Guldregn över svensk fotboll efter VM-bronset

Det svenska damlandslaget i fotboll lyckades bärga bronsmedaljen i världsmästerskapet i Frankrike efter en seger över England med 2-1.

Framgången innebär även att Svenska fotbollsförbundet får ett rejält extra klirr i kassan.

Foto:TT/AP

Det svenska VM-bronset är guld värt, åtminstone för Svenska fotbollsförbundet som kan inkassera nära 20 miljoner kronor i prispengar från Fifa. Men hur spelarna i det svenska landslaget belönas är däremot ingenting Svenska fotbollsförbundet vill kommunicera.

”I alla mästerskap har vi överenskommelser med spelarna, de får en del av ersättningen men den redovisar vi inte öppet”, sade Håkan Sjöstrand, generalsekreterare på Svenska fotbollsförbundet till Di efter kvartsfinalsegern mot Tyskland. 

Men det kostar pengar att delta i ett världsmästerskap. I en intervju med Sveriges Radio har landslagschefen Marika Domanski Lyfors uppgett att Svenska fotbollsförbundet når ”break-even” runt en kvartsfinal, något som ger intäkter på nära 14 miljoner kronor.

England, som alltså slutade fyra i mästerskapet belönas med 15 miljoner kronor. Vinnaren i söndagens final mellan USA och Nederländerna får nära 38 miljoner kronor medan förloraren får nöja sig med nära 25 miljoner kronor.

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?