Annons

Guldregn över unga tennistalanger – rekordsummor delas ut

Stiftelsen Streber Cup öppnar stora plånboken och delar nästa år ut en rekordsumma i stipendier till unga tennistalanger. Fem spelare får dela på totalt en halv miljon kronor.

Foto:Mostphotos

”Det är nytt rekord för oss att dela ut så mycket pengar på en gång. Vi vet att det är många som kämpar och är i behov av pengar och vill redan nu berätta för dem att de får stipendier nästa år”, säger stiftelsens ordförande Caroline Sundewall.

Ordinarie stipendier på 100.000 kronor vardera går till Klara Milicevic och Julia Lövqvist som ligger i toppen bland flickor födda 2003. Dessutom ges ett stipendium till Bella Bergkvist Larsson, född 2006, på 100.000 kronor.

Klara Milicevic, 17 år, spelar för KLTK, och har juniorranking kring 120. Hon anses ha stor drivkraft, är träningsvillig och har en god slagrepertoar och taktisk förmåga. 

Julia Lövqvist, 17 år, har Uppsala TK som hemmaklubb. Hon har seniorranking kring 1.000 och beskrivs av stiftelsen som en stor talang med offensivt spel.

Klara Milicevic och Julia Lövqvist.
Klara Milicevic och Julia Lövqvist.

Bella Bergkvist Larsson, född 2006, hör hemma på Nya Åmåls TK. I höstas började hon på Rafael Nadals akademi på Mallorca genom ett stipendium från en privatperson och drillas bland annat av den internationellt kända tränaren Gabriel Urpi.

Bella Bergkvist Larsson
Bella Bergkvist LarssonFoto:Rafa Nadal Academy

Leo Borg, GLTK, och Måns Dahlgren, Påvelunds TK, kunde redan i våras kvittera ut 150.000 kronor vardera ur Streber Cups stipendiefond och får nu ytterligare en fin kapitalinjektion på 100.000 kronor vardera i så kallat tilläggsstipendium.

Måns Dahlgren har hittills vunnit tre titlar på ITF-touren för juniorer och Leo Borg en titel. 

Måns Dahlgren och Leo Borg.
Måns Dahlgren och Leo Borg.

Att en spelare som är så ung som Bella Bergkvist Larsson får pengar av stiftelsens tennismecenater har bara hänt en gång tidigare. Då var det unge Nima Madani i Uppsala TK som fick pengar, året efter att Johanna Larsson utsågs till stipendiat.

Stiftelsen sitter å andra sidan på en ganska stadig kassa: 4 miljoner kronor, som skötts av kapitalförvaltaren Hans Mertzig samt Mats Andersson, tidigare på Fjärde AP-fonden, och på senare tid av styrelseproffset Erik Mitteregger.

Den årliga tävling som stiftelsen anordnar bland medlemmarna, ett hundratal näringslivsprofiler, brukar generera 200.000 till 300.000 kronor. I år ställdes turneringen dock in på grund av pandemin.

”Vi siktar på att köra igen nästa år”, säger styrelsemedlemmen Bengt Möller, som också sitter i stiftelsens stipendiejury. 

 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera