ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Guldregn över Volvo Cars vd – men nu sänks lönen

  • Volvo Cars vd Håkan Samuelsson. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Volvo Cars vd Håkan Samuelssons lön och bonus ökade med över 80 procent i fjol. Han kunde kvittera ut 35,7 miljoner kronor efter att bolaget satt både omsättnings- och vinstrekord.

Nu under coronakrisen får han dock sin lön sänkt, men bolaget säger inte med hur mycket. 

På torsdagen permitterades alla 25.000 anställda på Volvo Cars i Sverige på grund av coronavirusets följder som lett till nedgång i bilförsäljningen och brist på komponenter. Torslandafabriken i Göteborg stängdes och tjänstemännen ska jobba 60 procent hemifrån. Alla anställda får en lönesänkning på 6 procent och staten tar drygt 30 procent av lönekostnaderna. Samma dag offentliggjordes bolagets årsredovisning där det framgår hur stora ersättningar vd och ledningen fick förra året.

Håkan Samuelssons lön uppgick till 14,4 Mkr jämfört med 12,8 Mkr året innan. Rörliga ersättningar och bonus gav honom 21,3 Mkr. Totalt innebär det att han erhöll 35,7 Mkr. Det är en rejäl höjning jämfört med de 19,5 Mkr han fick 2018 när en av de rörliga ersättningarna inte föll ut.

Vd:ns ersättning baseras på bolagets resultat i fjol. Geelyägda Volvo Cars sålde över 700.000 bilar, omsatte 274,1 miljarder kronor och gjorde ett rörelseresultat på 14,3 miljarder kronor. Det starka resultatet innebar också att personalbonusen, som frös inne 2018, föll ut till alla anställda.

Det har inte varit någon diskussion om att förändra bonusen för varken personalen eller ledningen på grund av den svåra situation som bolaget har hamnat med anledning av coronaviruset.

”Nej, bonusen kommer att betalas ut till alla som planerat. I ljuset av rådande situation sänks dock lönen för både vd och ledningen. Det är en betydande sänkning, men vi har inte kommunicerat hur stor den är”, säger Volvo Cars presstalesperson Stefan Elfström.

I årsredovisningen kommenterar Håkan Samuelsson coronapandemin och bolagets åtgärder som innebär att fabrikerna i Sverige, Belgien och USA stängs tillfälligt. 

”Åtgärderna syftar till att säkra jobb, anpassa produktionen efter efterfrågan och se till att Volvo Cars kan komma tillbaka till normal produktion så snart som det är säkert och möjligt”, skriver han.

Volvo Cars fyra fabriker i Kina har öppnat igen efter att ha varit stängda i upp till åtta veckor.

”Det visar fördelarna med att vara ett globalt företag”, skriver Håkan Samuelsson i årsredovisningen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer