ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 21 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Gruvan lockar Göran Persson

  • Foto: TT

Chansen att få vara med om jättelika, strategiska investeringar får förre statsministern Göran Persson att åter sätta sig i styret för ett stort statligt bolag — LKAB.
"LKAB är inne i en strategisk period med beslut om långsiktiga investeringar för nästa generations brytning. Att få vara med om detta, med den generalistkompetens jag har, är väldigt lockande", säger Persson till TT.

"Jag hade svårt att säga nej, även om jag tog mig en extra funderare när ägaren frågade mig", säger Persson som regeringen bett ta över ordförandeklubban i LKAB.

För två år sedan lämnade han ordförandeposten i den statliga skogsjätten Sveaskog. Som skäl angav han, bland annat, att det framöver skulle handla mest om förvaltning där, inte så mycket utveckling.

Göran Persson säger att det i LKAB handlar om att verka i ett av Sveriges "finaste bolag", med avgörande betydelse för utvecklingen även i andra svenska företag, som Atlas Copco och Sandvik. Det blir inte sämre av att få ta sig an frågor som spänner från ekonomi och samhällsomvandling över miljö till mineralpolitik, framhåller han. Det handlar om framtiden för en svensk basnäring.

Att hålla järnkoll på kostnaderna är extra viktigt i ett bolag som är så beroende av världsmarknadspriser, enligt Persson, och att hålla lönsamheten hög.

"Staten driver ju inte LKAB för att staten tycker det är viktigt att ha ett bolag, utan för att det är lönsamt."

Tyck till