ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Guldet mot sjätte minusveckan i följd

  • Foto: AP/TT

Det har svängt ordentligt om den ädlaste av metaller i år. Efter att har rusat i början av året är guldet nu på väg mot den sjätte veckan i rad med fallande priser.

Spotpriset på guld har bjudit en vild resa under 2016. Som högst var den glimrande metallen uppe på 1.366,3 dollar per uns den 6 juli vilket var en uppgång på 28,7 procent sedan årsskiftet.

Priset har dock rasat kraftigt i spåren av det amerikanska presidentvalet den 8 november och på fredagen handlas guldet för 1.130,7 dollar per uns vilket motsvarar en uppgång på 6,5 procent sedan klockorna ringde in 2016.

”Trumps seger har infriat guldinvesterarnas värsta farhågor genom en kombination av förväntade villväxtfrämjande skattereformer, återkallande av Obamaadministrationens regleringar och potentiella finanspolitiska stimulanser. Dessutom har du den snabbare åtstramningstakten från Fed, en kraftig uppgång i långräntorna och en starkare dollar. Alla dess faktorer har minskat det logiska argumentet för att äga guld”, säger Troy Gayeski, förvaltare på Skybridge Capital, till Bloomberg.

Den amerikanska centralbanken, Fed, höjde på onsdagen styrräntan för första gången på ett år samt flaggade för tre möjliga höjningar under 2017.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer