ANNONS:
Till Di.se
FREDAG 24 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Energi

Guide: Sänk elräkningen – så här gör du

  • Foto: TT

Trött på hög elräkning? Det finns en hel del du kan göra för att få ner den. Vissa åtgärder är enkla — andra kräver lite mer uppoffringar.

Sänk inomhustemperaturen

Har du värme via direktverkande el hemma? På med raggsockor och flanellpyjamas — och sänk värmen. Tänk på att en grad minskar energianvändningen med fem procent.

Täta runt fönster och dörrar

Förr använde man särskilda pappremsor för att täta fönster. Remsorna går fortfarande att få tag på ute i handeln — liksom olika gummilister. Ett sätt att behålla värmen inomhus är att vara frikostig med textilier. Ett draperi vid dörren är inte bara snyggt — det isolerar och minskar även draget.

Byt till lågenergilampor och släck

Hur många lampor behöver du ha tända egentligen? Se över glödlampor och byt ut till energisnåla varianter. Och släck ljuset när det inte behövs. Vem har glädje av belysningen i ett tomt rum?

Undvik standby-läget

Dra ur alla laddare och undvik att ha apparater på standby-läge.Det finns ingen anledning att ha både tv och stereo inkopplade när man inte använder apparaterna.

Se över temperaturen

+5 grader i kylen och -18 grader i frysen är bra hållpunkter. Och fundera samtidigt på om någon av dina vitvaror är en energitjuv? Om du har möjlighet, byt ut den gamla frysen mot energisnålare modell.

Tvätta klokt

Tvätta i 40 grader i stället för 60 grader. Det kan nästan halvera energianvändningen.

Mer att tänka på:

Koka vatten med vattenkokare.

Att diska i diskmaskin sparar energi jämfört med handdisk.

Spar på varmvattnet — sätt på ett snålspolande duschmunstycke.

Källa: Energimyndigheten

Tyck till