1515
Annons

Gunilla von Platens kritik till näringslivet: ”Skev maktbalans”

3 frågor till Gunilla von Platen, entreprenör och grundare av kundserviceföretaget Xzakt Kundrelation, i dag ledamot i kundservicebolaget Transcom med 27.000 anställda och sommarvärd i P1 den 19 juli kl 13.00.

Foto:Mattias Ahlm
Foto:Mattias Ahlm

Vad ska du prata om?
”Jag kommer framför allt att berätta om två starka kvinnor som överlevde allt och som gjort mig till den jag är. Farmor överlevde ett folkmord och mamma ett mordförsök. Jag föddes i Turkiet och båda satte sig på olika sätt upp mot den hederskultur som präglade min familj och uppväxt. Jag kommer att prata om de patriarkala strukturer som finns i hederskulturer och också i näringslivet, de har faktiskt stora likheter. Färre än 5 procent av huvudägarna i svenska bolag är kvinnor i dag. Jag hoppas skapa klarhet och inspiration till andra att förändra den här skeva maktbalansen.”

Är du nervös?
”Mycket. Jag ‘lämnar’ ut mig till närmare 4 miljoner lyssnare på ett mycket personligt sätt. Vi i näringslivet gör sällan det men jag tycker att det är viktigt att göra det, så att andra förstår personen bakom en framgång och det som gjort en till den man är. Mitt sommarprat är en förlängning av min bok ”Draken i rummet”.”

Hur tror du att ditt program kommer att tas emot av lyssnarna?
”Jag debuterade som sommarvärd 2007. Denna gång är jag mer personlig och hoppas att det uppskattas och ger andra inspiration. Jag är också beredd på att det som jag har varit med om och berättar kommer att skaka om en del i gammalmodiga grupper.”

Professor: M–förslaget en industrismäll

Moderaternas senaste utryckning för att hushåll ska klara vinterns förmodade elprissmäll skulle drabba industrin i södra Sverige, varnar en profilerad nationalekonomiprofessor. 

”Det har uppenbart populistiska inslag”, säger John Hassler.

John Hassler.
John Hassler.Foto:Jonas Eng / Björn Solfors

John Hassler, som är nationalekonom vid Stockholms universitet, är starkt kritisk mot Moderaternas förslag att införa ett högkostnadsskydd där staten tar merparten av kostnaden för elräkningen över en viss nivå. 

”Jag tycker att det uppenbart är principiellt dåligt”, säger han och pekar på att det skulle förvärra elbristen under de dagar när det är kallt och blåser lite. 

”Det innebär att någon annan måste minska sin konsumtion ännu mer. Industrin kommer att drabbas av ännu högre priser”, säger han vidare. 

Drabbas företag i Skåne hårdare?
”Självklart. Det är där de väldigt höga priserna kommer att uppstå.”

Förslaget presenterades i ett paket som även innehåller avskaffad kraftvärmeskatt och ett större skatteavdrag för privatpersoner som gör investeringar som minskar elkonsumtionen. 

John Hassler tycker det vore önskvärt om fler konsumenter gick över på timavtal och undvek att exempelvis duscha och sätta på tvättmaskinen under tider på dygnet när priserna toppar, något som motverkas av M-förslaget, anser han. 

”Drivkrafterna för hushåll att börja gå över till tidmätning minskar. Det är också väldigt olyckligt.”

Är det här förslaget från Moderaterna populistiskt?
”Det har uppenbart populistiska inslag.”

Moderaterna är inte det enda partiet som vill rycka ut och hjälpa nödställda konsumenter i dagens höginflationstider, tvärtom. 

”Tyvärr så ser man ganska starka drivkrafter av populistisk natur. Det har nog alla partier tyvärr.”

Men det finns ett legitimt behov att kompensera hushåll för den kommande vinterns förväntat höga elpriser, enligt ekonomiprofessorn.  

”Jag tycker man ska göra på ett annat sätt. Det enklaste är att man ger ett stöd till villaägare generellt sett i södra Sverige. Det kommer att innebära att man betalar pengar också till dem som redan har skaffat timavtal och isolerat huset, men det får man ta. Det är viktigt att inte i relativ mening bestraffa dem som har gjort rätt”, säger han och föreslår att kompensationens storlek kan styras av fjolårets elförbrukning.

John Hassler menar samtidigt att det vore önskvärt att om det var möjligt återstarta nedlagda reaktorer, där två av dem - Ringhals 1 och 2 - drevs av Vattenfall. 

”Man borde ge i uppdrag till Vattenfall att komma in med ett förslag hur det skulle kunna ske på snabbast möjliga sätt”, säger han. 

Moderaternas finansministerkandidat Elisabeth Svantesson säger att hon har stor respekt för John Hassler, men hon delar inte hans slutsats att reformen skulle göra elen dyrare för företag i södra Sverige. 

”Jag ser inte att det kommer att bli konsekvensen.”

”Min bild är inte att det kommer att öka efterfrågan på el från konsumenterna för det kommer fortfarande vara brutalt dyrt”, säger hon vidare. 

En återstart av nedlagda reaktorer, däremot, det välkomnar hon. 

”Skulle det vara möjligt så är jag den första att säga att det stöttar vi.”

 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera