1515
Annons

Gula västarna i ny protest i Paris – över 100 gripna

Över 100 personer har gripits av polis i Paris då proteströrelsen Gula västarna samlats för nya protester – för 23:e veckan i ordningen.

Foto:Claude Paris

Det har förekommit sammandrabbningar med polis, rapporterar AFP:s reportrar från Paris gator. Efter att demonstrationerna pågått i några timmar använde poliser tårgas och distraktionsgranater för att skingra folksamlingen. 126 personer har gripits och över 11.000 personkontroller har utförts, meddelar polisen.

Gula västarna protesterar nu bland annat mot att stora summor pengar öronmärks till återuppbyggnaden av den brandhärjade katedralen Notre-Dame, när proteströrelsen anser att det ska läggas pengar på andra saker.

Polisen har förbjudit alla demonstrationer på ön i floden Seine där Notre-Dame ligger. Man utfärdade också demonstrationsförbud på paradgatan Champs-Élysées och utanför presidentens officiella bostad Élyséepalatset.

Protester har ägt rum i ytterligare ett antal franska städer under lördagen.


Skistar miljonsatsar på mobila laddstationer: ”Följer behoven”

VISBY. Skistar investerar i mobila laddare för elbilar inför nästa års sportlovssäsong. De ska placeras utmed de vägar där behoven är som störst.

”Vi vill ta bort laddstressen för våra gäster”, säger han.

Skistar ska bygga laddinfrastruktur. Tll höger vd Stefan Sjöstrand, på plats i Visby.
Skistar ska bygga laddinfrastruktur. Tll höger vd Stefan Sjöstrand, på plats i Visby.Foto:Jack Mikrut; Karin Olander

Idag är det många som tvekar inför att ta elbilen till fjällen eftersom det inte finns tillräckligt med laddare på de olika destinationerna. Vägen dit riskerar också att bli en prövning när det blir köer till de laddstationer som finns.

”Vi har frågat våra gäster och 20 procent har eller funderar på att köpa elbil, men de upplever att resan till fjällen är svår att hantera vad gäller laddningen”, säger Stefan Sjöstrand som deltog i ett av Di Mobilitets seminarier under Almedalsveckan. 

Skistar har nu bestämt att investera 10 miljoner kronor i sex stycken mobila laddstationer där det är två snabbladdare i varje.

”De ska flyttas runt och täcka platser som saknar laddning. Under vecka 7 blir det fokus på Västsverige och norrut och så följer vi behoven under de olika sportlovsveckorna”, säger Stefan Sjöstrand till Di.

För medlemmar i kundklubben My Skistar och Skistars aktieägare blir laddningen gratis.

I vintras hade Skistar ett projekt ihop med Audi med mobila laddare i Ljusdal - en plats som ligger strategiskt till för elbilsförare på väg mot Vemdalen och Åre.

”Det var ett lyckat test där det gjordes 500 laddningar. Bilarna stannade vanligtvis 15-20 minuter. De flesta toppade upp sina batterier”, säger Stefan Sjöstrand.

Han själv kör en Volvo XC60 laddhybrid och har ännu inte vågat köpa en elbil på grund av bristande laddinfrastruktur.

”Jag bor i Köpenhamn och kör mycket till Stockholm och ut till våra anläggningar och det fungerar inte med elbil idag”, säger han.

Det är också klent med laddare på Skistars olika anläggningar. Olika operatörer driver laddarna vilket kan göra det krångligare för användarna.

Förra säsongen startade Skistar en egen satsning på att bygga 150 laddare per år. Den takten ska fortsätta ytterligare två säsonger med 150 nya laddare per år. Totalt investeras 4,5 Mkr.

Audis Sverigechef Jörgen Wedefelt delar uppfattningen att laddinfrastrukturen behöver byggas ut. Han lyfter fram att snabbladdarna ska vara tillräckligt kraftfulla.

”Man borde ligga på 150 kilowatt och över. Då blir kundernas upplevelse bättre”, säger Jörgen Wedefelt.

På frågan om elen räcker till går deras åsikter isär.

”Jag ser inte en allmän elbrist, utan snarare en effektbrist och kapacitetsbrist. Vi måste än mer använda smart laddning och jämna ut topparna. Det är fullt möjligt”, säger han.

”Jag tycker nog att vi kan säga att det är elbrist i Sverige. Vi tittar på att investera i en solcellspark för att kunna ta mer ansvar själva för vår elproduktion”, säger Stefan Sjöstrand.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?