ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Guldregn över Kents avskedsturné

  • Kent drar in stora summor under sin avskedsturné. Foto: TT

På lördag gör rockgruppen Kent sin allra sista spelning. Avskedsturnén, som inleddes i september, innebär miljonintäkter för frontfiguren Joakim ”Jocke” Berg och de andra bandmedlemmarna.

När biljetterna till Kents avskedsturné släpptes i mars blev det rusning och på flera platser sålde de slut direkt. Bandet satte därför in extrakonserter och när turnén nu avslutas på Tele2 Arena i Stockholm blir det den 28:e spelningen i ordningen.

Många och utsålda spelningar innebär stora intäkter. Enligt United stage, som håller i turnén, har runt 290.000 biljetter sålts. Det är en siffra i klass med antalet invånare i Malmö.

”Den enda konsert som inte har varit helt slutsåld var den i Kiruna”, säger United stages vd Anders Larsson.

Biljetterna har kostat drygt 600 kronor styck. Om moms och serviceavgift räknas bort innebär 290.000 sålda biljetter intäkter på runt 163 miljoner kronor. Men hur mycket pengar som går till bandet vill Anders Larsson inte svara på.

”Vi lämnar aldrig ut uppgifter om vad våra artister tjänar och kommer aldrig att göra det”, säger han.

Att det rör sig om stora pengar är det dock ingen tvekan om. Och det är inte bara biljettintäkterna som gör att Kentmedlemmarna kan känna sig ekonomiskt trygga med sin förtidspensionering.

I samband med avskedsturnén släppte Kent ett sista studioalbum: ”Då som nu för alltid”. Skivan gick snabbt upp i försäljningsstoppen har sålt platina – mer än 40.000 exemplar.

Men redan före turnén såg det ekonomiskt ljust ut för bandmedlemmarna, inte minst för sångaren och låtskrivaren Joakim Berg. Tillsammans med sin sambo Tanja Määttä äger han bolagen TFD Enlightment, Hamsterdam och Cannoli.

Det är i det sistnämnda bolaget som pengarna huvudsakligen strömmar in, visar årsredovisningarna. Under 2015 plockade Joakim Berg ut runt 1,5 Mkr kronor i lön ur Cannoli, som samtidigt redovisade en ren vinst på 588.000 kronor.

De sammanlagda tillgångarna i Joakim Bergs tre bolag uppgick i fjol till 21,8 Mkr. Hur stor den summan blir efter avskedsturnén återstår att se.

När Kent nu kastar in handduken blir det slutet på en lång resa. Gruppen bildades redan 1990 och tog sitt nuvarande bandnamn 1993. Under åren har Kent släppt totalt 13 studioalbum, där ”Vapen & ammunition” från 2002 förmodligen är det mest kända.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer