ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Grönt ljus väntas för Mike Pompeo som utrikesminister

President Donald Trumps utrikesministerkandidat Mike Pompeos väg mot UD har sett skakig ut. Men sedan republikanen Paul Rand bytt fot och lovat stöd ser Pompeo ut att bli godkänd av senatens utrikesutskott.

Det 21 medlemmar mäktiga utskottet väntas hålla sin omröstning någon gång under natten till tisdagen svensk tid. Alla tio demokratiska medlemmar har aviserat att de är emot Pompeo, som för närvarande är chef för underrättelsetjänsten CIA.

Republikanen Rand Paul har tidigare sagt att han gör tummen ner, bland annat på grund av Pompeos stöd för USA:s krig i Irak. Men nu skriver Rand Paul på Twitter att han beslutat sig för att stödja Pompeo. Denne väntas därför bli godkänd av utskottet med 11 röster mot 10, skriver Reuters.

Senatens urgamla regler gör att ett utskott kan skicka en kandidat utan godkännande vidare till senaten för en omröstning bland kammarens alla 100 ledamöter. Om så sker – och Pompeo godkänns i senaten – skulle han bli han den förste ministerkandidat sedan handelsminister Harry Wallace 1945 att ta sig an en portfölj utan att ha rekommenderats av "sitt" utskott.

Pompeo är en kontroversiell kandidat. Under sin tid som representanthusledamot från Kansas kritiserade han det globala kärnenergiavtalet med Iran, försvarade fånglägret i Guantanamo Bay och profilerade sig som en hök gentemot Nordkorea och Ryssland. Han har även sagt att skendränkning, som i flera sammanhang klassats som tortyr, ska kunna användas som förhörsmetod.

Och i förra veckan skapade Pompeo stora rubriker, när hans påskmöte med Nordkoreas diktator Kim Jong-Un blev känt. Träffen syftade till att förbereda ett toppmöte mellan Trump och Kim senare i vår. Vissa anser att Pompeo, i och med resan, visat på sin diplomatiska skicklighet. Andra är irriterade på att han reste som Trumps sändebud, utan att informera utrikesutskottet.

När utskottet skickat Pompeos kandidatur till kammaren väntas en omröstning senare i veckan. Även där har utgången ansetts osäker. Men efter Rand Pauls omsvängning och sedan ytterligare två demokrater ställt sig bakom Trumps kandidat så verkar det som att utnämningen är säkrad. Demokraten Heidi Heitkamp har tidigare meddelat att hon stödjer Pompeo, och nu ger demokraterna Joe Manchin och Joe Donnelly samma besked, enligt Reuters.

I fjol röstade 66 senatorer för Pompeos utnämning till CIA-chef.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies