1515
Annons

Grundaren miljontankade Systemair-aktier

Systemairs grundare Gerald Engström köpte en mindre del av de aktier i bolaget som den näst största ägaren Ebm-papst sålde i veckan, enligt färska insynsdata.

Avyttringen skedde eftersom kursen var hög, meddelar de tyska säljarna Di.

Systemairs SYSR -4,56% Dagens utveckling grundare, styrelseordförande och största ägare Gerald Engström köpte 100.000 Systemair-aktier i veckan för 162 kronor styck, sammanlagt därmed för 16,2 miljoner kronor, enligt insynsköpsdata som offentliggjordes på lördagen.

Köpet gjordes via hans investeringsbolag Färna Invest, och ger delvis svar på vem som köpte aktier i en transaktion värd 891 miljoner kronor i veckan. I onsdags kväll sålde den tyska fläkttillverkaren Ebm-papst, som sedan länge är Systemairs underleverantör och näst största ägare, 5,5 miljoner aktier motsvarande 10,6 procent av bolaget, i en ”placing” till samma pris.

Priset utgjorde en rabatt på 5 procent jämfört med onsdagens stängningskurs, och på torsdagen backade Systemair-aktien i motsvarande grad.

Det sålda innehavet motsvarade ungefär hälften av det tidigare Ebm-innehavet, som i och med avyttringen minskade från 21,3 till 10,7 procent.

Efter affären uppgav Ebm-papst att man kommer att vara en ”betydande aktieägare” i Systemair även i framtiden, och att det täta samarbetet mellan Ebm-papst och Systemair kommer att fortsätta.

Vem eller vilka som köpte de övriga aktierna i affären, som mäklades av SEB enligt Infront, är ännu inte känt.

Ebm-papst säger följande om skälet till avyttringen, genom ett mail från presschefen Hauke Hannig:

”Ebm-papst drog fördel av att sälja en del av sina Systemair-aktier till ett attraktivt pris på en spännande post covid-19-börs.” Utfästelsen från flaggningsmeddelandet om att fortsätta som betydande ägare upprepas därpå.

Ebm-papst är onoterat och ägs av de tre tyska familjerna Sturm, Philippiak och Ziehl, enligt vad Hauke Hannig vidare uppger till Di.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?