1515
Annons

Guldbron vid slussen invigd av kungen

Den är 140 meter lång, 45 meter bred och väger 3 700 ton. Och nu är den officiellt invigd av kungen. Den guldmålade stålbron mellan Södermalm och Gamla stan i Stockholm är redo att ta emot trafikanter.

Med anledning av pandemin var det glest bland åskådarna i centrala Stockholm, men den nya Slussbron fick ändå en kunglig öppning i det gråmulna oktobervädret.

Kung Carl Gustaf, kronprinsessan Victoria och prinsessan Estelle klippte högtidligt ett guldband med en guldsax innan de korsade bron till fots med en trupp barn från lokala idrottsföreningar i släptåg.

För underhållningen i den nätsända broinvigningen stod Molly Hammar och Arméns musikkår.

Bron öppnas för trafik på måndag morgon, men än så länge bara i begränsad skala. Bilister kan bara ta sig över bron via Skeppsbron och Hornsgatan. Från Stadsgårdsleden kommer man bara över med cykel, via en ramp, och Katarinavägen är hittills reserverad för bussar. Gångtrafikanter får nöja sig med det östra promenadfältet i några år.

Bron byggdes färdig i sin helhet i Kina av CRSBG, en av världens största brotillverkare, och transporterades till Stockholm med lastfartyg i våras.

Bygget av nya Slussen beräknas pågå till 2025.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?