan nu erbjuda betaltjänster utan komplexa integrationer med bankerna eller andra aktörer. Dessutom kan man enkelt hämta kontoinformation för att förbättra kundresan, eller  säkerställa identiteten på kontoinnehavaren vid onboarding. Detta är basen i det vi gör, säger Louise Brandt och tillägger: 

– De lösningar som vi nu ser skapas hos våra kunder ersätter avancerade och komplexa processer till fördel för bland annat snabba och kostnadseffektiva leverantörs- och löneutbetalningar.

Open Payments erbjuder redovisning- och ERP-system integrerade betallösningar som underlättar för SME-segmentet där de till stor del själva sköter sin finansiella hantering. Bland kunderna finns bland andra Björn Lundén, Aspia och Prioritet Finans med mycket höga krav på stabilitet och tillförlitlighet för de miljontals transaktioner som utförs.

– B2B-marknaden är fortfarande eftersatt där den digitalisering som skett har varit riktad mot konsumenter. Vi såg tidigt behovet att utveckla moderna, digitala lösningar för företag, där vi nu är ledande och har ett fortsatt stort fokus, säger hon.

Open Payments expanderar 

Hittills har Open Payments fokuserat på den svenska marknaden, men nu siktar man på att stärka sin position utanför landets gränser – och med fler tjänster i sin plattform.

– Med nya investeringar går vi nu in i Norden och norra Europa. Vi kommer också att skala upp produkten och utveckla plattformen ytterligare för att fortsätta ligga i framkant. Vi växer in i nya länder med både befintliga och nya kunder. Just nu är trycket på Norden stort och marknaden är redo, avslutar Louise Brandt.

Läs mer på: www.openpayments.io 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Open Payments och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?