ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Gruvbolaget inblandat i ny dödsolycka

  • Foto: Jesper Frisk

Natten till lördag inträffade en svår olycka mellan en lastbil och en mindre buss i Kiruna kommun, i vilken sex personer omkom. Lastbilen tillhör gruvbolaget Kaunis Iron, där den tidigare socialdemokratiske ministern Anders Sundström är styrelseordförande.

2017 tog Kaunis Iron över skandalomsusade Northland Resources tidigare gruva nära Kaunisvaara, i Pajala kommun.

På lördagen skriver bolaget i ett pressmeddelande att ett fordon ”kommit över på fel sida av vägen och frontalkrockat med en av våra lastbilar”.

”Vår chaufför i lastbilen som blev påkörd och vår chaufför som kom körandes i motsatt riktning och såg händelseförloppet är oskadda fysiskt men chockade, och tar om hand av både företagets personalavdelning samt extern vård”, skriver Kaunis Iron, och fortsätter:

”Våra allra varmaste tankar går givetvis till de avlidnas anhöriga.”

Polisen bekräftar att sex personer omkom i olyckan på länsväg 395 i Kiruna ko.

Polisens kommunikatör Maria Jakobsson säger att de omkomna är födda på 1990-talet, kommer från ett utomnordiskt land och att de nu preliminärt har identifierats, enligt TT.

"Men vi kommer ändå att behöva göra identifieringar som är enligt Interpols standard och kommer att jobba vidare med det och det kommer att ta tid", säger hon till TT.

Maria Jakobsson säger sig inte veta om det var lastbilen eller minibussen som kom över på fel sida av vägen, eller hur svårt skadad den sjunde personen från minibussen är.

"Vi har ingen misstänkt ännu och rubriceringen kan komma att ändras. Det kan komma att klassas som en ren olycka också."

Liv Fahlén, polisens presstalesperson, säger i sin tur att lastbilschauffören har förhörts.

”Det var ytterligare en person som fördes till sjukhus som vi också har förhört”, säger hon till TT.

I början av december i fjol omkom en av Kaunis Irons förare i en singelolycka med en av bolagets lastbilar.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies