ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Gula västarna planerar 200 demonstrationer i helgen

Det har gått ett år sedan Gula västarna i Frankrike började protestera mot höjda bränslepriser i landet. Under helgen för årsdagen planeras runt 200 demonstrationer runt om i landet, rapporterar franska medier.

Den 17 november ses som startskottet för demonstrationsrörelsen Gula västarnas protester. De senaste månaderna har protesterna, liksom våldet i samband med dem, minskat.

Under helgen vill demonstranterna visa president Emmanuel Macron att de fortfarande är en röst att räkna med.

Bara i huvudstaden väntas tusentals delta i demonstrationerna.

”Vi förväntar oss en svår lördag”, säger en källa inom polisen till France 24 och tillägger att demonstranter väntas organisera sig med kort varsel för att därmed ta polisstyrkorna på sängen.

Frankrike har en lång tradition av demonstrationer, men det våld som drabbade landet under protesterna förra hösten och vintern chockade landet.

Demonstranternas missnöje med de höjda priserna utvecklades snart till ett allmänt missnöje mot Macron och hans politik. Som svar på protesterna drog Macron förra året tillbaka den planerade skattehöjningen av bensin och diesel. Han lovade också högre minimilön och att stoppa en planerad skattehöjning för pensionärer, bland annat.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer