ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Grupp på 14 ska styra nya Tele2 – 13 är män

  • Foto: Jonas Ekströmer/TT

Den nya ledningsgruppen för det sammanslagna bolaget mellan Tele2 och Com Hem består av fjorton personer.

Tretton är män.

På fredagen presenterade Tele2 den nya ledningsgrupp som ska styra det bolag som bildas efter sammanslagningen av Tele2 och Com Hem, vilken först presenterades i januari i år och som nu är föremål för godkännande av EU-kommissionen.

Det var sedan tidigare känt att Anders Nilsson blir vd för det nya bolaget. Han är i dag vd för Com Hem, och valdes alltså till posten före Tele2:s vd Allison Kirkby. I augusti presenterades även fyra ytterligare namn, däribland Karin Svensson som blir personalchef.

Av de nio tillkommande namn som avslöjades på fredagen är samtliga män. Det innebär att det nya bolaget kommer att ha en ledningsgrupp som består av tretton män och en kvinna.

I fjol bestod börsbolagens ledningsgrupper av i genomsnitt 21 procent kvinnor, enligt  organisationen Allbright. Det nya Tele2 kommer att få 7 procent kvinnor, vilket inte bara är klart lägre än snittet på börsen utan också en lägre andel kvinnor än vad det i dag finns i ledningen för Tele2 och Com Hem.

Enligt Allbrights genomgång av 298 börsbolag var det 77 bolag som inte hade någon kvinna i ledningsgruppen när datan samlades in på våren 2017. Av de kvarvarande 221 bolagen hade alla en högre andel kvinnor i ledningsgruppen än vad det nya Tele2 kommer att ha. Uttryckt på annat sätt: Om det nya Tele2 hade varit med i Allbrights rankning av jämställdhet i börsbolagens ledningsgrupper hade det hamnat på plats 222 av 298. 

Amanda Lundeteg, vd för Allbright, säger sig vara förvånad över den skeva könsfördelningen i det sammanslagna Tele2/Com Hem. Dels eftersom Tele2 enligt hennes uppfattning har varit engagerat i jämställdhetsfrågan och eftersom framför allt Com Hems nuvarande ledningsgrupp består av en tredjedel kvinnor.

"Det här är två bolag med goda förutsättningar att skapa en jämställd ledning, så jag är lite förvånad", säger Amanda Lundeteg. 

Tele2 är medvetet om den skeva könsfördelningen. 

"När Tele2 och Com Hem går ihop så blir vi ett ledande bolag i en mansdominerad bransch, och det är en av utmaningarna här. Vad vi har gjort är att vi har tittat i Comhems och Tele2:s existerande företagsledningar för att hitta kompetens från båda företagen. Sedan har vi utvärderat alla tänkbara kandidater utifrån kompetens, erfarenhet och värderingar, och då har det här blivit utfallet", säger Anders Nilsson, blivande vd för det sammanslagna bolaget.

I vilken mån anser du att det är problematiskt att könsfördelningen ser ut såhär?

"Det är önskvärt att ha en ledning och ett företag som representerar samhället i stort och våra kundgrupper i synnerhet. Det är inte bara en fråga om könsfördelning, utan det finns andra mångfaldsaspekter som också är viktiga att ta hänsyn till. Givet att det ser ut som det gör kommer det här at blir en väldigt prioriterad fråga för den nya företagsledningen att driva och förändra det här över tid så fort det bara går."

Det arbetet kommer bland annat handla om att ta mångfaldsaspekten i beaktande när unga talanger gör karriär inom företaget.

"Det tar tid innan den generationen som började göra karriär för 10-20 år sedan kommer upp till rätt nivå. Vår utmaning är att försöka identifiera talanger i företaget som representerar hela mångfaldsspektrat och ge dem möjlighet att göra karriär inom företaget. Det är det arbete som vi ska intensifiera."

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer