Guldläge i silverstaden gav tillväxt på 1.266 procent

Industrin är framtiden för byggbolagen om konjunkturen faller.

Det spår Salaentreprenören Andreas Karlsson som svänger in på ny bana med byggnation av stora butiks- och industrihallar.

Foto:Banfa Jawla

”Det är enorm inflation i min bransch, samtidigt som räntan står still. Ingen vet vad som kommer att hända, men blir det lågkonjunktur investerar industrin. Så har det alltid varit. Det är därför som jag aktivt styrt in oss på att jobba mer mot näringslivet, i stället för privatmarknaden”, säger Andreas Karlsson, grundare och vd för Finntorpets Bygg och Konsult.

Enköping brukar kallas Sveriges närmaste stad, men Västmanlandsorten Sala kan vara en utmanare till titeln. Med närhet till storstadsområden och stor potential att expandera både på bostadsmarknaden och för industrin kan Sala bli en strategiskt viktig plats för storbolagen, menar Andreas Karlsson.

”Samtidigt som Stockholm och Uppsala har bromsat in är efterfrågan fortfarande stor här och vi ligger nära till geografiskt. Samhällsanalytiker har identifierat Sala som en av de bästa punkterna i Sverige för framtida etablering”, säger han.

Finntorpets Bygg och Konsult rider på vågen och har byggt ett starkt förtroende bland både privat- och företagskunder.

Utöver att utföra entreprenader tar sig bolaget även an konsultuppdrag att ta fram detaljplaner både åt privata aktörer och kommunen. När nya hus ska upprättas eller gammal industrimark ska bli villaområde är Finntorpets Bygg och Konsult ofta med redan från start.

”I det tidigaste skedet kommer kunden till oss med en bit mark och vill ha hjälp med detaljplanen för att kunna söka bygglov. När den har gått igenom händer det ofta att de även frågar oss om byggnationen. Då är vi med på hela resan, från ax till limpa”, säger Andreas Karlsson.

Han lärde sig tidigt att snickra i sin farfars verkstad och startade enskild firma för att kunna hjälpa till vid byggen parallellt med tjänstemannajobbet på tekniska avdelningen på Sala kommun. Förståelsen för bygglovsprocessen är användbar i länken mellan det privata och offentliga.

”På en liten kommun blir det att man gör så många olika saker. Jag jobbade alltid på den tekniska sidan och konstruerade allt ifrån broar till betongfundament och mindre hus, men var även delaktig i detaljplan- och bygglovsprocessen”, säger Andreas Karlsson.

2009 omvandlade han bolaget från enskild firma till aktiebolag och slutade snart därefter på kommunen för att jobba heltid som egen företagare. Ett par välkända och omtyckta lokala snickare hoppade på tåget, vilket satte fart på rekryteringen och verksamheten växte.

”Bland de första som jag anställde var två vad vi kallar ’supersnickare’ här i stan, riktiga ess. De ringde och frågade om de fick komma och jobba för mig och det gav effekt. Jag hade tur. Ryktet spred sig och fler började höra av sig”, säger Andreas Karlsson.

Äldre snickare med erfarenhet får ge inspiration till de yngre. Att ha en arbetsgrupp där någon med stor kompetens blir en förebild snarare än att ses som ett hot är viktigt för lyckade projekt och en strategi formulerad redan vid anställningstillfället.

Själv tar sig Andreas Karlsson främst an konstruktionsuppdragen – jobbet som förenklat kan beskrivas som att omvandla en arkitekts vision till färdig byggritning. Ambitionen är att växa på affärsområdet, men bristen på kunniga konstruktörer bromsar, enligt Andreas Karlsson.

”För att bli en duktig konstruktör krävs mer än utbildning. Du måste ha jobbat praktiskt ett antal år. Det handlar inte bara om dimensionering, utan även om att ha förståelse för olika byggnadsmaterial och tekniker vid till- och ombyggnationer av äldre hus. Det går inte att anställda en nyexaminerad konstruktör och tro att han eller hon ska kunna vara självgående direkt”, säger han.

Runt knuten från kontoret bygger Finntorpets Bygg och Konsult en ny butikshall till byggvaruhuset Karl Hedin som ska flytta från befintliga lokaler på andra sidan järnvägen. Finntorpet ska i sin tur flytta in i den industrihall som byggvaruhuset lämnar efter sig – 3.500 kvadratmeter som tidigare inhyste Karlssons Spools innan finanskrisen tog ut sin rätt och industribolaget flyttade till Kina.

Med tio gånger mer utrymme ökar potentialen att svänga verksamheten allt mer mot industrins behov av stora hallar. De omfattande projekten i mångmiljonklassen ger stabilitet och goda framtidsutsikter.

”Det är lite paradoxalt för det är stort och dyrt att bygga de här hallarna, men det är egentligen enklare rent byggnadstekniskt. Vi är stolta att kunna utföra arbeten på gamla sekelskifteshus, vilket är svårare men ger inte alls samma ekonomi. Hallarna kommer med stora budgetar och det är då man kan utveckla bolaget”, säger Andreas Karlsson.


Innehåll från Index PharmaceuticalsAnnons

Stort steg mot miljardmarknad

Peter Zerhouni, vd på InDex Pharmaceuticals.
Peter Zerhouni, vd på InDex Pharmaceuticals.

Blodiga diarréer och en förhöjd cancerrisk är några exempel på vad patienter med den kroniska tarmsjukdomen ulcerös kolit lider av. Dagens läkemedel kan dessutom ge svåra biverkningar. InDex Pharmaceuticals inleder nu sista utvecklingssteget med sin läkemedelskandidat cobitolimod som inte uppvisat några biverkningar. 

Ulcerös kolit är en inflammatorisk tarmsjukdom som kommer i skov med svåra symptom som följd. Bara i USA och Europa lider i dag cirka två miljoner människor av sjukdomen. Det vanliga är att sjukdomen bryter ut när patienten är mellan 15–30 år, men människor i alla åldrar kan drabbas.

– Den kallas också för blödande tjocktarmsinflammation. I ett skov då tarmen blir inflammerad får patienten smärtor och diarré med slem och blod. Som en följd kan patienten gå ner i vikt och även få blodbrist, dessutom innebär diagnosen en förhöjd risk att få cancer, säger Peter Zerhouni, vd på InDex Pharmaceuticals. Han utvecklar:

– Trots att det finns läkemedel lider fortfarande många av svåra symptom eller får biverkningar av behandlingen. De som lever med ulcerös kolit upplever en lägre livskvalitet. Vårt mål är att utveckla ett läkemedel som behandlar de sjuka på ett nytt och säkert sätt, utan biverkningar.

Baserad på Nobelprisbelönad upptäckt

Nobelpriset i medicin tilldelades 2011 forskarna bakom upptäckten av toll-lika receptorer. InDex, med bas på Karolinska Institutets campus i Stockholm, utvecklar nu läkemedelskandidaten cobitolimod som dämpar inflammationen i tarmen via en av dessa receptorer.

– För att lugna ner immunförsvaret riktar vi in oss på TLR9, som kroppen använder för att känna igen dna från bakterier. Det här är en innovativ verkningsmekanism som ger en lokal effekt i tarmen. Inflammationen går ner och tarmen läker utan bieffekter, säger Peter Zerhouni.

Påvisad klinisk effekt

Efter att framgångsrikt ha påvisat klinisk effekt i en fas 2b-studie, resultat som även publicerats i den ansedda tidskriften The Lancet Gastroenterology & Hepatology, har InDex fått klartecken av myndigheterna i USA och Europa att gå vidare med fas 3-studier. 

Bolaget har kommit långt i förberedelserna och om inga yttre faktorer, så som covid-19, sätter käppar i hjulet kommer studien att inledas under andra kvartalet 2021.

Genomför företrädesemission

För att finansiera studien genomför InDex Pharmaceuticals en fullt garanterad företrädesemission om drygt 530 miljoner kronor. 

– Behovet av ett säkert och effektivt läkemedel mot ulcerös kolit är stort och det finns en betydande marknadspotential för oss. Vi uppskattar att den adresserbara marknaden för cobitolimod är värd över nio miljarder dollar om året, säger Peter Zerhouni.

Fakta: 

InDex planerar att inleda fas 3 med sin läkemedelskandidat cobitolimod för ulcerös kolit under andra kvartalet 2021. Fas 3 är det sista utvecklingssteget innan ett marknadsgodkännande kan beviljas och produkten kan lanseras på marknaden.

InDex genomför nu en nyemission med teckningsperiod mellan 22 januari–5 februari 2021*. InDex är noterat på First North.

Läs mer om InDex här

*Ett prospekt kommer att godkännas och registreras av Finansinspektionen samt offentliggöras på https://www.indexpharma.com/sv/. Finansinspektionens godkännande av prospektet ska inte uppfattas som ett godkännande av de nya aktierna. Eventuellt investeringsbeslut bör, för att en investerare fullt ut ska förstå de potentiella riskerna och fördelarna som är förknippade med beslutet att delta i företrädesemissionen, enbart fattas baserat på informationen i prospektet. Investerare rekommenderas att läsa hela prospektet.

 

Mer från Index Pharmaceuticals

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Index Pharmaceuticals och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?