Gula västarna planerar 200 demonstrationer i helgen

Det har gått ett år sedan Gula västarna i Frankrike började protestera mot höjda bränslepriser i landet. Under helgen för årsdagen planeras runt 200 demonstrationer runt om i landet, rapporterar franska medier.

Den 17 november ses som startskottet för demonstrationsrörelsen Gula västarnas protester. De senaste månaderna har protesterna, liksom våldet i samband med dem, minskat.

Under helgen vill demonstranterna visa president Emmanuel Macron att de fortfarande är en röst att räkna med.

Bara i huvudstaden väntas tusentals delta i demonstrationerna.

”Vi förväntar oss en svår lördag”, säger en källa inom polisen till France 24 och tillägger att demonstranter väntas organisera sig med kort varsel för att därmed ta polisstyrkorna på sängen.

Frankrike har en lång tradition av demonstrationer, men det våld som drabbade landet under protesterna förra hösten och vintern chockade landet.

Demonstranternas missnöje med de höjda priserna utvecklades snart till ett allmänt missnöje mot Macron och hans politik. Som svar på protesterna drog Macron förra året tillbaka den planerade skattehöjningen av bensin och diesel. Han lovade också högre minimilön och att stoppa en planerad skattehöjning för pensionärer, bland annat.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?