1515
Annons

Gruvprofessorn badar i forskningspengar

LULEÅ. 

När världen ska bli fossilfri riktas blickarna mot gruvbranschen. Jenny Greberg, programdirektör på Swedish Mining Innovation, märker ett ökat intresse.

”Det är ett otroligt tryck just nu”, säger hon. 

Jenny Greberg, programdirektör på Swedish Mining Innovation.
Jenny Greberg, programdirektör på Swedish Mining Innovation.Foto:Simon Eliasson

De som jobbat med gruvor eller geologi har varit vana vid att verka i en tämligen undanskymd tillvaro. Många människor har haft en rätt diffus bild av verksamheten. 

”Vi har byggt hela vår civilisation på användandet av metall och mineral. Men gemene man har inte vetat varför vi behöver gruvor”, säger Jenny Greberg. 

Men de senaste åren har något hänt. I politiken och media pratas det mer om gruvor än på många år, både de som redan existerar och de som behövs för att klara omställningen. 

”Batterierna och den gröna omställningen har varit en ögonöppnare för många”, säger hon. 

Jenny Greberg, biträdande professor i gruv- och berganläggningsteknik vid Luleå tekniska universitet (LTU), ägnar större delen av sina arbetsdagar åt att vara programdirektör för Swedish Mining Innovation, ett av 17 nationella strategiska innovationsprogram. 

I det uppdraget upplever hon hur branschen de senaste åren blivit allt hetare. I år har organisationen 45 miljoner kronor att fördela till olika innovationsprojekt, mot 25 miljoner ett vanligt år. 

”Det är ett otroligt tryck just nu, våra aktörer söker mer pengar än tidigare”, säger hon. 

Med en mängd forskningsprojekt på sitt bord sitter Jenny Greberg på första parkett för att följa det senaste i gruvsektorn. Projekten spänner från prospektering till miljöfrågor i samband med stängning av gruvor, men tyngdpunkten ligger på själva gruvdriften. 

”Fokus ligger hållbarhet och många av våra projekt handlar om automation, digitalisering, fossilfrihet och utvinning av metaller och mineral som vi inte utvunnit tidigare. Det är områden där mycket händer nu”, berättar Jenny Greberg. 

Sverige ligger långt framme när det gäller innovation på gruvområdet. Vi är rentav världsledande, menar Jenny Greberg, vilket gör att Sverige har en särskild roll att spela. 

”Vi har ett kluster som består av ledande gruvbolag, utrustnings- och systemleverantörer samtidigt som vi har starka forskningsutförare. Eftersom vi har förmågan måste vi ta ansvar och driva teknikutvecklingen framåt och höja lägstanivån i världen. Det vi gör får stor betydelse globalt”, säger hon. 

Det saknas inte orosmoln för gruvsektorn i Sverige. Efter någon sekunds betänketid nämner Jenny Greberg tillståndsfrågorna som det största hotet. 

”Självklart måste det till nya tillstånd, annars drivs inte branschen framåt. Utveckling och innovation kräver nya tillstånd, exempelvis när det gäller utvinning av nya råvaror. Det blir en ”showstopper” för branschen som helhet att det är problem med processerna.”

En annan utmaning är kompetensförsörjningen. Den frågan hänger delvis ihop med att intresset för kritiska metaller och sällsynta jordartsmetaller ökar. I ett land som har en lång tradition av att bryta järn och koppar har mycket av kompetensen koncentrerats dit, både i företag och akademi.

”Vi har vissa kunskapsluckor i Sverige. Jag önskar att vi för 10-15 år sedan insett att vi måste lära oss mer om sällsynta jordartsmetaller. Nu har vi ett jobb att göra, att faktiskt bygga upp kompetens kring det i Sverige”, säger Jenny Greberg.

Hur ser då framtidens gruva ut? Jenny Greberg tror på en hög grad av automation, men det kommer behövas människor under jord även i framtiden. Gruvmaskinerna kommer vara batteridrivna och verksamheten kommer ha ett lågt klimatavtryck. Nästa steg på miljöområdet blir att arbeta mer med biologisk mångfald. 

Bolagen kommer utvinna flera metaller, det som i dag samlas på gråbergstippar och i dammar kommer tas omhand och förädlas. 

”Som det ser ut både hos våra svenska aktörer men också internationellt är trenden att man utvinner allt man kan. Du utvinner även biprodukterna som tidigare blev avfall”, säger Jenny Greberg. 

Efter att ha ägnat en stor del av sitt vuxna liv åt gruvfrågor så har Jenny Greberg givetvis skaffat sig en favoritgruva. Det är El Teniente i Chile. 

”Den ligger högt uppe i Anderna, så miljön runt om är fantastisk. De går in vid foten av berget och gräver sig uppåt. Det är en väldigt speciell och komplex gruva”, säger Jenny Greberg. 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?